ÖSYM KPSS Adayları Hangi Puanlarla Tercih Yapacak?
Lisans (4 yıllık) adayları P3 puanı ile; önlisans (2 yıllık) adayları P93 puanı ile; ortaöğretim (lise) adayları ise P94 puanıyla tercih yapılacak.
Tercihler nasıl yapılacak?
- Adaylar TC kimlik no ve aday şifreleri ile ÖSYM websitesi üzerinden online olarak tercih yapacaklardır. Ayrıca, isteyen adaylar belli bir ücret karşılığında ÖSYM başvuru bürolarına giderek şahsen de tercih verebilirler. Başvuru bürolarının adres ve telefonları Tercih Kılavuzunun arkasında yer almaktadır. Posta veya elden teslim ile yapılan tercihler işleme konulmayacaktır.
Aday şifresi olmayanlar ne yapmalı?
- Aday şifresi KPSS'ye başvuru esnasında verilmektedir. Şifresini hatırlamayan adaylar Kılavuzda belirtilen şekilde ÖSYM web sitesi üzerinden veya ÖSYM bürolarından yeni şifre alabilirler.
Yerleştirme sistemi nasıl işliyor?
- Yerleştirme işlemi en yüksek puanlı adaydan başlar. Bu aday ilk tercihine yerleştirildikten sonra ikinci adaya geçer. Bu adayın ilk tercihi dolmuş ise bu adayın ikinci tercihine geçer ve bu kontenjana yerleştirilir. Bu işleyiş puan sırasına göre bu şekilde tüm kontenjanlar dolana kadar devam eder. Bir adayın tercih listesinde yer alan kadrolara, kendisinden daha düşük puanlı bir adayın yerleşmesi mümkün değildir.
Tercihlerde "Beni herhangi bir yere ata" butonu var mı?
- Hayır. B grubu atamalarda, adaylar sadece tercihlerinde belirttikleri kontenjanlara yerleştirilebilirler. Tercihlerinden hiç birine yerleştirilemeyen aday bunların haricinde rastgele bir yere yerleştirilemez.
Hangi yıl puanı ile tercih yapılacak?
- KPSS merkezi yerleştirmelerinde sadece 2018 KPSS puanları kullanılabilir. Bu puan, 2018 KPSS'ye kadar geçerli olacak. 2017 KPSS puanı ile tercih yapılamaz.
Kamu kurumlarında çalışanlar tercih yapabilir mi?
- Evet yapabilirler. Kamu kurumlarında çalışanlar tercih yapabilirler ve duruma göre istifa ederek (sözleşmeli pozisyona yerleşmiş ise) ya da muvafakatla (memur kadrosuna yerleşmiş ise) yeni yerleştikleri kurumlara geçiş yapabilirler.
Baraj puan yok
KPSS tercihlerinde baraj puan var mı?
- Merkezi yerleştirme-lerde baraj puan yoktur. 90 puan alan bir aday da, 50 puan alan bir aday da tercih yapabilir. Ancak 50 puan alan bir adayın, yerleşme ihtimalinin çok az olduğunu bilmesi gerekiyor.
Hangi kurum kaç puanla kapatır?
- Bu, tercih sonuçları açıklanana kadar kimsenin bilemeyeceği bir bilgidir. Çünkü tavan ve taban puanlar tercihler sonucunda oluşmaktadır. KPSS birincisinin yerleştiği kontenjan en yüksek kapatırken, düşük puanlıların tercih ettiği kontenjan düşük puanla kapatır. Kimsenin tercih etmediği bir kontenjan ise boş kalır.
2018 puanı ile bir kez daha toplu bir alım olacak mı?
- Şu anki yerleştirme, 2018 KPSS puanıyla yapılan 3. merkezi yerleştirmedir ve 2020 Haziran ayında bir merkezi yerleştirme daha yapılacaktır. Ancak bu alımların haricinde 2018 KPSS puanıyla, kurumsal alımlar da yapılmaktadır. Bunların ise belirli bir zamanı ve sayısı da bulunma-maktadır.
