ALES'e Kimler Başvurabiliyor?
ALES Sınavına; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
ALES başvuru kılavuzu indirmek için tıklayınız
ALES başvuru işlemlerini yapmak için tıklayınız
ALES'e Kimler Girebilir, Başvuruları Nasıl Yapılacak? ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.
ALES'e girecek bütün adaylar belirlenen sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracaklardır.
Adayların, sınav ücretini yatırmaları için kılavuzun arka sayfasında belirtilen banka şubelerinden birine gidip; sınavın adı, T.C. Kimlik Numarası ile ad ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Uyruğu T.C. olmayan adaylar ÖSYM'nin internet sayfasındaki "Y.U. Numarası Edin" başlıklı alandan aldıkları numarayı T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır. Adaylar, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunu almayı unutmamalıdırlar.
Not: Başvuru Hizmet Ücreti 5 TL'dir.
“ALES Nedir?”
Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır.
ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır.
ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.
ALES; Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır. Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.
ALES’in Önemi Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES, artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir.
Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir. Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler. Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar.
Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir. Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir. Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz.
YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der: “ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.” Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.
ALES’e Kimler Başvurabilir?
ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada (kanun hükmünde kararnameye göre) sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, girilmesi zorunlu olan bir sınav olarak belirtilmiştir. Yüksek lisans programlarına yapılacak başvurular kapsamında değerlendirirsek sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
ALES’in geçerlilik süresi resmi gazetede yayınlanan duyuruya göre 3 yıla çıkarılmıştır.
Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak için yurtdışına eğitime gönderilecek olanların seçiminde de ALES sonuçları değerlendirildiği için bu yolla yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak isteyen adaylar da başvurabilirler.
ALES 2017 İlkbahar ve Sonbahar Başvuruları ALES Başvuru işlemleri için 3 farklı seçenek vardır:
İnternet Yoluyla Başvuru Merkezleri Aracılığıyla Posta İle Hangi yolla başvuru yapacak olursanız olun öncelikle (http://www.osym.gov.tr) sitesinden ALES Başvuru Formu ve kılavuzunu indirin ve dikkatlice inceleyin.
İNTERNET YOLUYLA ALES BAŞVURUSU: Eğer son 2 sene içerisinde ÖSYM’nin uyguladığı diğer sınavlardan herhangi bir sınava başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yaptıysanız ALES başvurunuzu başka bir işleme gerek kalmadan internet üzerinden online olarak yapabilirsiniz. Ancak son 2 sene bu şekilde bir başvuru yapmadıysanız Başvuru Merkezleri’nden birine bizzat giderek başvuru yapmanız gerekmektedir.
ÖSYM’nin Aday İşlemleri adını verdiği bir sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme giriş için sizin bir şifreniz olmalı. Bu şifreyi başvuru merkezine gittiğinizde size verirler. T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yaparak sınav başvurusu ile ilgili her işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bir başvuru merkezine gitmeden sadece internet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilmeniz için yukarıda belirttiğimiz gibi son 2 sene içerisinde ÖSYM’nin uyguladığı herhangi bir sınava başvurmuş olmanız gerekmektedir. Eğer son 2 sene içinde alınmış bir şifreniz yoksa başvuru merkezine giderek başvurunuzu yapmalısınız. Merkezden aldığınız şifre ile daha sonra başvurunuz ile ilgili işlemleri takip edebilir ve isterseniz değişiklik yapabilirsiniz.
ALES
- 2017 ALES Giriş Yerleri Belli Oldu mu Tıkla Öğren!
- 2017 ALES Sınavı Giriş Yerleri için Tıkla
- 2017 ALES Sınavına Kimler Katılabilir?
- 2017 ALES Sonuç Sorgulama Ekranı Giriş
- 2017 LYS 1 Matematik Geometri Konuları Nelerdir?
- 2018 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu İndir
- 2018 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Sınav ve Hizmet Ücretleri
- 2018 e-ALES Deneme Sınavı Sınav Sonuçları Tıkla Öğren
- ALES 2017 Sonbahar Dönemi Başvuruları Ne Zaman Sona Eriyor?
- ALES 2017 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak ?
- ALES 81 ilde yapılacak
- ALES Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
- ALES Başvurusunu Başvuru Merkezleri Aracılığı ile Tamamlama İşlemleri
- ALES Haberleri
- ALES Hangi Proğram Başvuruları için Şart Koşulmuştur?
- ALES İnternet ile Bireysel Başvuru Tamamlama İşlemleri
- ALES Mazeretli Olanların Postayla Başvuru Tamamlama İşlemleri
- ALES Nedir?
- ALES Puan Hesaplama Sistemi
- ALES Puanı Hangi Kurumlar için Geçerlidir?
- ALES Puanları Kadrolara Göre Nasıl Değerlendiriliyor?
- ALES Sınav Sonucunu Geçersiz Kılan Durumlar
- ALES Sınav Soruları ve Cevapları
- ALES Sınav Ücreti Ne Kadar Hangi Bankalara Yatırılacak?
- ALES Sınavı Hakkında Güncel Bilgiler
- ALES Sınavı Nasıl Uygulanıyor?
- ALES Sınavına Girerken Hangi Belgeler Gerekiyor?
- ALES Sınavına Girerken Yanlarında Bulundurması Yasak Olan Araç ve Gereçler Nelerdir?
- ALES Sınavına Girme Zorunluluğu Olanlar Kimlerdir?
- ALES Sınavının Kapsamı Nedir?