hgs  eokul   lgs   kyk  
  24.04.2024  

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Nedir?



Yükseköğretim kurumlarına öğrencileri yerleştirmek amacıyla; ortaöğretim kurumlarından mezun olmuş ya da mezun olacak öğrencilerin, yetenek ve bilgisini ölçerek puanlarına göre sıralanmak üzere cevapları çoktan seçmeli (5 seçenekli) sorulardan oluşan testlerin hazırlanması, öğrencilere ulaştırılması, öğrenciler tarafından cevaplandırılması ve sonuçların ÖSYM tarafından değerlendirilerek
puanların açıklanması aşamalarını kapsayan sürece “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)” denilmektedir.

Öğrencileri seçmek ve yerleştirmek amacı ile iki aşamadan oluşan bir sınav sistemi uygulanmaktadır.

İlk aşamada, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapılmakta ve bu sınavda daha çok adayların yeteneklerini ölçmeye yönelik sorular sorulmakta, ikinci aşamada ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile öğrencilerin farklı alanlardaki bilgileri ölçülerek, puanlarına göre üniversitelerin ilgili programlarına yerleştirilmektedir.

YGS’den en az 150 puan alanlar Meslek Yüksekokullarına yerleştirilmek üzere müracaat edebilmektedir. YGS’den 180 ve daha yüksek puan alanlar ise Lisans Yerleştirme Sınavlarına girebilmektedir.

LYS’ye girmeye hak kazanan ve sınava girmek isteyen adayların, başvuru süresi içinde sınav ücretlerini ilgili bankalara yatırdıktan sonra bir başvuru merkezinden ya da bireysel olarak İnternet üzerinden başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan ya da mezun olabilecek durumda olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulu ve açıköğretim
önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.





ÖSYS’Yİ NE KADAR TANIYORUZ?


ÖSYS NEDİR? MART 2011’DEN İTİBAREN ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ’ ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ’NİN ADI ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.



ÖSYM HANGİ SINAVLARI YAPAR?

ÖSYM, YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA BULUNAN ÜNİVERSİTE VE YÜKSEK OKULLARDA OKUYACAK ÖĞRENCİLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK SINAVLARIN (YGS - LYS) YANISIRA ÇEŞİTLİ KURUMLARLA ANLAŞMALI OLARAK PROTOKOL SINAVLARI DA YAPACAKTIR.

YGS NEDİR? BU SINAVA NEDEN GİRMELİYİM?

YGS, YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞİN İLK AŞAMASIDIR. ÖĞRETİM YILININ 2. DÖNEMİ SÜRERKEN YAPILIR. ORTAK MÜFREDATA DAYALI KONULARDAN OLUŞUR. TÜM ADAYLAR TÜRKÇE, TEMEL MATEMATİK, SOSYAL BİLİMLER VE FEN BİLİMLERİ TESTLERİNDEN SORUMLUDUR. YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇMEK İSTEYEN TÜM ADAYLARIN BARAJI GEÇMESİ ZORUNLUDUR. LYS’YE ETKİSİ %40’TIR.


YGS PUAN TÜRLERİ HANGİ ÖSYS PUAN TÜRÜYLE EŞLEŞİR?

YGS–1 VE YGS–2 PUAN TÜRLERİ ÖSS SAY–1 İLE EŞLEŞİR YGS–3 VE YGS–4 PUAN TÜRLERİ ÖSS SÖZ–1 İLE EŞLEŞİR YGS–5 VE YGS–6 PUAN TÜRLERİ ÖSS EA–1 İLE EŞLEŞİR

