ÖSYM 2018 DGS soru ve cevapları açıklandı mı?
2018-DGS (Dikey Geçiş Sınavı 2018) Sınavı maratonu sona erdi. Ağustos 2018 Pazar DGS sınavı saat 09.30'da başladı ve bitti. Sayfamızda verdiğimiz linke tıklayarak ÖSYM ekranından soru ve cevaplar yayınlandığı andan itibaren ulaşabilirsiniz. DGS; ÖSYM tarafından yapılan ve eğitimine 4 yıllık bir lisans programında devam etmek isteyen meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin girmek zorunda olduğu, 2000 yılından bu yana yapılan bir sınavdır.
DGS PUAN HESAPLAMA ROBOTU
2018 DGS SINAVI SORU VE CEVAPLARI
DİKEY GEÇİŞ SINAVI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN
ÖSYM 2018 DGS sınavı 140 dakika sürenin ardından sona erdi. Adaylar sınav sonrası DGS soru ve cevaplarını merak etmeye başladı. Adayların sınav çıkışı en çok merak ettiği konu ise DGS soru ve cevaplarının yayınlanması oldu. Soru ve cevaplar şuana kadar yayınlanmadı. Yayınlanır yayınlanmaz aşağıdaki linkte sizlerle olacak. DGS 2018 sınav sonuçlarını adaylar T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.
ÖSYM 2018 DGS Sınav Soru ve Cevap Kitapçıklarını yayımladı
ÖSYM tarafından konu ile ilgili yapılan duyuruda; Temmuz 2018 tarihinde uygulanan Dikey Geçiş Sınavının (2018-DGS) Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarına, Temmuz 2018 tarihinde saat 16:40’dan itibaren erişime açılmıştır. 2018-DGS’de kullanılan sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM’ye aittir. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.
DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;
a) testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları
b) ön lisans başarı puanı
c) 2018-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.
DGS 2018 SINAV SORU VE CEVAPLARI ÖSYM SON DAKİKA AÇIKLAMASI
Sınava giren adayların merakla beklediği konulardan biriside ÖSYM DGS sınav soru ve cevaplarının yayınlanması oldu. 2018-DGS (Dikey Geçiş Sınavı 2018) Sınavı maratonu sona erdi. Temmuz 2018 Pazar DGS sınavı saat 09.30'da başladı. DGS'de adaylar, 140 dakikada soruları çözmeye çalıştılar. Adayların sınav çıkışı en çok merak ettiği konu ise DGS soru ve cevaplarının yayınlanması oldu. Soru ve cevaplar şuana kadar yayınlanmadı.
DGS PUANININ HESAPLANMASI
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.
Kolay yoldan DGS puan hesaplama formülü
Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.
DGS HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
1-) Kaç tercih yapabiliyoruz?
Her yıl değişiklik gösterme ihtimali olsa da son yıllarda 30 tercih hakkı bulunmaktadır.
2-) DGS’nda tavan ve taban puan var mı?
DGS’nda taban ve tavan puanı olayı yok. Puanlar her yıl net ortalamalarına göre değişen alan taban puanı sayısal ve sözel netlerinize ve ÖBP ile oluşur.
3-) Okul birincilerine ekstra puan geliyor mu ?
2011 yılı öncesine kadar böyle bir uygulama varken günümüzde maalesef yok. Ayrıca hali ile okul birincileri için ekstra kontenjanda bulunmuyor.
4-) X ön lisans bölümünde okuyorum. Hangi lisans programlarına geçiş yapabileceğimi nereden öğrenebilirim?
Eğer güncek klavuz yayınlandıysa güncel klavuzun TABLO-3 kısıma bakabilir yayımlanmadıysa da önceki seneki klavuzları inceleyebilirsiniz.
5-) Dikey geçişi açık öğretime yaptım. Tekrar sınava girerek örgün öğretimde okuyabilir miyim?
Sınav sonucu örgün lisans programına yerleşmeniz durumunda örgün okuyabilir ayrıca dilerseniz açık öğretimle de beraber götürebilirsiniz.
6-) Lisans okurken uzaktan eğitim ile lisansı aynı anda okuyabilir miyim?
Lisans okurken açık öğretim ve uzaktan eğitim programlarını aynı anda maalesef okuyamazsınız.
7-) Dikey Geçiş Sınavı sonucu bir lisans programına yerleştim. Hangi sınıftan başlarım?
Bu sorunun da net bir cevabı maalesef yok. 2 yıllık programda ki kredileriniz geçtiğiniz bölümde ki uyuşan dersleriniz doğrultusunda bazı derslerden muaf sayılabilir yada en kötü senaryo olan ilk sınıftan başlayabilirsiniz.
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?
DGS; ÖSYM tarafından yapılan ve eğitimine 4 yıllık bir lisans programında devam etmek isteyen meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin girmek zorunda olduğu, 2000 yılından bu yana yapılan bir sınavdır. Dikey Geçiş Sınavı her sene temmuz ayının ikinci haftasında yapılmaktadır ve ortalama 70 bin aday sınava girmek için başvuruda bulunmaktadır.
DGS
- 2014 DGS Dikey Geçiş Sınavı Soru ve Cevapları
- 2017 DGS Başvuru ve Sınav Ücretleri Ne Kadar?
- 2017 DGS Ek Yerleştirme Sonuçlarının Açıklandı mı?
- 2017 DGS Sınav Başvuruları Nasıl ve Nereden Yapılacak?
- 2017 DGS Sınav Giriş Belgesi Tıkla İndir
- 2017 DGS Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 DGS Sınavı Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
- 2017 DGS Sınavına Kimler Başvurabilecek?
- 2017 DGS Soru ve Cevapları Tıkla İndir!
- 2017 DGS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanıyor?
- 2017 Dikey Geçiş Sınavı Tercihleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 DGS Sınav Giriş Yerleri Sorgulama Ekranı
- 2018 DGS Sınavları Ne Zaman Yapılacak?
- DGS 2017 Tercihleri Ne Zaman Alınıyor?
- DGS eğitim bilgilerinin toplanması takvimi açıklandı
- DGS ile Geçilebilecek Bölümler Hangileri?
- DGS sınavı yapıldı
- DGS'de neler değişti?
- ÖSYM 2018 DGS soru ve cevapları açıklandı mı?