logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu Yayınlandı mı?



2017 ÖSYS, YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYS’de herhangi bir bölümü kazanamayanlar için bir yerleşme umuda daha var; ÖSYS ek yerleştirme. Peki, 2017 ÖSYM ek yerleştirme tercihleri ne zaman alınacak? ÖSYM, 2017 ek yerleştirme kontenjan ve taban puanlarını ne zaman açıklayacak? 2017 ek yerleştirme kontenjanları ve taban puanları ile ek yerleştirme başvuru tarihleri belli oldu mu? Ek yerleştirmelerden kimler yararlanacak? üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına ek yerleştirmeyle ilgili tüm merak edilenler osym.info'da...

2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Robotu İndirmek için Tıklayınız

LYS yerleştirme tercih sonuçları açıklandı! Peki Üniversite LYS Ek Yerleştirme Tercih kılavuzu ne zaman açıklanacak? 2017 Üniversite kayıt tarihleri ne zaman başlıyor? Üniversite kayıt işlemi için neler yapılması gerekiyor?

KAYITLAR ne zaman

ÜNİVERSİTELERE Kayıtlar Ağustos’ta yapılacak. Adayların belirtilen süre içinde başvurmaları gerekiyor. Devlet üniversitelerinde öğrenciler için elektronik kayıtlar, Temmuz - Ağustos arasında yapılacak.

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞININ ELEKTRONİK KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

1.Devlet yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kaydolma imkânı sunacaklardır.

2.Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır.

3.Elektronik kayıt işlemi 2017-2018 öğretim dönemi için ÖSYM den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacaktır. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecektir.

4.Elektronik kayıt tarihleri, ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyurulacaktır,

5.Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlara gibi) ile açıköğretim programları dâhil edilmeyecektir.

6.Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir.

7.Asker Alma Dairesinden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığından lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kayıdında yer alacaktır. Askerlik durumu kayıt olmalarına engel olmayacaktır. Ancak;Milli Eğitim Bakanlığından lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik Kayıt yapamayacak ve yerleştiği Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığından mezuniyet bilgisi alınan öğrenciler için elektronik kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri, ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecektir.

8.Herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler, elektronik kayıt ekranında kaydı yapılmayarak yerleşmiş olduğu Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir.

9.Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabileceklerdir.

10.Kayıt olanlara ait bilgiler YÖKSİS üzerinden günlük olarak alınabilecektir.

11.Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabileceklerdir.

2017 ÖSYM ek yerleştirme hangi tarihte olacak?

2017-ÖSYS merkezî yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri Eylül 2017 tarihleri arasında ilgili üniversiteler tarafından yapılacaktır.

2017 üniversite tercihleri sonucu boş kalan kontenjanlar ve kayıt hakkı olmasına rağmen kayıt süresince işlemlerini tamamlamadığı için boşalan kontenjanlar ÖSYM tarafından belirlenerek her sene ek yerleştirme işlemi yapılmaktadır.Muhtemelen 2017-Ek yerleştirme tarihi Eylül ayının 2. haftası olması bekleniyor.

ÖSYM Ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

ÖSYM’nin yayınladığı 2017 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre, Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

ÖSYM Ek yerleştirmede adayların 30 tercih hakkı bulunuyor

Adaylar tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30'u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.

2017 ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2017 ÖSYS'ye başvuru yapmış olmak şartı aranmaktadır. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30'u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecekler.

Özel yetenek sınavı ile herhangi bir programa yerleşen adaylar tercih yapabilecek mi?

2017'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme için tercih yapabilecek.

YGS/LYS'ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2017-ÖSYS'de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 150,00000'ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece Tablo-3A'dan kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler.

2017-ÖSYS'de sınava girerek ilgili puan türünde 150,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B'deki tüm programlar ile Tablo-4'teki açık öğretim programlarını tercih edebilirler.

ÖSYM Ek yerleştirmelerden hangi adaylar yararlanabilecek? Kimler ek yerleştirme tercihi yapabilecek?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.).

Ek yerleştirmede dün açıklanan ÖSYS yerleştirmelerindeki en küçük puan baraj olarak kabul edilecek?

ÖSYM’nin yayınladığı 2017 ÖSYS yükseköğretim kontenjanları ve yerleştirme başvur kılavuzunda ek yerleştirmeleriyle ilgili önemli bir ayrıntı dikkat çekiyor. Kılavuzda yer alan bilgiye göre, Ek Yerleştirmede Tablo 4'teki lisans programları ile Tablo 3B'deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Her yıl bu sınırlama nedeniyle üniversitelerde yüzlerce kontenjan boş kalıyor. Bu yıl da kontenjanların bu puan sınırlaması nedeniyle boş kalacağını şimdiden tahmin etmemiz mümkün.

ÖSYM ayrıca, Tablo 3A'daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacak. Bu yerleştirmede de önce kendi alanlarında tercih yapmış meslek lisesi öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki sınavsız geçiş yerleştirilmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara genel lise mezunlarının ve meslek liselerinin diğer alanlarından mezun olanların ilgili puanlarına göre yerleştirilmeleri yapılacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacak..

2017-ÖSYS EK Yerleştirmede hangi program kaç puanla öğrenci alıyor?

Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme Asıl Kılavuz'da yer alacak. ÖSYM’nin internet sayfasından mutlaka incelenmelidir.

Adaylar, 2017-ÖSYS EK Yerleştirmede programları minimum puanlarına bakarak mı tercih edecek?

Ek yerleştirmede minimum puan açısından 3 (üç) tür program yer alacak.

I. İlk yerleştirmeden dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programlar.
II. İlk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak, kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlar
III. Yeni açıldığı için minimum puanı olmayan programlar.

2017-ÖSYS ek yerleştirme tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

LYS sonrası yapılan İlk yerleştirmede olduğu gibi adaylar şunlara da dikkat etmeli:

- Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanmalı ve başarı sırası, istek sırasını oynatmayacak biçimde, kontrol edilmeli. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla incelenmeli ve kendi mevcut durumuna uygun olanlar listeye alınmalı.

- İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenle daha az istenen bir programın altına yazılmamalıdır.

- Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte Y-YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirileceklerdir. Tercih sırası sadece adayın bölümler arasındaki önceliklerini ÖSYM’ye bildirmiş olması açısından önemlidir.

2017-ÖSYS Ek Yerleştirmede Sınavsız Geçiş bulunuyor mu?

Sınavsız Geçiş hakkı 2017-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için Ek Yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek. 2017-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları YGS/LYS’ye girip girmediklerine ya da başka bir deyişle YGS/LYS puanlarına bakılmaksızın tercih yapabilecek.

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,
c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),
d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.


Ek yerleştirme fırsatından yaralanan adaylardan yaklaşık 90- 100 bin civarında aday üniversiteli olacak. Adaylar yeni açılan bölüm ve programların bir kısmını ilk defa Ek yerleştirmede tercih etme şansına sahip olacaklar. Bu şansı fırsata dönüştürmek ellerinde. Bunun için doğru tercih yapmak önemli. ..

Sınava girmeyen meslek lisesi mezunları nasıl ek tercih yapabilir?

2017-YGS/LYS’ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2016-ÖSYS’de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 150’ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını (Tablo-3A) tercih edebilecek.

Sınava giren meslek lisesi mezunları nasıl tercih yapabilir?

2017-ÖSYS’de sınava girerek ilgili puan türünde 150,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B’deki tüm programlar ile Tablo-4’teki açıköğretim programlarını tercih edebilir.
ÖSYM Tercih