YGS PUAN TÜRLERİ VE DERSLER

YGS – 1 TÜRKÇE %20 TEMEL MATEMATİK %40 SOSYAL BİLİMLER %10 FEN BİLİMLERİ%30

YGS – 2 TÜRKÇE %20 TEMEL MATEMATİK %30 SOSYAL BİLİMLER %10 FEN BİLİMLERİ%40

YGS – 3 TÜRKÇE %40 TEMEL MATEMATİK %20 SOSYAL BİLİMLER %30 FEN BİLİMLERİ%10

YGS – 4 TÜRKÇE %30 TEMEL MATEMATİK %20 SOSYAL BİLİMLER %40 FEN BİLİMLERİ%10

YGS – 5 TÜRKÇE %37 TEMEL MATEMATİK %33 SOSYAL BİLİMLER %20 FEN BİLİMLERİ%10

YGS – 6 TÜRKÇE %33 TEMEL MATEMATİK %37 SOSYAL BİLİMLER %10 FEN BİLİMLERİ%20


YGS’DE SORULAN SORULARIN TAMAMI 8. VE 9. SINIF MÜFREDATINDANDIR.


YGS PUANLARIMLA NE YAPABİLİRİM?

2 VE 4 YILLIK YÜKSEK OKULLARA VE MESLEK YÜKSEK OKULLARINA GİREBİLİRİM. AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİNİN TÜM BÖLÜMLERİNE GİREBİLİRİM LYS’DE GEREKLİ OLAN PUAN TÜRLERİYLE AYNI DERSLERDEN ALACAĞIM PUANLARIN %40’I TOPLAM YERLEŞTİRME PUANIMI YÜKSELTİR.

LYS NEDİR?

BU SINAVA MUTLAKA GİRMELİ MİYİM? YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞİN İKİNCİ AŞAMASIDIR. LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 2. YARIYILIN TAMAMLANDIĞI HAFTA BAŞLAR. HER PUAN TÜRÜ İÇİN FARKLI OTURUMDA SINAV YAPILIR. 4 YIL VE DAHA FAZLA SÜREYLE EĞİTİM VEREN FAKÜLTELERE GİRMEK İÇİN LYS’YE GİRMEK ZORUNLUDUR.

LYS PUAN TÜRLERİ HANGİ ÖSYS PUAN TÜRLERİYLE EŞLEŞMEKTEDİR?

MF–1, MF–2, MF–3 VE MF–4 ÖSS SAY–2 İLE TS–1 VE TS–2 ÖSS SÖZ–2 İLE TM–1, TM–2 VE TM–3 ÖSS EA–2 İLE DİL–1, DİL–2 VE DİL–3 ÖSS DİL İLE EŞLEŞMEKTEDİR.

KİMLER, HANGİ LYS OTURUMLARINA GİRECEKLER?


MF–1,MF–2,MF–3,MF–4 PUANLARININ HESAPLANMASI İÇİN LYS–1 (MATEMATİK–GEOMETRİ) VE LYS–2 (FİZİK–KİMYA–BİYOLOJİ) OTURUMLARINA KATILMAK GEREKMEKTEDİR.

TM–1, TM–2 VE TM–3 PUANLARININ HESAPLANMASI İÇİN LYS–1 (MATEMATİK–GEOMETRİ) VE LYS–3 (T.DİLİ VE EDEBİYATI-COĞRAFYA–1) OTURUMLARINA KATILMAK GEREKMEKTEDİR.

TS–1 VE TS–2 PUANLARININ HESAPLANMASI İÇİN LYS–3 (T.DİLİ VE EDEBİYATI-COĞRAFYA–1) VE LYS–4 (TARİH–COĞRAFYA–2-FELSEFE GRUBU) OTURUMLARINA KATILMAK GEREKMEKTEDİR.

DİL–1, DİL–2 VE DİL–3 PUANLARININ HESAPLANMASI İÇİN YALNIZ DİL ALANINDAN SEÇİM YAPMAK İSTEYEN ADAYLARIN LYS–5 OTURUMUNA GİRMESİ ZORUNLUDUR. ANCAK BAŞKA OTURUMLARA KATILMASINA GEREK YOKTUR.

HANGİ MESLEĞİ SEÇEYİM?

* HANGİ FAKÜLTEDE OKUYACAĞIM? * HANGİ LYS OTURUMLARINA KATILACAĞIM?

