hgs  eokul   lgs   kyk  
  20.04.2024  

2018 YGS Sonuçları Açıklandı mı?



Pazar günü gerçekleştirilen YGS'nin sonuçları ÖSYM tarafından açıklanacak. Öğrenciler merakla bekledikleri sonuçlar ÖSYM'nin sitesin kısa bir sürede açıklanacak.

YGS sınavında barajı geçen öğrenciler LYS sınavına girmeye hak kazanacak. YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM, sınav sorularının tamamını ve cevap kağıtlarının görüntüsünü de adayların erişimine açıyor. Ancak soruların kişisel ya da toplu paylaşımı, basımı, yayımı, dağıtımı yasak. Paylaşanlar hakkında yasal işlem başlatılacak. Adaylar 10 gün boyunca soru kitapçığı ve cevap anahtarlarını internet üzerinden girebilecek.

“2018-YGS’de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen % 20’si (32 soru) sınav tamamlandıktan hemen sonra hiçbir telif bedeli talep edilmeksizin ÖSYM’nin İnternet sitesinden kamuoyunun ve ilgililerin erişimine açılmıştır. Ayrıca bilgi edinme amaçlı olarak, 2018-YGS’de ve 2017-YGS’de sorulan soruların tamamı, sınava giren adayların cevap kâğıdı görüntüleri ve cevap anahtarları ile birlikte, sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ve 10 gün süreyle, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden TC Kimlik Numaraları ve kişisel şifreleri ile erişimine açılacaktır. % 80 oranındaki bu kısma ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiç bir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacaktır.”

2018 YGS Sonuçlarını Öğrenmek için Buraya Tıklayınız

Bu kapsamda; adaylar, 2018-YGS sonuçlarını; (https://sonuc.osym.gov.tr) İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. 2018-YGS Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

"EN ÖNEMLİ GÖSTERGE SIRALAMA"

Adayların tercih yaparken puanları değil, sıralamayı dikkate almaları gerektiğini hatırlatmasında bulunan Burak Kılanç, "Arz-talep dengesine göre yerleştirmenin yapıldığı sistemlerde adayların ne kadar önde yer aldığı önem taşımaktadır. Futboldan örnek vererek açıklayacak olursak, Süper Lig'de ilk ikiye giren takımlar, Şampiyonlar Ligi'ne gider ancak ilk ikiye girmek için bir sene 72, ikinci sene ise 82 puan gerekmektedir. Önemli olan puanlar değil, ilk ikide olmaktır. Üniversite yerleştirmede de durum böyledir. Puanlar her sene ortalamalara ya da standart sapmalara göre değişiklik gösterebilir ama sıralama çok daha önemli bir göstergedir" dedi.

"HATALI TERCİHLERİN ÖNÜNE GEÇİYORUZ"

Üniversite Tercih Merkezi platformunda yer alan Puan Matik, YGS'nin ardından daha streslerini atamadan puan, sıralama ve tercih telaşı yaşayan öğrencilere yardımcı oluyor. Adayların, YGS'de yaptıkları doğru ve yanlış sayılarını yazarak puanlarını hesaplayabildikleri Puan Matik hakkında bilgi veren Üniversite Tercih Merkezi Bilişim Koordinatörü Sinan Ataseven, "Puan Matik, geçen sene uygulanan sınavdaki netlere ve standart sapmalara göre bir hesaplama yapıyor. Ayrıca adaylara geçen sene sınava girmiş olsalardı, bu netlerle kaç puan alacaklarını ve bu puanlarla hangi bölümlere yerleşebilecekleri fikrini veriyor. Adaylar YGS'deki doğru ve yanlış sayılarını yazarak tahmini puanlarını görüyor ve mezun oldukları lise türü ve alanına göre de seçeneklerini inceleyip şimdiden tercihlerini şekillendirebiliyorlar. Adaylar, güvenilir ve doğru sonuçları elde etmek için en doğru katsayılarla çalışan Puan Matik'i kullanabilirler. Adaylar diğer puan hesaplama sistemlerine netlerini girdiğinde sadece tahmini puanlarını görebiliyor. Oysa Puan Matik sadece puanları değil, o puanlarla yerleşebilecekleri tüm tercih seçeneklerini de gösteriyor. Adeta arka planda yapay bir zeka çalışıyor. Böylece adayların hatalı tercih yapmasının önüne geçiyoruz" dedi.