Tercih sonucu yerleştirilen bir aday atanmış mı olur?
- Hayır. Yerleştirme işlemi; sadece adayın ilgili kontenjanı hak ettiğini gösterir ve memuriyet açısından hak sayılmaz. Yerleşenler, ayrıca kurum tarafından resmi bir işlemle atamaları yapılır. Adaylar, kılavuzda kadro için belirtilen nitelikleri taşıdıklarını gösterir belgeleri, yerleştirildikleri kuruma verdikten sonra atanır.
Mezun olmayanlar tercih yapmamalı
Mezun olmadan tercih yapılabilir mi?
- KPSS tercihi için adayların sınava girdikleri öğrenim düzeyinden mezun durumda olmaları gerekir. Örneğin; 2018 KPSS'ye lisans(4 yıllık) düzeyinde giren adaylar lisans son sınıfta olsa dahi tercih yapamaz. Yine, KPSS'ye önlisans(2 yıllık) ve lise düzeyinde girenler için de aynı durum geçerlidir. Kasım itibariyle mezun olamayanlar kesinlikle tercih yapmamalıdır. Yerleşseler dahi kurumlar tarafından atamaları yapılmaz ve puanlarını diğer merkezi yerleştirmelerde kullanamazlar.
Üst öğrenim bitirmek KPSS tercihle-rinde ve atamalar-da sorun yaratır mı?
- Lise ve önlisans düzeyinde KPSS'ye giren adayların, 2018 yılındaki sınavdan sonra, daha yüksek bir öğrenim bitirmeleri sorun oluşturmaz. 2018 KPSS puanları hala geçerlidir, tercih yapabilirler ve yerleşirlerse kurumlar tarafından sorunsuzca atanarak göreve başlayabilirler.
KPSS
- 2016 KPSS puanını nerelerde kullanacağız?
- 2017 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik / ÖABT Sonuçları Açıklandı
- 2017 KPSS A grubu ve öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?
- 2017 KPSS Lisans Başvuru Tarihleri Belli Oldu mu?
- 2017 KPSS ve ÖABT’de hangi değişiklikler yapıldı?
- 2017 KPSS'de Hangi Yıl Puanı ile Tercih Yapılacak?
- 2017 yılı KPSS ve EKPSS merkezi yerleştirme takvimi açıklandı
- 2018 KPSS Başvuruları Ne Zaman ? İşte ÖSYM- KPSS Detayları
- 2018 KPSS DHBT sınav giriş belgesi yayınlandı
- 2018 KPSS DHBT Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 KPSS Sınav Tarihi ÖSYM Açıkladı Mı?
- 40 bin öğretmen atandı
- KPSS 2017/2 Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı mı?
- KPSS 2017/2 Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- KPSS 2017/3 Yerleştirme Sonuçları Belli Oldu
- KPSS 2018 Başvuru Tarihi Ne Zaman Başlıyor?
- KPSS 2018/3 Yerleştirmeleri Nasıl Yapılacak?
- KPSS 60,65,70,75 puanla memur ataması olur mu?
- KPSS adaylarına 15 dakika kala yerinizde olun uyarısı
- KPSS Atamalarında Hangi Kurum Kaç Puan ile Kapattı?
- KPSS Başarısının Püf Noktaları (2018 Hazırlık)
- KPSS branş sıralaması nasıl sorgulanacak?
- KPSS Çıkmış Sınav Soruları ve Cevapları Tıkla İndir
- KPSS ile atanmak kalkıyor mu?
- KPSS ile Memuriyete Girişte Yaş Sınırı Var mı?
- KPSS Merkezi Yerleştirme ve Atama Süreci Nasıl İşliyor?
- KPSS puanınız ne kadar geçerlidir?
- KPSS puanlarının geçerlilik sürelerinde değişiklik yapıldı
- KPSS sınav ücreti değişti mi?
- KPSS Sonucu Yerleşme İşlemlerinde Olması Gereken Zaruri Belgeler