Üniversiteye giriş sistemi adil
ART arda gelen kadına şiddet haberlerinin üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ‘ToplumsalCinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Çalıştaya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kadın akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı. Kadın meselesinin aynı zamanda bir erkek meselesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Üniversiteler, şiddeti besleyen kültürel kalıpları analiz etmeli, şiddet uygulayan erkek zihniyetini çözümlemeli” dedi, şöyle devam etti:
HUKUK TEDBİRLERİN TEMELİ
“Üniversitelerimizden beklentilerimiz büyük. Şiddetin toplumsal kaynağını tespit etmek ve onları ortadan kaldıracak çözüm yolları önermek, cinsiyet algıları ile ilgili yeni kavramsal çerçeveyi icat etmek üniversitelerin meselesidir. Hukuk ve adalet tedbirlerin temelidir. Çalıştayda, toplumsal cinsiyet eşitliği tanımı irdelenmeli. Eşitliğin adalet perspektifi ile ele alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir alanda kadın ve erkek oranı sayısal olarak eşit olsa bile kültürel ve daha da önemlisi fıtri özellikleri nedeniyle eşitlik eşitsizliğe dönüşüyor. Bir bölgede geçerli sebep diğer bölgede hükümsüzdür. Üniversiteler toplumsal sorunlardan uzak fildişi kuleler olmak yerine, yerel yönetimlerle toplumsal hayata artı değer katmalı. Kadınlarla ilgili sorunların çözümünde kadın duyarlılığı önemli. Bu nedenle kadın akademisyenlerin çabaları ayrıca çok kıymetli. Adalet, merhamet, şefkat konusunda birbirine karşı duyarlı nesiller yetiştirmek, sadece kadınla ilgili sorunların değil başka meselelerin de aşılmasını sağlayacaktır.”
MÜFREDATTA YER ALSIN
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise ‘cinsiyet eşitliğini’ müfredata eklemek istediklerini belirterek, “Çalıştayın sonuçları YÖK Yürütme Kurulu’nda değerlendirilecek. Bu ayın sonunda yapılacak YÖK Genel Kurulu’nda karar alınabilir. Cinsiyet eşitliği zorunlu ders olmasa bile müfredatta yer alsın istiyoruz” dedi.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı’nın ardından bir grup gazeteciyle bir araya gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, şunları söyledi:
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI: Liselerimizde eğitim güçlü olursa yükseköğretim de güçlü olur. Bu nedenle lise eğitimini takviye eden sistemleri kabul etmemiz gerekiyor. Mevcut yükseköğretime giriş sistemi adil bir düzenek ve bu sistemin korunması lazım. Yeni sisteme ihtiyaç hissediliyorsa önce ihtiyacın belgelenmesi, raporlandırılması gerekiyor. İyileştirmeler bilimsel olmalı. YÖK’ün birinci önceliği lise eğitiminin güçlendirilmesi yani giriş sisteminin lise eğitimini önceleyecek şekilde kurgulanması. YGS’deki başarısızlıkla ilgili çalışma yapıyoruz. Sınavla ilgili teknik iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Soruların soruluş biçimlerine yönelik birtakım iyileştirmeler yapılabilir, lise eğitimini takviye edici ek kararlar alınabilir. Mevcut sistemin oluşturulması 1.5 yıl sürdü ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sistemin oluşturulması noktasında çok destek aldık. Üniversite kontenjanlarının da düşüş demeyelim ama rasyonel olmasını istiyoruz.
YÜKSEKÖĞRETİMDE MOBBİNG: Mobbing, yükseköğretimin bütününde var. YÖK Yüksek Disiplin Kurulu’na hemen her ay sıkıntılı vakalar geliyor. Mobbinge uğrayan kadın ya da erkek öğretim üyelerimiz, seslerini duyuracak bir iletişim kanalı bulamıyor. Bu konuda da çalıştayımızdan çıkacak önerilere bakacağız. Mobbing ile ilgili bir sonuç çıkmazsa, kendimiz bir adım atacağız. Uzun süreler mobbinge maruz kalma durumunda, yani bıçağın kemiğe dayandığı noktada öyle bir kanal oluşturmamız gerekiyor ki akademisyenlerimizin feryatlarına kulak verelim.
KALİTE KURULU: YÖK, girdi kontrolünü yapıyor, başlangıç kriterlerini koyuyor, aldığı kararların değerlendirmesini yapıyor. Çıktı süreci de dahil tüm aşamalardan sorumluyuz. Kararların ne tür sonuçlar ürettiğini, YÖK’e bağlı olmayan ancak kurulla ilişkili Kalite Kurulu tarafından değerlendirilmesini istiyoruz. Kurulu oluşturursak, bambaşka evreye ulaşacağız.
ÖSYM Haberleri
- 12 sınavla okullar dershaneye dönüşür
- 401 dershane kendi isteğiyle kapandı'
- 60 aylıklara kurs desteği
- Adalet Bakanlığı: Tüm sorumluluk ÖSYM'nin
- Avukatlardan ÖSYM’ye dava
- Bakan Avcı: Yeni ÖSYS Çalışmaları 2016'da Tamamlanacak
- Casus gözlük ÖSYM’nin kâbusu oldu
- Demir: ÖSYM'de hesap vermeyecek hiçbir çalışanımız yok
- Dikkat! Sınavınız iptal olabilir
- Dünden Bugüne ÖSYM Sistemi
- Eğitime 37 milyonluk yatırım
- Gençlerin gözü yurtdışı eğitimde
- Hangi ÖSYM sınavları açık uçlu sorularla yapılacak?
- Işık Üniversitesi Ar-Ge’ye 10 milyon lira harcayacak
- Kartlı Ödeme Sistemi Altyapısında Bakım Çalışması
- Kopya skandalında eski ÖSYM Başkanı Yarımağan ifade verecek
- Kürtçe'den sonra Lazca dersi geliyor
- Merkezi sınavlarda 'deneme soruları' sorulacak
- MSÜ 2018 sınav başvuru ücreti ne kadar?
- MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Açıklandı
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Nedir? Tüm Ayrıntılarıyla ÖSYS
- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Sınav Takvimi
- ÖSYM 2018 Akademik Takvimi Açıklandı mı?
- ÖSYM artık sonuç açıklama tarihlerini de verecek
- ÖSYM artık soruları vermeyecek
- ÖSYM Basın ve Yayın Organlarındaki Haberlere Açıklık Getirdi
- ÖSYM Başkanı Demir: YGS Sonuçları En Kısa Sürede Açıklanacak
- ÖSYM Başkanı: Öğretmen alımında 15 alanda sınav yapacağız
- ÖSYM Başkanı: Sokağa dökmeyelim diye açıklamıyoruz
- ÖSYM Başkanı: Üniversite giriş sistemi YÖK'ün kontrolü altında