2018 YGS Soruları Nasıldı? İşte Uzman Yorumları
2018 YGS sınavının ardından öğrenciler merakla YGS soru yorumlarını takip ediyor. Sosyal medyadan görüldüğü üzere öğrencileri en çok zorlayan alan matematik oldu. Uzman yorumlarında da matematik soruları dikkat çekiyor. Peki YGS soru yorumlarında başka hangi alanlardaki sorular zordu? İşte uzmanlardan YGS soru yorumları...
Uzmanlar 2017 YGS’de çıkan soruları yorumladı. Sınavın belirleyicisinin matematik olacağını söyleyen eğitimciler, geometri soru sayılarının değişmesinin öğrencileri zorlayan unsurlar olduğunu belirttiler. Türkçe’de ise kolay soruların yer aldığını ifade etti. İşte, uzmanların YGS Türkçe, matematik ve fizik soruları üzerine yorumları!
Eğitimciler, 2017 YGS’yi yorumladı. Uzmanlara göre bu sınavın belirleyicisi matematik olacak. “Problem sorularının sayısının arttığı yeni nesil, ALES tarzında soruların sorulduğu görüldü” diyen uzmanlar geometri sorularının da arttığını söyledi. Bu yıl anlatım bozukluğu sorusunun çıkmadığı Türkçe testinin ise genel olarak kolay sorulardan oluştuğunu belirttiler. Fizik sorularının seçici olduğunu belirten uzmanlar, sorular için “Yoruma dayalı, işlemden uzak” yorumunu yaptı. Orta düzeyde soruların yer aldığı coğrafya testinde ise uzun zamandır sorulmayan saat hesaplama sorusu ile nüfus piramitleri sorularının öğrencileri zorladığı ifade edildi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Bilfen Liseleri ve Uğur Okulları YGS'yi Hürriyet için ders ders yorumladı:
En zor test
Sınavın en zor testiydi. Bu yıl sorular daha uzun ve fazla işlem gerektirdi. Bu, öğrencilerin çok zaman kaybetmesine neden oldu. Problem sorularının uzun metinli ve zorluk seviyesinin yüksek olması sınav stresiyle odaklanamayan öğrenciler için sıkıntı doğurdu. Bu sene 10’uncu sınıf ünitelerinden parabol, ikinci dereceden denklemler, karmaşık sayılar ve polinom ortak alana dahil edildi ve bunların arasından sadece 1 tane polinom sorusu çıktı. Konu dağılımı önceki YGS’lerle paralellik gösterdi. Son yıllarda olduğu gibi matematik belirleyici oldu.
GEOMETRİ
Geçmiş yıllara göre biraz daha ağır
11 soru vardı. Geçen yıl yediydi. Geçmiş yıllardan biraz daha zordu. Türkiye’de geometride netlerin düşük olması ve 2017 YGS’de bu soruların artması ortalamayı etkileyecek. Problem ve geometri sorularının çokluğu süre sıkıntısı doğurdu, soru başına öngörülen 1 dakikalık süre yeterli olmadı.
TÜRKÇE
Anlam soruları yoğunlukta
Anlam sorularının yoğunlukta olduğu bir sınav. Anlatım bozukluğu sorusu yer almadı. Paragraf sorularının uzunluğuysa öğrencileri yoracak seviyede değil. Geçen yıl 32 olan anlam soruları bu sene 31’di. Yazım-noktalama dahil olmak üzere 9 dil bilgisi sorusu yöneltildi. Bunlar temel konuların yanı sıra detay bilgiyi de sorguladı.
FEN BİLİMLERİ
Sorular kolaydı
Fizik soruları kolay olarak değerlendirildi. Adaylara göre zor soru sayısı sınırlıydı. Yine de seçici ve kaliteli sorulardan oluştu. Kimya da kolay bulunurken, 2013-2014 eğitim yılında uygulanmaya başlanan kimya öğretim programı ilk kez sınandı. Biyoloji beklenen zorluk seviyesindeydi. 9 ve 10’uncu sınıf konularının dışında 11’inci sınıf biyoloji öğretim programında işlenen ‘İnsan Fizyolojisi’ ünitesinden iki soru vardı. Çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği, sürpriz olmayan sorulardı. Ancak biyoloji konuları için her zaman olduğu gibi YGS-LYS ayrımının yapılamadığını gösterdi.
