hgs  eokul   lgs   kyk  
  28.03.2024  

ÖSYM Yeni Sınav Sistemini Ne Zaman Yapacak?



2017 YGS-LYS sınav sistemi değişecek mi? Üniversiteye geçişte 2010 yılından bu yana uygulanan YGS ve LYS sınav sistemi uygulanıyor. İki aşamalı olarak gerçekleştirilen sınavlar ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Peki 2017 YGS- LYS sınav sisteminde açık uçlu sorular mı geliyor? Üniversiteye geçiş sınavları TEOG sistemi ile aynı mı olacak? İşte 2017 YGS sınav sistemiyle ilgili ayrıntılar..

2017 YGS-LYS sınav sistemi değişecek mi? Üniversiteye geçişte 2010 yılından bu yana uygulanan YGS ve LYS sınav sistemi uygulanıyor. İki aşamalı olarak gerçekleştirilen sınavlar ÖSYM tarafından çoktan seçmeli olarak gerçekleştiriliyor. Peki 2017 YGS- LYS sınav sisteminde açık uçlu sorular mı geliyor? Üniversiteye geçiş sınavları TEOG sistemi ile aynı mı olacak? İşte gelecek yıllarda yapılacak üniversiteye geçiş sınavlarıyla ilgili gelişmeler..

Önümüzdeki Yıllarda TEOG Sistemi Üniversite Sınavlarına da Uyarlanacak

62. hükümet programında, üniversiteye giriş sınavlarının kaldırılarak yerine TEOG sisteminin getirilmesinin planlandığı ortaya çıktı. Programda liseye geçişte olduğu gibi 'sınav odaklı eğitim sistematiğinden' kurtulmak amacıyla okulu temel alan bir yerleştirme sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğü açıklandı. Bakan Nabi Avcı, "Yeni sınavlar icat edilmeyecek. Daha okul merkezli; öğrencinin sanat, kültür, spor başarılarını da hesaba katan düzenleme hedefleniyor" dedi.

Bir süredir değiştirileceği açıklanan üniversiteye geçiş sınavlarının nasıl olacağı önceki gün açıklanan 62. hükümet programında ortaya çıktı. 8 sınıf öğrencilerinin liseye geçişte kendi derslerinden sınava girdikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) üniversiteye geçişte de uygulanmasının planlandığı belirtildi.

Üniversiteye girişte yeni dönem! YGS ve LYS tarih oluyor

EGK Eğitim Gelecek Kariyer eğitim ve danışmanlık portalının ulaştığı bilgilere göre Türkiye, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında yeni üniversiteye giriş sistemine geçecek. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ise YGS ve LYS tamamen tarih olacak. Liselerde temel derslerin merkezi sınavı olacak. Sınavlar tabletler üzerinden online olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak. Üniversiteler üç gruba ayrılacak, her birinin öğrenci seçme kriteri farklı olacak.

YILDA İKİ SINAV

Milli Eğitim Bakanlığı yeni sisteme ilişkin çalışmalarını tamamladı. Yüksek Öğretim Kurumu'ndaki (YÖK) süreç ise devam ediyor.

Taslak çalışmaya göre ortaöğretime geçiş sisteminin bir benzeri üniversiteye geçişte de uygulanacak.

Lise öğrencileri temel derslerden yılda iki kez merkezi sınava girecek.

Üniversiteler öğrenci seçerken merkezi sınavların 4 yıllık ortalamasını esas alacak.

ÜNİVERSİTELER ÜÇ GRUBA AYRILACAK

Yeni sistemde üniversiteler a, b, c şeklinde üç gruba ayrılacak.

A grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarının yanı sıra öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif becerilerine de bakacak. Tercih ederlerse kendi sözlü ve yazılı sınavlarını da yapabilecek.

B grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarını baz alarak seçecekleri öğrencilere isterlerse mülakat yapacak.

C grubu üniversiteler ise doğrudan lise genel not ortalamasına göre öğrenci alacak.

LİSE ÖĞRENCİLERİNE TABLET

Yeni üniversiteye giriş sisteminin 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında lise birinci sınıf öğrencileri ile pilot olarak başlatılması hedefleniyor.

O tarihe kadar lise öğrencilerine tablet dağıtımını tamamlamayı planlayan bakanlık, sınavı tabletler üzerinden online olarak yapacak.

AÇIK UÇLU SORU

Test sınavlarla başlayacak uygulamada, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibariyle açık uçlu sorulara geçilecek.

