hgs  eokul   lgs   kyk  
  19.03.2024  

YKS'ye Çalışmaya Nasıl Başlanmalı?



YGS ve LYS kaldırılarak yerine getirilen Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 yılı ile birlikte uygulanmaya başlanacak. Değişen sınav sistemi beraberinde ders değişikliğini de getirmiştir. Alan sınavı olarak uygulanacak olan YKS üniversiteye giriş sınavı olarak uygulanacaktır. 2017/2018 eğitim öğretim yılı itibariyle adaylar üniversiteye giriş için iki oturuma katılacaklar. İlk oturumda adayların temel yeterliliği esas alınırken, öğleden sonra uygulanacak olan ikinci oturumda ise lise müfredatını esas alan bilgilere dair bir sınav gerçekleşecek.

2017-2018 yılından itibaren üniversiteye giriş sınavının adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olacaktır. Yeni sistemde adayların akıl yürütme, muhasebeye dayalı sözel ve sayısal bilgilere yönelik sorular, okuduğunu anlama gibi temel yeterliliği esas alınacaktır. Yeni sisteme göre temel yeterlilik testi olan ilk oturum sabah yapılacak olup, bu sınavdan en az 150 almak gerekmektedir. 2 oturum ile birlikte puanı 180 ve üzerinde olan adaylar ise lisans bölümlerine yerleşmeye hak kazanacaktır. Ayrıca yeni sisteme göre 200 üzerinde puanı olan adaylar bu puanını bir sonraki yıl da kullanabileceklerdir. İkinci oturumda ise adayların lise müfredatına dair bilgileri test edilecek.

YKS başlı başına adayların stresini azaltmayı hedef alan bir sistemdir. Bu nedenle adayların yeni sistemle ilgili herhangi bir stres yaşamasına gerek yok. Soru tarzlarında değişiklik olmayacağı gibi adaylar yine aynı derslere çalışmaya devam edecekler. Aslına bakılırsa çalışma sistemi olarak herhangi bir değişikliğe gerek yok. Bu nedenle tavsiyemiz üniversite sınavına hazırlanan adayların daha sıkı bir şekilde aynı derslere çalışmaya devam etmeleridir.

YKS Türkçe Dersi Nasıl Çalışılmalı?

Yeni sınav sistemi ile birlikte YKS sınavı TYT oturumunda Türkçe kısmında 40 soru yer alacak. Bilindiği üzere sistem değişmiş olsa da adayları strese sokmamak adına soru tarzlarında henüz bir değişiklik yok. Bu nedenle adaylar her yıl olduğu gibi aynı sistemde çalışmaya devam edebilir. YKS Türkçe nasıl çalışılmalı diyenler için önerilerimiz şu yönde;

Türkçede her yıl olduğu gibi bu yılda okuduğunu anlamaya yönelik sorular ağırlık basacak. Bu nedenle özellikle paragraf sorularına yönelmenizi tavsiye ederiz.
Uzun uzadıya paragraf okumak öğrenciler için bazen zorlayıcıdır. Okuduğunuzu anlamak sorunun doğru cevaplanması adına ilk adımdır.
Paragraf sorularını bolca çözün ve işin mantığını kavramaya çalışın. Sadece paragraf sorularından oluşan bir test kitabı almanızda fayda var.
Öğrencilerin dilbilgisini ölçmeye yarayan sorular her yıl fark yaratmaktadır. Adayı rakiplerinden ayırmaya yarayan dilbilgisi sorularına yönelmenizde fayda var. Özellikle çoğu adayın başarısız olduğu dilbilgisi soruları ile puan kazanabilirsiniz.
Son olarak üniversiteye hazırlanan adaylar için bolca kitap okumalarını da tavsiye ederiz. Bu süreçte kitap okuyacak vaktim mi var? demeyin. Kitap okumanın faydasını göreceksiniz.

YKS Matematik Dersi Nasıl Çalışılmalı?

İşte öğrencilerin en fazla zorlandığı ders olan matematik ile çalışma süreci. Sistem her ne kadar değişmiş olsa da matematiğin sınavlardaki önemi asla değişmez. YKS matematik nasıl çalışılmalı diyorsanız şu önerileri dikkate almalısınız;

Matematik çalışmaya başlamadan önce ”Temelim yok matematik yapamıyorum” dediğinizi duyar gibi olduk. Unutmayın ki matematik soruları fark yaratmak isteyen adaylar için bir şanstır. Özellikle temeliniz olmadığını düşünüyorsanız en baştan başlayarak sağlam bir şekilde matematiğe vakit ayırmalısınız.

Matematik çalışırken ilk konudan sona doğru ilerleyin. Bu ders canınızın istediği konudan başlayabileceğiniz bir ders değildir. Fonksiyonlara çalışmadan türev yapamayacağınız gibi.

Soruların cevabını bulamasanız da çözmeye çalışın. Soruyu yapamadığınız için pes etmeyin. Matematik çaba gerektiren bir derstir. Bu nedenle sorular üzerinde yılmadan çözüm bulmayı deneyin.

YKS Fen Dersleri Nasıl Çalışılmalı?

Başarıya ulaşmak isteyen öğrenciler için olmazsa olmaz derslerden birisi fendir. Çoğu sayısal öğrencisinin matematikte yakaladığı başarıyı fen dersinde yakalayamadığı görülmektedir. Fen çalışırken şu önerileri dikkate almalısınız;

Fen bilimlerinde özellikle Kimya ve Biyoloji gibi dersler sözel bilgi içermektedir. Sözel derslerde not alarak çalışmaya özen gösterin. Bu sayede sürekli tekrar yapmanızı sağlayacak notlarınız olacak ve haftalık tekrarlar sayesinde bilgilerinizin kalıcılığı artacaktır.

YKS fen nasıl çalışılır diyorsanız en önemli uyarımız farklı kaynaklardan çalışmanızdır. Özellikle de kimya ve biyoloji derslerinde bir adet konu anlatımlı, bir adette ayrı bir test kitabından çalışmanızı tavsiye ederiz.

Konuları bitirdikten sonra ne kadar fazla soru çözerseniz o kadar fazla bilgiye ulaşırsınız. Bilgilerinizin kalıcılığını pekiştirmek isterseniz en iyi yol bol soru çözmektir.

YKS Sosyal Dersleri Nasıl Çalışılmalı?

YKS sosyal bilimler testi içerisinde tarih, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi ile felsefe dersi yer almaktadır. Konu çalışırken mutlaka önemli yerlerin altını çizin. Bu sayede konular ilerledikçe olaylar arasında bağlantı kurmanız da kolaylaşacaktır. Özellikle tarih çalışırken bir konuyu öğrenmeden diğerine geçmeyin. Çünkü tarih olaylar arasında neden sonuç ilişkisi gerektiren bir derstir. Mümkün olduğunca konu çalıştıktan sonra test çözerek eksiklerinizi belirleyin. Bu sayede daha verimli bir çalışma sistemi geliştirmiş olacaksınız.