logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

Doğru Tercih Yapmanın Püf Noktaları



Büyük bir özenle hazırlandığınız, geleceğinize yön verecek üniversiteyi ve hayalinizdeki bölümü tercih etmenize çok az bir zaman kaldı.

Yaptığınız tercihler mezun olduktan sonra iş bulma ve meslek edinme sürecinizi belirleyecek. Türkiye’nin Sosyal Bilimler Üniversitesi Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü, sınav ve tercih stresinin hakim olduğu bugünlerde sizlere yol gösterebilmek, sağlıklı tercih yapabilmenizi sağlayabilmek amacıyla bazı önemli tavsiyelerde bulundu. Serdar Gecü, “hayallerinizi süsleyen bölümü seçeceğiniz üniversitede okumak için tercihlerinizi en doğru şekilde yapmanız geleceğinizi şekillendirmeniz için en büyük fırsat, bu nedenle tercih konusunda yapılması gereken adımları doğru atmak gerekiyor” dedi.

Gecü adayların hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğini ve en önemlisi üniversitelerin sağlayacağı imkânları, özel şartları bilmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerken, adayların bu konulara dikkat etmeden tercih yaptıkları takdirde ölü tercihte bulunma ihtimallerinin yüksek olduğunu vurguladı.

Serdar Gecü tercih yaparken izlemeniz gereken adımları şu şekilde sıraladı.

1. Tercih listesi oluştururken 2017 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’nu dikkatle inceleyerek, istediğiniz sıraya göre bölüm ve üniversite tercihlerinizi belirleyin.

2. Sınav sonrasında tercih dönemine kadar üniversiteleri inceleyerek veya ziyaret ederek bilgi sahibi olmak önemlidir.

3. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır. Tercih listenizde en fazla 24 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı başarı sıranıza göre en düşükten en yükseğe doğru oluşturun.

4. Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın.

5. Kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz ve mezun olduğunuzda istihdam imkanları kısıtlı olan bölümleri sadece puanınıza göre yazarak tercihte bulunmayın. Çünkü kazanıldığında kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayısı, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.

6. Eğer farklı puan türlerinden tercih yapacaksanız tercih listenizi, her alandan en çok istediğiniz bölümlere göre oluşturmalısınız.

7. Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili özel koşulları mutlaka incelemelisiniz. Tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, öğrenim koşulları, akademik kadrosu, yabancı dil ve yurt dışı fırsatları, bulunduğu şehir, burs imkanları, sosyal etkinlikleri gibi geleceğinizi olumlu yönde şekillendirecek birçok ölçüt dikkate alınmalıdır.

8. Tercih aralıkları konusunda ise kendi sıranızın yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturabilirsiniz. Yani başarı sıralamanız 20 binde ise 10 bin ve 30 bin aralığında tercih listesi hazırlayabilirsiniz.

9. Aileniz istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın; seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız, aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın.
Gecü, son olarak tercih döneminde alan tercihi hatası (puan hesaplanmayan alanlardan tercih yapmak), özel koşulları incelememe, tercih aralıklarında mantık hatası ve meslek seçiminde yanlış kriterler, en önemlisi sıralama hatasının çok sık yapıldığı için adayları bu konularda uyardı ve aday öğrencilere başarılar diledi.

LYS Öncesi Öğrencilere Önemli Tavsiyeler

Üniversite sınavına sayılı günler kaldı, uzun süredir büyük bir itinayla ve çalışma temposu içinde hazırlandığınız sınav sürecine yaklaştıkça yaşadığınız stresin artması kaçınılmaz. Sınav öncesi ve sınav esnasında bu stresi en düşük seviyeye indirmek ve bu süreci de başarıyla bitirmek sizin elinizde. Peki bu süreçte neler yapmak, nasıl davranmak gerekiyor, bu soruları Süleyman Şah Üniversitesi Kişisel Gelişim ve kariyer Uzmanı Buket Özen’e sorduk.

Özen, sınava az bir zaman kala adayların son yıllarda çıkan soruları çözmeye ağırlık vererek, hem sınava hazırlık yapabileceklerini hem de soru tarzlarını özümseyebileceklerini belirtirken, sınava bir hafta kala yapılması gerekenler konusunda adaylara şu tavsiyelerde bulundu.

1. Sınava gireceğiniz okula giderek sınava gireceğiniz sınıf ve sırayı görün.

2. Kendinizi mutlu edecek şeyler yapın.

3. Açık alanlarda küçük yürüyüşler yaparak bedeninizi ve beyninizi rahatlatın.

4. Beslenmenize ve uykunuza özen gösterin.

5. Aşırı yoğun çalışma temposunu bırakın, birkaç deneme çözerek vaktinizi değerlendirebilirsiniz.

6. Çözdüğünüz denemeleri sınava giriş saatinde ve zaman sınırlaması yaparak gerçekten sınava giriyormuş gibi çözün.

7. Tercihler veya alacağınız puan konusunda kafanızı meşgul etmeyin, sadece sınavına odaklanın.

Buket Özen, sınav günü dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

• Sınav öncesinde hafif bir akşam yemeği yemeğiniz ve sınav sabahında da dengeli bir kahvaltı yapmanız çok önemlidir. Fakat bu kahvaltı midenizi bozacak şekilde olmamalı. Zihniniz açılsın diye fazlaca yapacağınız bir kahvaltı midenizi bozabileceği gibi kaygı düzeyinizin de artmasına sebep olabilir.

• Sınav öncesi aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlardan uzak durun.

• Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol edin.

• Rahat edeceğiniz bir kıyafet giymeye dikkat edin.

• Sınav yerine 1 saat önce varacak şekilde hareket edin.

• Sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanızın normal olduğunu ve hemen herkesin bu heyecanı yaşadığını bilerek rahatlamaya çalışın.

• Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o an ki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz.

• Sınav esnasında sadece kendi yaptıklarınızla ilgilenin ve etrafınızdakilerin ne yaptıkları sizi ilgilendirmesin.

• Sınava hangi alanda iddialı iseniz o alandan başlanması moral ve motivasyonunuzu yükseltmek açısından doğru olacaktır. Deneme çözerken yaptığınız sıralamayı değiştirmeden ilerlemek size fayda sağlayacaktır.

• Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla zaman harcamayın.

• Sınav esnasında çok sık aralıklarla saate bakmanız sizi iyice telaşlandırabilir.

• Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz birkaç saniye zihninizi dinlendirmek için kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye rahatlayın.

Kodlamayı en sona bırakmanın çok riskli bir durum olduğunu unutmayın.
ÖSYM Tercih