Öğrencilerin okullarında tabletleriyle yanıtlayacağı soruları Türkiye genelinde rastgele seçilecek alan öğretmenleri değerlendirecek.

Yeni sistemle birlikte süreci Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Daire Başkanlığı yürütecek.

DEĞERLERE BAĞLI ÖĞRENCİ PROFİLİ: Önümüzdeki dönemde temel eğitim ve ortaöğretim kapsamındaki okullarda uygulanan müfredatın gereksiz ve günün ihtiyaçlarıyla bağdaşmayan malumat yükünden arındırılması çalışmaları hızlandırılacak, öğrencilerin sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklere daha fazla zaman ayırması sağlanacak. Değerler eğitimi programının içeriği tüm eğitim sürecine yayılacak. Milli ve manevi değerlerine bağlı, evrensel değerleri özümsemiş bir öğrenci profilinin yetişmesi için gerekli eğitim-öğretim müfredatının oluşturulması en önemli öncelik. YÖK

REFORMU GÜNDEMDE: Demokratik, özgürlükçü ve evrensel değerlere uygun bir üniversite tasavvuru ana öncelik. Bu kapsamda üniversiteler, akademisyenler, ilgili sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasetçiler başta olmak üzere ilgili bütün kesimlerin görüşlerinin alındığı YÖK taslak metni Meclis'e gelecek.

"YENİ SINAV İCAT EDİLMEYECEK"

HABERTÜRK'ün sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise bu bilgilerin "Yeni sınavlar icat edilecek" anlamına gelmediğini belirterek, "Sadece okullarımızdaki bütün lise hayatı boyunca gösterilen akademik başarının yanı sıra öğrencinin sportif, kültürel, sanatsal başarılarını da hesaba katan, daha okul merkezli bir düzenlemenin hedeflendiği söylenebilir. Bu düzenlemeleri bugünden yarına değil, hiçbir öğrenciyi alışık olmadığı, hazırlanmadığı, yeni bir seçme yöntemine maruz bırakmayacak bir takvim içinde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

2019 Üniversiteye Geçiş Sistemi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen yeni üniversiteye geçiş sistemi çalışmalarında sona doğru yaklaşılıyor.

Resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte, birbirinden bağımsız YÖK, ÖSYM, TÜBİTAK ve MEB tarafından yapılan açıklamalarla sistemin ana başlıkları yavaş yavaş netleşiyor.

EGK Eğitim Gelecek Kariyer eğitim ve danışmanlık portalının ulaştığı ham bilgilere göre 2016’dan itibaren uygulamaya konulacak yeni üniversiteye geçiş sisteminin şöyle olması bekleniyor:

