TEOG 2017 Sınav Tarihleri ve Oturumları Açıklandı
Ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG sınavları iki oturumla 23-24 Kasım'da yapılacak. 09.00'da başlayacak sınavlar 11.20'de bitecek. İşte TEOG ile ilgili detaylar.
Ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG sınavları iki oturumla 23-24 Kasım'da yapılacak. 09.00'da başlayacak sınavlar 11.20'de bitecek. İşte TEOG ile ilgili detaylar.
Ortak Sınavlar Uygulama Takvimi
I. Dönem
8'inci sınıf I.Dönem: 23-24 Kasım 2016
Mazeret Sınavı Tarihleri: 17-18 Aralık 2016
Sınav Sonuçlarının İlanı: Ocak 2017
II. Dönem
8'inci sınıf II.Dönem: 26-27 Nisan 2017
Mazeret Sınavı Tarihleri: 20-21 Mayıs 2017
Sınav Sonuçlarının İlanı: Haziran 2017
Ortak Sınavlar birinci gün oturumlarındaki dersler başlama saatleri, soru sayısı ve süreleri şöyle:
09.00 Türkçe 20 soru 40 dakika
10.10 Matematik 20 soru 40 dakika
11.20 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 20 soru 40 dakika
Ortak Sınavlar ikincci gün oturumundaki dersler, başlama saatleri, soru sayısı ve süreleri şöyle:
09.00 Fen Bilimleri 20 soru 40 dakika
10.10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 20 soru 40 dakika
11.20 Yabancı dil 20 soru 40 dakika
Genel açıklamalar
Ortaokulların 8’inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden, iki yazılısı olan derslerin birincisi, üç yazılısı olan derslerin ikincisi olmak üzere, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce her dönem ortak sınavlar yapılacaktır.
Ortak sınavların yapılacağı derslerin yazılı konularında, her ders için o öğretim yılının programlarına bağlı kalınarak hazırlanan ve Bakanlık tarafından ilan edilen öğretim programlarında belirtilen kazanımlar esas alınacaktır. Ortak sınavlarda alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puanı olarak e-Okul Sistemi’ne girilecek ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dâhil edilecektir.
Her dönem yapılan ortak sınavlar sonucunda derslerin AOSP puanları; Türkçe, matematik, fen bilimleri dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için iki katsayısı ile o dersin puanı çarpılarak hesaplanır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf AOSP’si toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alımında kullanılan “ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan” hesaplanacaktır. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığa bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle aynı anda 09.00, 10.10, 11.20’de uygulanacaktır.
Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü yapılacak olan üç ders yazılısı bir oturum olmak üzere, iki günde iki oturum hâlinde yapılacaktır. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacaktır.
Öğrenciler olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava alınacaklardır.
Yurt içinde ve yurt dışında Bakanlığa bağlı okulların, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve işlemleri e-Okul Sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için e-Okul Sistemi’nde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekmektedir
Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört tür kitapçık verilecektir. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacaktır.
Ortak sınavlara katılamayan ve yedek salonda sınava giren öğrencilerin bilgileri her ders için ayrı ayrı olmak üzere okul müdürlüğü tarafından sınav günü bitiminde e-Okul Sistemi’ne işlenecektir.
Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 23’üncü maddesi”nde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine bildirilecektir. Ayrıca mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüklerince e-Okul Sistemi’ne sınavlar tamamlandıktan sonra 5 (beş) iş günü içerisinde işlenecektir. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacaktır.
Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sistemi’nde ortak sınav sonuç hanesinde (G) olarak gösterilecek ve ortalamaya dâhil edilecektir. Veli, öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, sınavın tamamlandığı tarihten itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirecektir.
Yurt dışında ve KKTC’de Bakanlığa bağlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerden ortak sınavlara katılamayanlar ise mazeret durumunu gösteren belgeleri ile mazeret sınavına girme taleplerini ortaksinav@meb.gov.tr e-posta adresine, ortak sınavların tamamlandığı tarihten itibaren en geç 3 (üç) iş günü içerisinde göndereceklerdir. Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgilendirilmesi bağlı bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/ Konsoloslukları aracılığı ile yapılacaktır.
