logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

YLSY Hakkında Sıkça Sorulan Sorular



1. YLSY Nedir?

YLSY, yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme programıdır.

2. YLSY’e Nasıl Başvurulur?

YLSY’ye başvuru İKİ AŞAMALI olarak gerçekleştirilir:

A) BİRİNCİ AŞAMA (Seçme / ALES puanı üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılmaya hak kazanma):

1) Adaylar BAŞVURABİLECEK LİSANS MEZUNİYET ALANLARI sütununda mezun oldukları lisans bölümünün adı varsa ALES puanlarını kullanarak LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GRUPLARI sütunundan en fazla 30 (otuz) tercih yapabilecektir.

2) ALES puan üstünlüğüne göre 3 (üç) katı aday arasına girdikleri LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GRUBU için sözlü sınava çağrılmaya hak kazanacaklardır.
Yani ilk aşamada kurum seçimi yapılmayacak, alan seçimi yapılacaktır.

B) İKİNCİ AŞAMA (Yerleştirme / sözlü sınavına girilen lisansüstü öğrenim grubu için açılan kurum kontenjanlarına YLSY puan üstünlüğüne göre yerleşmeye hak kazanma):

1) ALES puanının %40’ı, sözlü sınav puanının %40’ı ve lisans mezuniyet notunun %20’sinin hesaplanmasıyla belirlenen YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar kurum tercihi yapmaya hak kazanacaklardır.

2) YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, sözlü sınavına girdikleri lisansüstü öğrenim grubu için açılan kurum kontenjanları arasından en fazla 30 (otuz) tercih yapabileceklerdir.

3) Adaylar YLSY puanı üstünlüğüne göre kurum kontenjanlarına yerleştirilecektir.

ÖRNEK UYGULAMA:

1) Adayımız Orman Mühendisliği lisans mezunu olsun,

2) Birinci aşamada aday, ALES puanı üstünlüğüne göre ORMAN MÜHENDİSLİĞİ lisansüstü öğrenim grubu için sözlü sınava çağrılmaya hak kazanmış olsun.

3) Sözlü sınav sonrası YLSY puanı (ALES puanı %40 + sözlü sınav puanı %40 + lisans mezuniyet notu %20) 78 olsun.

4) İkinci aşamada aday, ORMAN MÜHENDİSLİĞİ lisansüstü öğrenim grubu için açılan 21 kurum kontenjanını tercih etmeye hak kazanacaktır.

5) YLSY puanı üstünlüğüne göre yapılacak tercihlere göre seçme ve yerleştirme süreci tamamlanacaktır.

3. YLSY Puanı Var mıdır? Varsa Nasıl Hesaplanır?

Evet, vardır. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmede ALES puanınız dikkate alınır. Mülakattan sonra ALES puanınızın %40’ı, mülakat puanınızın %40’ı, genel not ortalamanızın %20’si alınarak YLSY puanınız hesaplanır.

4. YLSY’de Puan Barajı Var mı?

Başvurabilmeniz için ALES puanınızın 70 ve üstü, ortalamanızın da 2,5/4 ya da 65/100 ve üstü olması gerekmektedir. Ayrıca YLSY puanınızın da en az 70 olması gerekmektedir. Bunun dışında bir baraj yoktur.

5. Yüksek Lisans Yapıyorum, YLSY’ye Başvurabilir miyim? Kazanırsam Yüksek Lisansıma Ne Olur?

Türkiye’de yapmış olduğunuz yüksek lisansın YLSY ile hiçbir ilgisi yoktur. Yurt dışına çıkmadan önce yüksek lisansınıza devam edebilir, yüksek lisansınızı bitirebilirsiniz. Yurt dışına çıkarken de kayıt sildirmenize gerek yoktur ancak yurt dışından derslere devam edemeyeceğiniz için mecburen pasif durumda kalacaktır.
Doktoraya kabul almanız yüksek lisansınızla ya da MEB’le ilgili bir durum değildir, tamamen kabul almak istediğiniz üniversiteye bağlıdır. Yurt dışında çoğu üniversite lisans mezuniyetiniz ile doktoraya başvurmanızı ve başlamanızı kabul etmektedir ancak isterseniz ve imkan da varsa yükseğinizi bitirip öyle de doktoraya başvurabilirsiniz.

Üniversite ve MEB kadrolarında doktora yapılmasının zorunlu olduğu, TPAO, DSİ gibi kurum kadrolarında ise doktoraya izin verilmediği unutulmamalıdır.

Ayrıca erkekler için yüksek lisansınızı bitirdiyseniz ve askerliğinizi yapmadıysanız ikinci bir yüksek lisans yapamayacağınızı, ancak doktora yapabileceğinizi unutmayınız.