SAYISAL DERSLERİ SEVEN 4 ARKADAŞ ÖZGÜR BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ OLMAK İSTİYOR. DENİZ DİŞ HEKİMLİĞİ VEYA TIP ARASINDA KARAR VEREMEDİ. BİLGE YILLARDIR FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ HAYALİ KURUYOR. GÖKÇE GERÇEK BİR MATEMATİK DEHASI.

4’Ü AYNI SINIFTA OLABİLİR Mİ?

TÜM MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTELERİNE GİRMEK İÇİN MF–4 PUAN TÜRÜ GEREKLİDİR ÖYLEYSE; MATEMATİK, GEOMETRİ VE FİZİK DERSLERİNİN HAFTALIK SAATLERİ DİĞERLER DERSLERDEN DAHA FAZLA OLMALIDIR.

TIP, DİŞ HEKİMLİĞİ, ECZACILIK, VETERİNERLİK FAKÜLTELERİNE GİRMEK İÇİN MF–3 PUAN TÜRÜ GEREKLİDİR ÖYLEYSE; BİYOLOJİ VE KİMYA DERSLERİNİN HAFTALIK SAATİ EN FAZLA OLMALI; YANINDA FİZİK VE MATEMATİK DE BULUNMALIDIR.

FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN MF–2 PUAN TÜRÜ GEREKLİDİR BUNUN İÇİN DE; MATEMATİK, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ DERSLERİNİN HAFTALIK DERS SAATLERİNİN EŞİT OLMASI GEREKMEKTEDİR.

BU DURUMDA, BU DÖRT ARKADAŞ AYNI SINIFTA OLAMAZLAR. ÇÜNKÜ OKUMALARI GEREKEN SEÇMELİ DERSLER AYNI DA OLSA DERS SAATLERİ FARKLI OLACAKTIR.

İÇ MİMARLIK, İŞLETME, HUKUK, SINIF ÖĞRETMENLİĞİ, FELSEFE, OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ VEYA EKONOMİ OKUMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER GEÇMİŞ YILLARDA TM SINIFLARINDA, BİRLİKTE OKUYORLARDI. YA ŞİMDİ NE YAPACAKLAR?

İŞLETME, İKTİSAT, EKONOMİ VE İÇ MİMARLIK OKUMAK İSTEYENLER TM–1 PUANLARINA GEREKSİNİM DUYDUKLARI İÇİN; HAFTADA 4’ER SAAT MATEMATİK VE EDEBİYAT, 3 SAAT GEOMETRİ İLE 2 SAAT COĞRAFYA-1 OKUMAK DURUMUNDA OLACAKLARDIR.

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER, HUKUK VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İSTEYENLERİN BAŞARILI OLMASI GEREKEN PUAN TÜRÜ TM–2 VE TERCİH ETMELERİ GEREKEN SEÇMELİ DERSLER: 4’ER SAAT MATEMATİK VE EDEBİYAT İLE 2’ŞER SAAT GEOMETRİ VE COĞRAFYA-1 OLACAKTIR.

FELSEFE, PSİKOLOJİ, ÇOCUK GELİŞİMİ İLE İLGİLENEN ÖĞRENCİLERİN TM–3 PUANLARINI ALABİLMELERİ İÇİN; HAFTADA 5 SAAT EDEBİYAT, 4 SAAT MATEMATİK, 3 SAAT COĞRAFYA-1 İLE 2 SAAT GEOMETRİ OKUMALARI GEREKECEKTİR.

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ OLMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER LYS’YE GİRMEDEN YGS–5 PUANI İLE

ENGELLİLER VEYA ÜSTÜN ZEKALILAR ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN İSE YGS–4 PUANI İLE YÜKSEK OKULLARA YERLEŞEBİLİRLER.

