hgs  eokul   lgs   kyk  
  29.03.2024  

YDS Sınavı Hakkında Tüm Merak Edilenler



Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) başvuruları devam ederken, adayların bilmesi gerekenler ve sınava dair önemli bilgiler verildi.

YDS bahar dönemi sınavı 2 Nisan tarihinde yapılacak ve başvurular 8-16 Şubat 2016 tarihlerinde sora edecek.

Sonbahar dönemi sınavı ise 17 Eylül tarihinde yapılacak ve sonbahar dönemi sınavına başvurular ise Temmuz tarihleri arasında alınacaktır. İlkbahar dönemi YDS sınavından itibaren geçerli olmak üzere ÖSYM tarafından sınav ücreti kılavuz bilgilerinde paylaşılacaktır.

Sınav başvuru işlemindeki son yenilik

Adaylar öncelikle www.osym.gov.tr adresinden başvurularını tamamladıktan sonra ilgili bankalara ücreti yatırarak başvuru işlemini tamamlayacak. Ayrıca ÖSYM başvuru sayfasından ücretin ödendiğine dair kontrolün yapılması ve başvuru işleminin tamamlanmış olmasına dikkat edilmeli.

Sınav içeriği ve süresi

YDS sınavında Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunancadan yapılacak sınavlarda çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan testler uygulanacak. Bu diller için sınavda sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunuyor. Diğer dillerde sınav yabancı dilden Türkçeye ve Türkçeden yabancı dile çeviri şeklinde yapılıyor. Çeviri için 150-200 sözcükten oluşan metinlerden yararlanılıyor. İngilizce sınavında kullanılan kaynaklar ABD, İngiltere ve Kanada gibi İngilizce konuşulan ülkelere ait. Adayların, sınav evrakı dağıtıldıktan sonra, sınavın cevaplama süresinin ilk 110 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaklandı. Adaylar sınava saat 9.30’da başlayacak ve sınav 2,5 saat (150 dakika) sürecek. Bişkek’te sınav, Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacak.

Sınavda cevap kağıdını işaretlerken bu uyarıya dikkat!

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, cevap kâğıdını değerlendiren optik okuyucunun, iyi silinmemiş işareti de okuyabildiği belirtildi. Bu nedenle bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için, yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekir. Özellikle, verilen bir cevap silinip yerine başka bir cevap işaretlenmediğinde bu işaret çok iyi silinmiş olmalıdır. Aksi takdirde o soruya verilen cevap yanlış sayılacak.

Sınavda yanlış cevaplar doğruyu götürür mü?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı sınavların cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecek. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacak.

YDS sınavının geçerlilik süresi

ÖSYM Başkanlığı, sınavın geçerlilik süresini, kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olarak belirledi. Ayrıca kurumlar 
kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebilecek.

Yabancı dil tazminatı ile ilgili olarak; 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesine göre, sınavda 
alınacak puanlar sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli sayılacak. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir.

YDS Puanını kimler kullanabilir?

Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personeli
Doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adaylar (Doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65 puan, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların ise 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir.)
Lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekir.
Doktora /sanatta yeterlik / temel tıp bilimlerinde doktora programlarına öğrenci kabulünde, (Dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması)

KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adaylar “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca, mesleki bilgi sınavlarının sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranan adaylar Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamaya tabi olacak adaylar, (YDS ve muadili sınavlardan en az 50 puan almaları gerekir.)

Yabancı dil seviyeleri nelerdir?

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,
90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

olarak kabul edilir.

Kpds ve üds sınavları niye kalktı?

4 Ocak 2013 tarihinde “Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik” yürürlükten kaldırıldı. ve bunun yerine “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” geldi.
Bu yönetmelik kapsamında artık tek bir sınav yapılması kararı alındı. Yeni yönetmeliğe YDS sınavı yönetmeliği bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.