SOSYAL BİLİMLER
Bilgiyi yorumlayanlar başaracak
Tarih önceki yıllara göre daha çok zorladı. Bu sene doğrudan bilgi soruları az yer aldı. Genel olarak tarihi kavramlar ve dönem bilgisinin yorumlanması üzerine kurgulanan sorular, paragrafı doğru okumaya dayalıydı. Konu dağılımı geçmiş yıllarla paraleldi.
Coğrafya çalışan öğrencilerin yapabileceği türdendi. 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından sorular vardı. Bilgiyi yorumlama gücüne dayalıydı. Önceki yıllarda olduğu gibi harita yorumlamaya yönelik sorulara ağırlık verildi. Uzun zamandır YGS’de yer almayan saat hesaplama ve nüfus piramitleriyle ilgili sorular da öğrencileri zorladı. Felsefedeyse bilgi ağırlıklı sorular ön plandaydı. Geçen yıllardaki gibi ‘felsefe kavram bilgisi ve temel problemlerin’ sorgulanmasına yönelik sorular da vardı. Bu yıl ilk defa felsefi görüş ile filozofun isminin eşleştirilmesi soruldu. Paragrafa dayalı sorular felsefe konularına hakim öğrenciler için kolay; bilgi eksiği olanlar tarafından zor olarak değerlendirildi.
Din kültürü ve ahlak bilgisi ise bir bilgi sorusu dışında adaylar tarafından kolay bulundu. Bu derste genel olarak okuduğunu anlama ve yorumlama becerisine dayanan paragraf sorularına yer verildiği ve ders konularına ilişkin olarak kelimeyle kavram bilgisi sorgulandı.
-2018 LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
İkinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için başvurular ise Mart’ta alınacak.
-YGS PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?
YGS’de puan hesaplaması her bölüm için ayrı ayrı yapılmaktadır. Hesaplamada ilk olarak ham puan hesaplanmaktadır. Ham puan hesaplaması için her bölümdeki doğru cevaplardan dört yanlış için bir puan çıkartılmaktadır. (4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir) Bu ham puanın yanında ÖSYM tarafından standart sapmalar hesaplanarak puanlara eklenecek.
YGS
- YGS Giriş Yerleri Belgesi 2017
- YGS Taktikleri
- 20 Bin Üniversite Adayı YGS Provası Yaptı
- 2016 YGS Biyoloji Konuları Öğren
- 2016 YGS Coğrafya Konuları Öğren
- 2016 YGS Din Kültürü Konuları Öğren
- 2016 YGS Felsefe Konuları Öğren
- 2016 YGS Geometri Konuları Öğren
- 2016 YGS Kimya Konuları Öğren
- 2016 YGS Matematik Konuları Öğren
- 2016 YGS Tarih Konuları Öğren
- 2016 YGS Türkçe Konuları Öğren
- 2017 ÖSYM Başvurumu Nasıl Yapacağım?
- 2017 ÖSYS Adayların Eğitim Bilgilerinin Kontrol İşlemleri Ne Zaman Son?
- 2017 ÖSYS'ye Ne Kadar Aday Başvurdu?
- 2017 YGS Aday Eğitim Filmi İzle
- 2017 YGS Fizik Konuları Öğren
- 2017 YGS Geometri Konuları Nelerdir?
- 2017 YGS Giriş Yerlerini Öğrenme Ekranı
- 2017 YGS kolay mı zor mu olacak?
- 2017 YGS Konuları Nelerdir?
- 2017 YGS Sınav Tarihi Ne Zaman?
- 2017 YGS Sınavı Hakkında Bilgi
- 2017 YGS Sınavı Hangi Tarihte ve Saatte Yapılacak?
- 2017 YGS Türkçe Konuları Nelerdir?
- 2017 YGS'de Hangi Testler Yer Alacak?
- 2017 YGS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım?
- 2018 OSYS TYT Ornek Soru Kitapçığı Yayınlandı
- 2018 YGS Başvuruları
- 2018 YGS Matematik Konuları Nelerdir?