logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

Uluslararası sınavlarda sorular açıklanıyor mu?

Uluslararası sınavlarda sorular açıklanıyor mu?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, elektronik sınavlardaki soruların açıklanmasının, sınavların istenilen sayıda yürütülmesini imkansızlaştıracağını söyledi.

Demir, ÖSYM'nin yaptığı sınavların ardından soruların tamamının yayınlanmaması ve 6495 sayılı Kanun ile de ÖSYM'nin sınavlarda sorduğu soruların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yılda 40'a yakın merkezi sınav yapan ÖSYM'nin, her sınavda sorduğu yaklaşık 100 soruyla yılda 4 bin soru kullandığını belirten Demir, geçen yıl sınav sayısının artmasına paralel soru sayısının, 11 bin 200'e ulaştığını vurguladı.

ÖSYM'nin 39 yıllık geçmişi de göz önüne alındığında hazırlanan ve sorulan soru adedinin çok ciddi rakamlara eriştiğini dile getiren Demir, ancak bugüne kadar ÖSYM'nin yaygın bir uygulama olarak bir sınavda sorduğu soruyu başka bir sınavda kullanmadığını ifade etti.

Demir, kamuoyunun takdirini toplayan bu uygulamanın diğer yandan soru hazırlamada her gün daha uç alanlara daha ince detaylara gitme riskini oluşturduğunu ve bazı önemli sınavlarda çok ciddi kısıtlamalar getirebildiğine işaret etti.

Soruların gerçek kolaylık, zorluk, ölçme kalitesi derecelerinin, bilimsel anlamda sadece adayların sınav anında verdikleri cevaplarla belirlendiğine dikkati çeken Demir, bunun da soruların, fiilen gerçekleştirilen bir sınavda denenmesiyle mümkün olduğunu kaydetti. Demir, ölçme kalitesi yüksek soruların tekrar sorulabilmesi imkanından vazgeçilmesinin düşünülülemeyeceğini söyledi.

"MESNETSİZ, YALAN VE ADAYLARI RAHATSIZ EDİCİ YORUMLAR"

Demir, elektronik sınav uygulamaları konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki kısa ve orta zaman diliminde elektronik sınavları gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Randevu ile belirli bilişim ağı güvenliği sağlanmış sınav merkezlerinde yapılacak bu sınavlar haftanın her günü yapılabileceği gibi günde birkaç kez de yapılabilir duruma getirildi.

Bu sınavlarda sorulan soruların hemen sınavdan sonra açıklanması gibi bir uygulama sınavların istenilen sayıda yürütülmesini imkansız hale getirecektir. O nedenlendir ki dünyada sınav yapan kuruluşlar kesinlikle soruları açıklamıyor. Biz de açıklamama kararı aldık."

ÖSYM'nin tüm işlemlerinde şeffaflığı prensip edindiğini ve bunu misyonunda da net biçimde belirttiğin ifade eden Demir, ÖSYM'nin sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınavlarını cevap kağıtlarıyla fiili olarak değerlendirebilmeleri için 29 Ağustos'tan itibaren sınavlarda sorulan soruların yüzde 10'unu sınav sonuçları açıklandığında kamuoyuna duyurma kararı aldığını da hatırlattı.

Demir, ÖSYM'nin geleneksel olarak, tüm sorularını akademisyen bilim heyetlerine denetlettirdiğini, sınavdan sonra da hiçbir zaman sorularının bilimsel denetiminden kaçınmayacağını dile getiren Demir, şunları kaydetti:

"ÖSYM, gerek bilimsel denetim gerekse sınav sonrası adayların sorulara verdikleri cevapların analizi olan madde analizi sonucunda iptal edilmesi gereken soruları iptal edecektir.

Bu konuda hiçbir çekincemiz yok. Özellikle son günlerde internet medyası ve sosyal medyayı ticari emellerine alet ederek, yayınlanan soruları yasal olmayan yollarla kullanmak suretiyle şimdiye kadar haksız ticari rant elde eden bir kısım çevrelerin, ÖSYM'nin 'sınavda sorulan soruların sınavdan sonra kamuoyuna açıklanmaması' kararını, soruları yargı denetimi dışına çıkarmak gayesi güttüğü şeklinde acımasız ve ithama varan biçimdeki yorumlarının mesnetsiz, yalan ve adayları rahatsız edicidir.

Esasen dünya çapında yapılan ve uluslararası geçerliliğe sahip merkezi sınavların tamamına yakınında, sınav sorularının açıklanmadığı gizli tutulduğu da ortadadır. Temel misyonu hak ve adaleti tesis etmek amacıyla bilimsel yöntemler ışığında sınav yapmak olan ÖSYM bu misyonundan asla vazgeçmeyecektir."
ÖSYM Haberleri