6. İngilizce Puanım Yok, YLSY’e Başvurabilir miyim?

Evet, başvurabilirsiniz. YLSY’de dil puanı herhangi bir kriter değildir ve YLSY puanı hesaplanmasında etkili olmaz. Ancak yurt dışındaki üniversiteler kabul için TOEFL ya da IELTS skoru istemektedir. Bu skorlarınız yoksa ya da yetersizse MEB tarafından düzenlenen yurt içi ya da yurt dışı kurslarına ya da ikisine birden katılabilirsiniz.

7. İngilizce Puanım Yok, Dil Eğitimi Alabilir miyim?

Eğer tabloda belirtilen yeterli dil puanına sahip değilseniz yurt içinde Ankara, İzmir, Antalya ve İstanbul illerinde açılacak dil kurslarında 12 aya kadar dil eğitimi alabilirsiniz. Bu sürenin sonunda dil yeterliliğini sağlayamamış iseniz 6 aya kadar daha uzatma verilebilir.

Yurt dışı dil eğitimine gidebilmeniz için aşağıdaki puanlardan birine sahip olmanız gerekir.

YDS: 60
ÜDS: 60
KPDS: 60
Avrupa Ortak Dil Çerçevesi Seviyeleri: B1
TOEFL – IBT: 65
TOEFL – CBT: 183
TOEFL – PBT: 513
CAE, CPE, FCE: C
PEARSON PTE: 55
TELC Deutsch GmbH ve Diğer Almanca Sınavlar: B1
IELTS: 5.0

Yeterli dil puanına sahip olup yurt içi yabancı dil kurslarına katılmadıysanız ya da yurt içi yabancı dil kurslarına katılıp yeterli dil puanını aldıysanız yurt dışında da 6 aylık dil eğitimi alabilirsiniz.

8. Hangi Durumda Başvurular Geçersiz Sayılır?

Başvurma koşullarından herhangi birini taşımadığı halde başvuranların,
Başvuruda gerçek dışı bilgi verenlerin,
Başvuru bilgilerini eksik bildirenlerin,

1416 sayılı Kanun kapsamında;

– Halen resmi burslu statüde öğrenim görenlerin,
– Daha önce resmi-burslu statüde öğrenim görmüş olanların,
başvuruları geçersiz sayılacaktır.

9. YLSY Bursu Karşılıklı Mıdır?

Evet, karşılıklıdır. Eğitiminiz bittikten sonra adına eğitime gönderildiğiniz kuruma dönüp eğitim sürenizin iki katı kadar zorunlu hizmet yapmanız gerekmektedir.

10. Adına Eğitim Alabileceğimiz Kurumlar Nelerdir?

Son kılavuza göre,

– Yükseköğretim kurumları,
– Millî Eğitim Bakanlığı (MEB),
– Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM),
– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
– Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA),
– Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM),
– Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü (TPAO),
– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM),
– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ),
– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM),
– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM)’dir

11. Yurt Dışında Eğitim Alacağımız Üniversiteyi Biz mi Seçiyoruz, MEB mi Belirliyor?

Yurt dışında eğitim alacağınız üniversiteyi siz seçecek ve kabul alma işlemlerini siz yürüteceksiniz. Ancak kabul aldığınız üniversitenin Times Higher Education, Academic Ranking of World Universities (Shanghai), QS World University Rankings-Top Universities ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının herhangi birinde son 3 (üç) yıl içerisinde genel veya alan bazında ilk 500 (beş yüz) içerisinde bulunması gerekmektedir.

Üniversite kabulleri için gerekli şartlar üniversiteden üniversiteye değişmektedir, dolayısıyla üniversitelerin Graduate Admission sayfalarını incelemeniz yararınıza olacaktır.

12. YLSY Bursu Kapsamında Hangi Ödemeleri Alabiliriz?

YLSY kapsamında tüm okul masraflarınız MEB tarafından ödenir ve aylık burs alırsınız. Ayrıca bölümle ilgili yaptığınız harcamalar ve sağlık giderleriniz de MEB tarafından karşılanır.

Ödemelerle ilgili ayrıntılar için:

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/05/20150502-6.htm
Ancak ilk başvuru sürecinde yapılan noter, sağlık raporu vb. masraflar karşılanmaz. (TPAO haricinde)

13. Kazandığımızda Ne Oluyor? Kadrolu Oluyor Muyuz?

Maalesef eğitiminizi bitirip geri dönene kadar sadece burslu öğrenci konumundasınız. Ancak yurt dışında geçirdiğiniz süre memuriyette geçmiş sayılacak ve derece/kademe ilerlemenize işlenecektir.