Sınavlarda öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek olup, ihtiyaç duyulması hâlinde Bakanlıkça gerekli tedbirler alınacaktır.
Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek, PYBS kılavuzuna göre başvuru yapmak şartıyla öğrencilerin AOSP’si, PYBS yerleştirme puanı olarak değerlendirilecektir.
Öğrenciler, ortak sınavlar e- Kılavuzuna http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabileceklerdir
Sınava girme şartları
2016–2017 öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.
Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve açık öğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında öğrenimine devam ediyor olmak.
Ortak sınavlara giriş yerleri
Olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında, 8’inci sınıfta öğrenim gören her öğrenci kendi okulunda sınava girecektir.
Öğrencinin sınava gireceği sınıf/salon ve sıra bilgisi e-Okul ve Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden yayımlanacaktır. Okul yöneticileri e-Okul Sistemi’nden, öğrenci velisi ise Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrencinin hangi sınıf/salon ve sırada sınava gireceğini görebilecektir.
Yurt dışında Bakanlığa bağlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerden ortak sınavlara katılacaklar sınav giriş yeri bilgilerini bağlı bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığı ile öğrenebileceklerdir.
TEOG soruları 90 bin soruluk havuzdan
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına ilişkin açıklamada bulundu.
Merkezi ortak sınavlara bir milyon 190 bin 826 öğrencinin katılımının sağlanması şeklinde planlama yaptıklarını belirten Çetin, sınavların yurt içinde 970, yurt dışında ise 14 merkezde gerçekleştirileceğini bildirdi.
Çetin, 2016-2017 eğitim öğretim yılında yapılacak birinci ve ikinci dönem ortak sınav sisteminde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını, sınavların Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 81 il valiliğine duyurduğu kazanımlar çerçevesinde yürütüleceğini vurguladı.
Soruların, öğrencilerin derslerde gördükleri konuları takip etmeleri durumunda rahatlıkla cevaplayabilecekleri formda hazırlandığını ifade eden Çetin, "Öğrencilerimiz bir sürprizle karşılaşmayacak. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Heyecan yapmadan, okullarında rutin bir sınava girer gibi sınava girsinler." dedi.
Soru hazırlama için öğretmenler davet edildi
Soru hazırlama sürecine ilişkin de bilgi veren Çetin, Türkiye'nin çeşitli ortaokullarından öğretmenlerin davet edilerek soruların hazırlandığını söyledi. Çetin, hazırlanan soruların Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığında çalışan ve branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 28 öğretmen tarafından, ön ve üst incelemeden geçtikten sonra soru havuzuna alındığını anlattı.
Havuzda toplanan soruların, genel müdürlük bünyesinde oluşturulan alan bazlı bilim kurullarında görevli alan uzmanı ve ölçme değerlendirme uzmanı akademisyenlerce incelendiğini belirten Çetin, TEOG sınavı için son 3 yılda yazılan 90 bin soruluk havuz oluşturulduğunu kaydetti.
Çetin, bu havuzda sadece TEOG sorularının değil, kazanım kavrama testlerinin de yer aldığını belirtti.
MEB
- Ailemde şehit olanlar var mı nasıl öğreneceğim?
- MEB DYK Kurslarında Sınıflar Nasıl Oluşturulacak?
- MEB E- Kurs başvuruları ne zaman bitiyor?
- MEB Eğitim bölgeleri nasıl oluşacak?
- MEB GYS ne zaman yapılıyor? MEB GYS nedir?
- MEB GYS Sınavına Kimler Katılabilir ve Sınav Ücretleri Ne Kadar?
- MEB ÖSYS'de Değişikliğe Gidecek
- MEB'den YGS Sınavı için Tedbir
- SBS'de açıkta kalanlara çözüm bulundu
- Soy ağacı araştırma nasıl yapılır?
- TEOG 2017 Sınav Tarihleri ve Oturumları Açıklandı