hgs  eokul   lgs   kyk  
  16.04.2024  

YGS'de Barajı Geçmek İçin Kaç Net Puan Gerekir?



Sınavdan çıkıldı peki YGS barajı geçmek için kaç kesin gerekir? YGS'de 180 barajını geçmek için bunu yapın!YGS'ye sayılı günler kala talebelerin telaşı arttı. Peki YGS'de 180 barajını geçmek için kaç kesin net yapmak gerekiyor...

YGS barajı geçmek için kaç kesin gerekir? YGS'de 180 barajını geçmek için bunu yapın!YGS'ye sayılı günler kala talebelerin telaşı arttı. Peki YGS'de 180 barajını geçmek kaç kesin yapmak gerekir? İşte cevabı..

Yükseköğretim Geçiş Sınavı-YGS için geri sayım başladı.12 Mart Pazar günü YGS'ye girecek olan adayların aklındaki YGS 180 puan için kaç kesin yapmak gerekir sualinin yanıtı da belli oldu.

YGS adaylarının 180 puan alıp LISANS YERLEŞTIRME SINAVI'ye girebilmeleri için 32 kesin doğru cevaba sahip olmaları gerekiyor.

Önlisans ve açıköğretim okumak isteyen adayların ise YGS'de 150 puan almaları için 16 kesin doğru cevaba ihtiyaçları var.

YGS 4 TESTTE 160 SORU OLACAK

YGS Baraj puanı kaç?

YGSde Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 tane test yer alıyor. Her testte 40ar soru yer aliyor. YGSde adayların yanıtlaması gereken soru sayısı 160. Sınavın 150 ve 180 olmak üzere iki tane baraj puanı var. Sınav sonucunda yapılacak hesaplamada adayların YGSnin 6 puan türünden birinde bu puan barajlarını aşması gerekecek. Her puan türünde puanların en küçüğü 100, en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak.

YGS 150 BARAJI NASIL AŞILIR?

Sınavda 6 puan türünden birinde 150 puanı alanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bir takım lisans programlarını seçenek edebilecek. Bu adaylar üniversitelerin tertip ettiği özel kabiliyet sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGSde her testte yüzde 10 muvaffakiyet göstermeniz gerekiyor. Her biri 40ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden vasati 4er kesin olmak üzere toplam 16 kesin çıkarırsanız yüzde 10 muvaffakiyet oranını tutturmuş ve YGSnin ilk barajı 150 puanı aşmış olursunuz. Ancak 180 puana ulaşamazsanız LISANS YERLEŞTIRME SINAV'larına giremezsiniz.

Adaylar, 160 dakika boyunca, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında 4 ayrı testte, 40'ar, toplamda 160 soru yanıtlayacaklar.

YGS sonucunda adayların, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında 4 ayrı testte 40 soruda doğru, yanlışları ve 4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra ham net puanları hesaplanacak. Bu net ham puanlarla her aday için 100-500 arasında YGS-1-2- 3-4-5-6 puanları hesaplanacak.

YGS-1-2-3-4-5-6 puanlarının herhangi birinden 180 ve üstü alan adaylar,10-11 ve 17-18 Haziran- 2017'de uygulanacak olan LYS'lere girme hakkı kazanacak. YGS puanları, YGS ile öğrenci alan 2-3 yıllık meslek yüksekokulu bölümlerini tercih için kullanılacak.

YGS puanları özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru için de gerekiyor. YGS-1-2-3-4-5-6 puanlarının herhangi birinden 150 ve üstü alan adaylar, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru hakkı kazanıyor.


KAÇ SORU YAPMALISINIZ?

YGS'de puanın hesaplanabilmesi için, bir adayın sınavdaki Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarındaki 4 ayrı testten herhangi 2'sinden en az 0.5'er ham net puan (4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra kalan puan) almaları gerekiyor.

180 alabilmek için ÖSYM en az yüzde 20 başarı koşulu da istiyor. 180 ham puan için 4 ayrı testten herhangi 2'sinden en az 0.5'er ham net puan alması ve her testten en az yüzde 20 net, 8'er, toplam 32 net çıkarması gerekiyor.

150 alabilmek için ÖSYM en az yüzde 10 başarı koşulu istiyor. Bunun için de 4 ayrı testin herhangi 2'sinden en az 0,5'er ham net puan alması ve her testten en az yüzde 10 net, 4'er sorudan toplam 16 net çıkarması gerekiyor.


Açıklanmayan sorular moral bozmasın

bu yıl üniversite sınavlarının sorularını "havuz oluşturacağı" gerekçesiyle açıklamayacak. Yaptığı sınavları Bilgi Edinme Kanunu kapsamından çıkaran ÖSYM, bu yılki YGS sorularının yüzde 20'sini açıklayacağını duyurdu. Toplam 160 sorunun 32'si kamuoyu ile paylaşılacak. Sınav koordinatörü Oktay Aydın, dünyanın birçok ülkesinde sınav sorularının açıklanmadığını belirterek, "ÖSYM, ilk kez YGS- 2014'te, soru bankası oluşturabilmek amacıyla, soruları yayımlamayacak. SAT, AP, GMAT, GRE, TOEFL, IELTS vb. sorular yayımlanmaz" diye konuştu.


ÖSYM' den sınav uyarıları

Sınava giderken adayların ÖSYM'nin internet sayfasından alacakları sınav giriş belgelerinin çıktılarını, TC kimlik numarası ve fotoğraf üzerinde soğuk damgası bulunan nüfus cüzdanları ile son 6 ayda çekilmiş bir fotoğraf bulundurmaları gerekiyor.ÖSYM, adaylardan, sınavın başlama saatinden en az bir saat önce sınav binası önünde hazır olmalarını istedi.

Her sınav salonunda duvar saati, sınav gereçleri (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şekerleme ve peçete, ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar yanlarında şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilecek.

Sınavın yapıldığı bina içerisinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra, içeride bulunması yasak eşya veya cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

12 Mart Pazar günü sabah 07.00'den 10.00'a kadar il ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri de açık tutulacak.

Sınavda puan artıran taktikler


ÇALIŞMAYI NE ZAMAN BİTİRMELİYİM?

Rahat olacağınızı hissederseniz son ana kadar çalışabilirsiniz. Ancak, uzmanlar sınava 1-2 gün kala ders çalışmanızı bırakmayı öneriyor.


SINAVA HANGİ TESTTEN BAŞLAMALIYIM?

Kendinizi hangi alanda daha başarılı hissediyorsanız o testten başlayın. Bu motivasyon açısından en doğru olandır. Puan getirisi olarak baktığımızda sayısalcı adayların öncelikle Matematik ve Fen testinden başlamaları, eşit ağırlıklı adaylar ise önce Matematik ve Türkçe testlerinden başlayıp sonra da Fen ve Sosyal Bilimler testine geçmeleri gerekir. Sözel alanındaki öğrenciler için Türkçe en çok puan getirecek testtir.


SORULARLA İNATLAŞMAYIN

Sınavdaki her bölümdeki sorular aynı değerdedir. Bazı soruların çözümü birden fazla basamak içerebilir. Zaman kaybını önlemek için bu tür durumlarda Turlama tekniğiyle bu tür soruları ikinci tura bırakmak gerekir. Çözülemeyen sorular üzerinde fazla zaman harcamayın.


UZUN SORU ZOR SORU DEĞİLDİR

Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde uzun paragraf soruları gelebilir. Özellikle sayısal alandaki öğrenciler bu tür soruları okumakta sıkılmaktadırlar. Fakat en yapılabilir nitelikteki sorular bu tür sorulardır.