14. Devlet Memuruyum, Memuriyetime Ne Olacak?

1416 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle memurların istifa zorunluğu kalkmıştır. Eğitiminiz süresince ücretsiz izin alabilirsiniz.

15. YLSY’de Eğitim Süremiz Ne Kadar?

YLSY kapsamında eğitim süreniz kurumlar için yüksek lisans, MEB ve üniversiteler için yüksek lisans + doktora şeklindedir.

Yüksek lisans için normal süre 2 yıldır. Talep edilmesi halinde 6 ay burslu, 6 ay burssuz uzatma verilebilir. Doktoraya resmi burslu olarak devam edilebilmesi için sadece 6 ay burslu uzatmanın alınmış olması gerekir. İkinci 6 aylık uzatmayı aldıktan sonra doktora eğitiminiz için burs ya da asistanlık aldığınızı belgelendirirseniz doktoraya resmi burssuz statüde devam edebilirsiniz.

Doktora için normal süre 4 yıldır. Talep edilmesi halinde 1 yıl burslu, 1 yıl burssuz uzatma verilebilir.

Doktora sonrası 1 yıl staj yapma imkanı tanınabilir.

Eğitim sırasında aldığınız raporlar ya da kayıt dondurma işlemleri MEB’e bildirildiği takdirde ilgili süreler eğitim sürenize eklenir. Ayrıca bilimsel hazırlık okunması gereken durumlarda, hazırlığın başlama tarihinde bildirilmesi koşulu ile, eğitim sürenize eklenir.

Süre uzatımı isteği süre bitiminden birkaç ay önce MEB’e bildirilmelidir.

16. MEB ya da Üniversite Kadrosunda isek, Yüksek Lisans Yapıp Dönersek Ne Olur?

Tazminata düşersiniz.

17. Yurt Dışına Çıktığımızda Yapmamız Gereken İşlemler Nelerdir?

Tüm öğrenciler ülkelerine vardıkları anda varış tarihlerini ilgili Ataşelik/Müşavirlik, onlar yoksa Konsolosluk’a bildirmelidir.

Dil öğrenimini tamamlayıp bir üst öğrenime geçen öğrencilerin dil başarı belgesi ile öğrenimine başladığını gösterir belgeyi Bakanlık’a göndermeleri gerekmektedir.
Öğrenime başlanıldıktan sonra 3 ay içinde öğretim taslağı hazırlanıp öğrenim planlarının MEB’e gönderilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Ataşelik ya da Müşavirliklerden de belge istenebilir. Bunun için web siteleri daima takip edilmelidir.

18. Yüksek Lisansı Bitirdik, Doktora için Okul Değiştirebilir miyiz?

Okul değişikliği isteğinizi Ataşelik ya da Müşavirliklere bildirmelisiniz, talebinizi MEB’e iletildikten sonra adına öğrenim göreceğiniz kuruma sorulur, kurum da onaylarsa değiştirebilirsiniz.

19. Yurt Dışında Değişiklikleri MEB’e Nasıl Bildireceğiz?

Yurt dışında yapacağınız her değişikliği Ataşelik ya da Müşavirliklere, onlar yoksa Konsolosluklara bildirmek durumundasınız. Bildiriminiz onlar aracılığıyla MEB’e iletilecektir. Her türlü değişikliklerde (alan, ülke, üniversite vs.) adına öğrenim gördüğünüz kurumdan görüş alınır ve değişimin yapılabilmesi için onayları gerekmektedir.

20. Eğitim Görmek İstediğimiz Ülke Dışına Çıkmak İstersek Ne Yapmamız Gerekli?

2 aya kadar olan sömestr izinlerinde Ataşelik ya da Müşavirlik tarafından izin verilmektedir. Bunun dışında sebebi ya da süresi ne olursa olsun MEB’den izin alınmalıdır.

Türkiye’de 2 aydan uzun süre kalmanız durumunda 3. aydan sonra yurt içi bursu ödenmeye başlanır.

21. Yurt İçinde ve Yurt Dışında Sağlık Sigortasından Yararlanabilecek miyiz?

Yurt dışına ilk çıkışınıza kadar Türkiye içinde GSS kapsamında sayılırsınız. Yurt dışına çıkışınızın ardından adres değişikliği yaparak ikametinizi oraya aldırmanız ve özel sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Bursun 1,5 katına kadar olan sigorta masrafları MEB tarafından ödenecektir. Tatillerde Türkiye’ye geldiğinizde ise MEB’den sevk alarak hastaneye gidebilirsiniz.