HAYALİNDE GAZETECİLİK, RADYO-TELEVİZYON OLANLAR İLE COĞRAFYA’YA, HARİTALARA GÖNÜL VERENLERİN TS–1 TESTLERİNİ ÇÖZEBİLMESİ İÇİN HAFTADA 3’ER SAAT EDEBİYAT VE TARİH,1’ERSAAT FELSEFE GRUBU DERSLERİ, 2 SAAT COĞRAFYA-1 VE 1 SAAT COĞRAFYA–2 OKUMASI GEREKECEKTİR.

TARİH İLE TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI’NA GÖNÜL VERMİŞ ÖĞRENCİLERİN SEÇECEĞİ DERSLERİN TS–2 PUAN TÜRÜNDE OLAN 5 SAAT EDEBİYAT, 3 SAAT TARİH, 1’ER SAAT FELSEFE GRUBU DERSLERİ VE 1’ER SAAT COĞRAFYA-1, COĞRAFYA-2 OLMASI GEREKECEKTİR.

PEKİ YA YABANCI DİLLERE İLGİ DUYUYORSAM, HANGİ DERSLERİ SEÇECEĞİM?

İNGİLİZCE-ALMANCA-FRANSIZCA OKUYACAĞI BİR FAKÜLTEYE GİTMEK İSTEYEN ÖĞRENCİNİN DİL–1 PUAN TÜRÜNDE BAŞARILI OLMASI GEREKMEKTE; BU PUAN TÜRÜ İÇİN YABANCI DİL’E EK OLARAK 4 SAAT TÜRKÇE, YILLARA BÖLEREK 2’ŞER SAAT SOSYAL BİLİMLER VE 1’ER SAAT FEN BİLİMLERİ DERSLERİ İLE 1 SAAT TEMEL MATEMATİK OKUMASI GEREKMEKTEDİR.

BATI DİLLERİ (ARNAVUTÇA, BOŞNAKÇA, İTALYANCA, İSPANYOLCA, LATİNCE) OKUMAK İSTEYEN ÖĞRENCİNİN DİL–2 PUAN TÜRÜNDE BAŞARILI OLMASI GEREKMEKTEDİR. BUNUN İÇİN: DİL–1 İLE AYNI DERSLERİ ALMASI UYGUN OLMAKLA BİRLİKTE LYS–5’TE YABANCI DİL İLE EŞİT DÜZEYDE TÜRKÇE VE DİL–1’DEN DAHA FAZLA SAYIDA SOSYAL BİLİMLER SORUSU ÇÖZMESİ GEREKMEKTEDİR.

DİL–3 PUAN TÜRÜNDE BAŞARILI OLMASI GEREKMEKTEDİR. BUNUN İÇİN:

DİL–1 İLE AYNI DERSLERİ ALMASI UYGUN OLMAKLA BİRLİKTE LYS–5’TE YABANCI DİL İLE EŞİT DÜZEYDE TÜRKÇE VE DİL–1’DEN DAHA FAZLA SAYIDA SOSYAL BİLİMLER SORUSU ÇÖZMESİ GEREKMEKTEDİR. DOĞU DİLLERİ (ARAPÇA, FARSÇA, RUSÇA,JAPONCA) OKUMAK İSTEYEN ÖĞRENCİNİN

ÖNCELİKLE HANGİ MESLEĞİ SEÇMEK İSTEDİĞİNİZE KARAR VERİNİZ

DERS SEÇİMİNİZİ YAPARKEN HEDEFİNİZDEKİ MESLEK İÇİN HANGİ DERSLERE AĞIRLIK VERMENİZ GEREKTİĞİNİ BELİRLEYİNİZ.

VE PLANLAMANIZI BUNA GÖRE YAPINIZ

OKUMANIZ GEREKEN EK DERSLERİ YILLARA BÖLMENİZ BAŞARINIZA KATKI SAĞLAYACAKTIR.

ÖRNEĞİN DİL PUAN TÜRLERİNDEN BİRİNDEN SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİ 10. SINIFTA TARİH VE FİZİK, 11. SINIFTA COĞRAFYA-1 VE KİMYA, 12. SINIFTA COĞRAFYA-2 VE BİYOLOJİ SEÇEBİLECEKTİR.