LYS'ye Girmek için Kaç Puan Gerekiyor?
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), ÖSYM’nin üniversiteye girmek isteyen adaylar için hazırladığı sınav sisteminin ikinci aşamasıdır.
LYS’ye girme koşulu nedir? YGS’ye girmiş olup herhangi bir YGS puanı baraj kabul edilen 180 ve üzerinde olan adaylar LYS’ye girebilir. LYS’ye girmek isteyen adayların Nisan ayında kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
LYS’de kaç sınav var? Hangi günler hangi sınavlara girmem gerekiyor?
LYS’de 5 adet sınav bulunmaktadır. Bunların içerikleri ve tarihleri aşağıdaki gibidir.
LYS-1, Matematik Sınavı olarak geçmektedir ve 11 Haziran Pazar saat 10:00’da başlayacaktır. Matematik ve Geometri testlerini içerir. MF veya TM puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayların girmesi gerekmektedir.
Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 135 dakika sürecektir. Matematik testi 50 sorudur ve 75 dakika sürecektir. Geometri testi 30 sorudur ve 60 dakika sürecektir.
LYS-2, Fen Bilimleri Sınavı olarak geçmektedir ve 17 Haziran Cumartesi saat 10:00’da başlayacaktır. Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerini içerir. MF puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayların girmesi gerekmektedir.
Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 135 dakika sürecektir. Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinden her biri 30 sorudan oluşmaktadır ve cevaplama süreleri 45er dakikadır.
LYS-3, Edebiyat-Coğrafya Sınavı olarak geçmektedir ve 18 Haziran Pazar saat 10:00’da başlayacaktır. Edebiyat ve Coğrafya-1 testlerini içerir. TM ve TS puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayların girmesi gerekmektedir.
Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 120 dakika sürecektir. Edebiyat testi 56 sorudur ve 85 dakika sürecektir. Coğrafya-1 testi 24 sorudur ve 35 dakika sürecektir.
LYS-4, Sosyal Bilimler Sınavı olarak geçmektedir ve 10 Haziran Cumartesi saat 10:00’da başlayacaktır. Matematik ve Geometri testlerini içerir. TS puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayların girmesi gerekmektedir.
Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 135 dakika sürecektir. Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerini içerir. Tarih testi 44 sorudur ve 65 dakika sürecektir. Coğrafya-2 testi 14 sorudur ve 20 dakika sürecektir. Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi 32 sorudur ve 50 dakika sürecektir.
İstisnai olarak lisede Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan veya farklı müfredat ile okuyan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile ilgili soruları çözmeyecek onun yerine Felsefe Grubu sorularından 8 ek soru çözeceklerdir.
Adayların kendilerine ait olmayan gruptaki soruları çözmeleri onlara ek puan getirmeyecektir.
LYS-5, Yabancı Dil Sınavı olarak geçmektedir ve 17 Haziran Pazar saat 14:30’da başlayacaktır. İngilizce, Almanca ve Fransızca testlerini içerir. DİL puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayların girmesi gerekmektedir.
Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 120 dakika sürecektir. Aday sadece başvurusunda bildirdiği tek bir testi yapacaktır. Dil testi 80 sorudur.
LYS’nin ağırlığı ham puan içerisinde %60’tır. Her puan türü için LYS’deki testlerin ağırlığı değişmektedir.
LYS puanlarım nasıl hesaplanıyor? Yerleştirme puanı nedir?
LYS puanları ham ve yerleştirme puanı olarak ikiye ayrılır. Ham puan YGS ve LYS’de yaptığınız netler üzerinden hesaplanır. En büyük LYS ham puanı 500, en düşük LYS ham puanı ise 100’dür.
Adayın bir alandan (MF, TM, TS veya DİL) LYS puanının hesaplanabilmesi için o puan türüne ait testlerden en az ikisinden 0.5 net yapmalıdır.
Baraj puanı nedir?
Baraj puan adayın çoğu 4 yıllık lisans programlarına girebilmek için ilgili puan türünden almaları gereken en az puandır. LYS programları için baraj 180 puandır.
Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmek için veya yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için LYS’den barajı aşmak gerekmektedir.
LYS
- 2017 LYS 1 Matematik Sınavı Ne Zaman?
- 2017 LYS 2 Fen Bilimleri Sınavı Ne Zaman?
- 2017 LYS 3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı Ne Zaman?
- 2017 LYS 4 Sosyal Bilimler Ne Zaman?
- 2017 LYS 5 Yabancı Dil Sınavı Ne Zaman?
- 2017 LYS Konuları ÖSYM
- 2017 LYS Ne Zaman Yapılacak?
- 2017 LYS Puanları Nasıl Hesaplanacak?
- 2017 LYS Sınav Süreleri Ne Kadar?
- 2017 LYS Sonuçları Nasıl Duyurulacak?
- 2017 LYS Sonuçları Nasıl Kullanılacak?
- 2017 LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Konuları Nelerdir?
- 2017 LYS’lerde sorulacak sözel ve sayısal açık uçlu soru örnekleri
- 2017 ÖSYM LYS Sınav Ücretleri Hangi Bankalara Yatırılacak?
- 2018 LYS için Başvuru Duyurusu
- 2018 LYS Sınav Soruları ve Cevapları ÖSYM
- 2018 LYS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak ÖSYM?
- 2018 LYS-2 Fen Bilimleri Konuları Nelerdir?
- 2018 LYS-4 Sosyal Bilimler Konuları Nelerdir?
- 2018 LYS-5 Yabancı Dil Konuları Nelerdir?
- 2018 YKS Başvuru Ücreti ve Yatırılacak Bankalar
- 2018 YKS Başvuruları için Son Gün ne Zaman ?
- Açık uçlu sorular hangi testler için daha uygun?
- LYS 2017 Giriş Belgeleri Yayınlandı mı İndirmek için Tıklayın!
- LYS 2017 Puanları Nasıl Hesaplanacaktır?
- LYS Başvuru İşlemini Tamamlayan Adayların Dikkatine!
- LYS Günü Uyarıları
- LYS ilçelerde de yapılıyor mu?
- LYS Kısa cevaplı sorularda, yanlışlar doğruları götürüyor mu?
- LYS ödemelerini yapamayanların durumu ne olacak?