Her yükseköğretim programının (bölümün) bir puan türü olacak.
Yerleştirme Puanları 3 ayrı ölçütten oluşacak.
Bu 3 ölçüt: 1- Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ham puanı, 2- Lise 12. Sınıfa ait merkezi ortak okul sınavları(ASP) 3- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
YGS, Ekim-Ocak-Mart aylarının son haftası her yıl 3 kez uygulanacak.
YGS lise 9-10. Sınıf sonuna kadar olan ders ve konuları kapsayacak.
YGS, Türkçe 40, Matematik-Geometri 40, Fen Bilimleri (Fizik-Kimya-Biyoloji) 40, Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 40 olmak üzere 160 soruluk 160 dakikalık bir sınav olacak.
Adaylar bu 3 YGS’den istediğine, dilerse her 3’üne de girebilecek. 1’den fazla girenler için aldıkları en yüksek ham puan geçerli olacak.
YGS’ye adaylar merkezi başvuru ve sistem esası ile girecek. Her aday, kendi okulunda değil, ÖSYM’ce belirlenen merkezlerde, okullarda sınava girecek.
YGS ham puanları 100-500 aralığında olacak.
YGS-Matematik Fen (YGS-MF); YGS-Türkçe-Matematik (YGS-TM); YGS-Türkçe-Sosyal (YGS-TS) ve YGS-Yabancı Dil (YGS-DİL) biçiminde 4 ayrı YGS ham puanı hesaplanacak.
Her puan türünde testlerin katkı katsayıları farklı olacak.
YGS-MF için Matematik 4, Fen Bilimleri 4, Türkçe 3, Sosyal Bilimler 1
YGS-TM için Matematik 4, Türkçe 4, Sosyal Bilimler 3, Fen Bilimleri 1
YGS-TS için, Türkçe 5, Sosyal Bilimler 5, Matematik 1, Fen Bilimleri 1
Önce her test için net sayılarının 2,5 ile çarpımı ile 100 üzerinden ve sonra da puan türüne göre ilgili katkı katsayıları ile çarpımı ile standart puanları (SP) hesaplanacak.
YGS-MF Formülü: (Matematik SP+ Fen Bilimleri SP+Türkçe SP+Sosyal Bilimler SP) x 0,42
YGS-TM Formülü: (Matematik SP+ Türkçe SP+Sosyal Bilimler SP+Fen Bilimleri SP) x 0,42
YGS-TS Formülü: (Türkçe SP+Sosyal Bilimler SP+Matematik SP+ Fen Bilimleri SP) x 0,42
Lise 12. Sınıfta, Türk Dili ve Anlatımı, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil derslerinin her dönem 1 okul sınavı MEB tarafından ortak ve merkezi olarak (MS) uygulanacak.
Öğrenciler, MS’lere farklı öğretmenler gözetiminde kendi okullarında girecek.
MS’ler arka arkaya Pazartesi-Salı-Çarşamba- Perşembe-Cuma 5 gün içinde uygulanacak.
Her gün 2 sınav uygulanacak. Cuma günü 3 sınav uygulanacak.
MS’ler 1. Dönem kasım 2. Dönem ise nisan aylarının son haftası uygulanacak.
Matematik, Tarih, Pazartesi; Geometri, Coğrafya, Salı; Fizik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Çarşamba; Kimya, Felsefe, Perşembe; Biyoloji, Türk Dili ve Anlatımı, Yabancı Dil Cuma günü uygulanacak.
Sınavlar, Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe 09.00-10.15, 10.45-12.00’de, Cuma günü ise 09.00-10.15, 10.45-12.00, 12.30-13.45’te uygulanacak.
MS’ler çoktan seçmeli olacak, her sınavda 50 soru sorulacak 75’er dakika süre verilecek. 2 Sınav arası 30 dakika ara verilecek.
Her MS için 100 üzerinden puan verilecek. Yılsonu MS puanı 1. Ve 2. Dönem aritmetik ortalaması alınarak yine 100 üzerinden puan oluşturulacak.
MS’ler Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (DİL) biçiminde gruplanarak değerlendirilecek.
MF için, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerine ait MS puanları kullanılacak.
TM için, Matematik, Geometri, Türk Dili ve Anlatımı, Coğrafya derslerine ait MS puanları kullanılacak.
TS için, Türk Dili ve Anlatımı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ait MS puanları kullanılacak.
DİL için, Yabancı Dil dersine ait MS puanları kullanılacak.
MF, TM, TS, DİL için MS’lere ait 100’lü puanlar toplamından 100-500 aralığında ASP’ler hesaplanacak.
Her puan türünde derslerin katkı katsayıları 4 olacak.
MF-ASP Formülü: (Matematik MS+Geometri MS+Fizik MS+Kimya MS+Biyoloji MS) x 025
TM-ASP Formülü: (Matematik MS+Geometri MS+Türk Dili-Anlatımı MS+Coğrafya MS) x 031
TS-ASP Formülü: (Türk Dili-Anlatımı MS+Coğrafya MS+Tarih MS+Coğrafya MS+Felsefe MS+Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MS) x 025
DİL-ASP Formülü: (Yabancı Dil MS) x 1,25
OBP ise, Diploma Puanı (DP) x 5 olacak.
Yerleştirme puanı (Y) ise: İlgili YGS puanı x 0,40 + İlgili ASP 0,40 + OBP x 0,20 olarak 100-500 aralığında hesaplanacak.
Y-MF Formülü: (YGS-MF x 0,40 + MF-ASP x 0,40 + OBP x 0,20)
Y-TM Formülü: (YGS-TM x 0,40 + TM-ASP x 0,40 + OBP x 0,20)
Y-TS Formülü: (YGS-TS x 0,40 + TS-ASP x 0,40 + OBP x 0,20)
Y-DİL Formülü: (YGS-TS x 0,40 + DİL-ASP x 0,40 + OBP x 0,20)
Programın istediği Y puan türünde 500 üzerinden 200 alan her aday tercih yapabilecek.

Ön lisans programları ve özel yetenek sınavı ile alan programlar için ise herhangi YGS Ham puanı 180 ve üzeri olan adaylar başvurabilecek. Engelli adaylar için bu barem 100 olacak.

Üniversite öğrencilerine ya da mezunlarına tekrar sınavlara girmesine gerek kalmadan yatay geçiş ya da ikinci üniversite şansları verilecek.