hgs  eokul   lgs   kyk  
  25.04.2024  

Üniversiteli olmak için bir şansınız daha var



Üniversite ek yerleştirmeleri başladı. ÖSYM tarafından herhangi bir Üniversiteye yerleşemeyen adaylar için boş kontenjanların açıklanması ile beraber yeni bir şans doğuyor. Öğrencilere umut olan ek yerleştirmeler nasıl yapılıyor? Kimler ek yerleştirme tercihi yapabilir? İşte merak edilen soruların cevapları...

Üniversite ek yerleştirme tercihleri ile YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihlerinin ÖSYM tarafından belirtildiğine göre, Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Bu adaylar yerleştikleri kurumlara kayıt yaptırmamış bile olsalar ek yerleştirmeye katılma haklarına sahip değiller. Ek yerleştirme kayıtları da Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

2017 ÖSYS ek yerleştirme kılavuzu indirmek için tıklayınız

2017 ÖSYS ek yerleştirme işlemlerini yapmak için tıklayınız

Bu, 2017-ÖSYS'de ilk yerleştirmede yerleşemeyen adaylar için ek şans demek. Eğitim uzmanları, sizler için ek yerleştirmeyi A'dan Z'ye masaya yatırdı.

Adayların tüm kılavuzu dikkatlice inceleyerek, ön lisans ya da lisans hangi bölümlerde ek kontenjan olduğunu ve bunların hangi üniversitelerde bulunduğunu dikkatlice incelemesi gerektiğini belirten uzmanlar, lisans bölümleri arasında aradığını bulamayanların, uygun önlisans bölümlerini tercih edebileceklerini belirtiyor.


Ek yerleştirmeyle ilgili adayların sıkça sorduğu sorular ve yanıtları şöyle:

Ek yerleştirme fırsatından kimler yararlanabiliyor?

2017-ÖSYS ek yerleştirmeden, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilecek. AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır.Yani bir yere yerleşenler de, AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.


Ek yerleştirme fırsatından, ilk yerleştirmede bir yere yerleşen adaylar da yararlanabiliyor mu?


2017-ÖSYS'de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/ önlisans programına yerleşmiş olan ve yerleştiği yerden memnun olmayan adaylardan ister kayıt yaptırmış, isterse kayıt yaptırmamış olsun hiçbir aday yararlanamayacak.


Ek yerleştirmede hangi programlara öğrenci alınıyor?


2017-ÖSYS Ek Yerleştirmede, ilk yerleştirmede kontenjanı dolmaması nedeniyle, ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlarla birlikte, yeni açılan programlara öğrenci alınıyor.


Hangi üniversitede, hangi programlara kaç öğrenci alınacak?

Ek yerleştirmede, hangi üniversitede, hangi programlara kaç öğrenci alınacağı, yayınlanan ek yerleştirme kılavuzunda ve (www.osym.gov.tr) adresinde belirtiliyor. Bu rakamın 150 bin olması bekleniyor.


30 TERCİH HAKKI VAR

2017-ÖSYS Ek Yerleştirme başvuruları ne zaman ve nasıl yapılacak?

Başvurular, Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak.Adaylar 30 tercih yapabilecek. Tercihlerin sona ermesinden bir hafta sonra kesin listeler açıklanacak.

Başvurular internetten bireysel olarak yapılabileceği gibi Başvuru Merkezi Yöneticilikleri (BMY) aracılığıyla da yapılabilecek.


Ek yerleştirmede hangi program, kaç puanla öğrenci alacak?

Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler, 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alıyor.


Ek yerleştirmede sadece ilk yerleştirmede dolmayan ya da kayıt yapılmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar mı olacak?


2017-ÖSYS Ek Yerleştirmede, ilk yerleştirmeden dolmayan ya da kayıt yapılmaması nedeniyle açık kalan kontenjanların dışında, ilk kez açılan yeni programların kontenjanları da olacak.


Adaylar, 2017-ÖSYS Ek Yerleştirmede programları, minimum puanlarına bakarak mı tercih ediyor?


Ek yerleştirmede minimum puan açısından 3 (üç) tür program yer alacak: İlk yerleştirme dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programlar. İlk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak, kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlar.


Yeni açıldığı için minimum puanı olmayan programlar.

Ek yerleştirmede programlar için LYS puanları mı YGS puanları mı geçerli oluyor?

İlk yerleştirmede olduğu gibi daha önce açıklandığı gibi LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS puanı, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanları geçerli olacak.

LYS puanı ile alan lisans programları için LYS ham puanının 180 ya da daha yüksek olması, YGS puanı ile alan lisans programları için YGS puanının 180 ya da daha yüksek olması gerekiyor. Ön lisans programları için ise YGS puanının 140 ya da daha yüksek olması gerekiyor.


2017-ÖSYS Ek Yerleştirmede, sınavsız geçiş bulunuyor mu?

Sınavsız geçiş hakkı,2017-ÖSYS'ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için ek yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek.


Ek yerleştirme tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

İlk yerleştirmede olduğu gibi adaylar şunlara da dikkat etmeli: Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanır ve başarı sırası, minimum puan açısından, istek sırasını oynatmayacak biçimde gözden geçirilir.

Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla iyice irdelenir.Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur.


Aday kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirileceklerdir. Tercih sırası sadece, adayın önceliklerini

ÖSYM'ye bildirmiş olması açısından önemlidir.

Ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

2017-ÖSYS Ek Yerleştirme sonuçlarının ... Ekim 2017'ye kadar açıklanması bekleniyor.

Kayıtlar da, sonuçların açıklanmasından sonra 5 gün içinde yapılacak. Yerleşen adaylar için, yurt ve kredi burs için ek başvuru hakkı verilecek.