YGS LYS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
ÖSYM bu seneki YGS ve LYS’de de şaşırtmayarak sınava kısa süre kala yeni değişiklikler getirdi. Önemli değişiklikleri kısaca TM sınav ağırlıkları değişti, hukuk puan türü değişti, sınav ücretleri arttı, önce başvuru yapıp sonra para yatırılacak şeklinde sıralayabiliriz. Peki bunların etkileri ne oldu? Beraber inceleyelim..
TM sınav ağırlıkları değişti
ÖSYM bütün TM puanlarında Geometri testinin ağırlığını 2 puan, sadece TM-3’te ise Coğrafya-1 testinin ağırlığını 1 puan azaltarak; Edebiyat testinin ağırlığını TM-1 ve TM-2’de 2şer puan TM-3’te ise 3 puan arttırdı.
TM puan türüyle alan programlarda yeni yüzdeler ise şu şekilde gerçekleşti.
Hukuk isteyenler dikkat!
ÖSYM YGS’ye 2 ay kala Hukuk puan türünü TM-2’den TM-3’e değiştirdi. Bunun anlamı YGS’de Türkçe’nin ağırlığının 14%’ten 15%’çıkması, Sosyal Bilimler’in ağırlığının 7%’den 10%’a çıkması, Temel Matematik’in ağırlığının 14%’ten 10%’a düşmesi demek. Fen Bilimleri’nin YGS ağırlığı ise değişmedi.
LYS’de durum biraz daha karmaşık. Matematik testinin ağırlığı 22%’den 18%’e düştü. Geometri testinin ağırlığı geçen sene TM-2 puanı için 8% iken, bu sene hukuk puan türünün TM-3’e geçmesi ve ağırlıkların değişmesiyle birlikte Geometri’nin önemi 5%’e düştü.
En büyük değişiklik Türk Dili ve Edebiyatı testinde oldu. Geçen sene hukuk TM-2 puanında Edebiyat testi 22% ağırlığa sahipken bu sene hem TM-3’e geçişin hem de ağırlık değişikliklerinin sayesinde Türk Dili ve Edebiyatı 28% ağırlığa sahip oldu. Diğer bir deyişle Türk Dili ve Edebiyatı’nın önemi 27% oranında arttı! Coğrafya-1 de etkilenerek etkisi 8%’den 9%’a çıktı.
Kısaca, hukuk isteyenler için, bütün testlerde matematik ile ilgili konuların önemi 44%’ten 33%’e inerken Türkçe ve edebiyatın önemi 36%’dan 43%’e çıktı. Sosyal Bilimler ile ilgili testlerin ağırlığı ise 15%’ten 19%’a çıktı. Kıssadan hisse matematik sevmeyenlerin gözü aydın, MFciler için ise hukuk yolu zorlaştı.
Hukuk isteyenlerin girecekleri sınavlarda (YGS + LYS1 + LYS3) ise bir değişiklik olmadı.
Kayıt Süreci ve Sınav Ücretleri
ÖSYM kayıt sürecinde ufak bir iyileştirmeye giderek, bu sene adayların önce kayıt olmalarına izin verip ondan sonra sınav ücretlerini yatırmalarını istiyor. Bu sayede sınav ücreti yatırıp kayıt dönemini kaçıran kişilerin mağduriyetinin önüne geçmiş oluyor. Adaylar kayıtlarını 4-18 Ocak 2017 arasında yapabiliyorlar ve sınav ücretleri de 18 Ocak 2015 tarihine kadar yatırılması gerekiyor.
ÖSYM sınav ücretlerinde de güncellemeye gitti. Geçen sene YGS’ye 2 milyonun üzerinde başvuru yapılırken LYS’deki bütün sınavlara toplam başvuru sayısı 2 milyon 380 bini geçmişti.
Peki siz bu konularda ne düşünüyorsunuz? ÖSYM’nin TM puan türlerine yaptığı ayarlama doğru mu? Hukuk puanlarının değişmesi iyi bir gelişme mi? Sınav başvuru ücretinin sonra yatırılması iyi bir gelişme olsa da sınav ücretlerinin artışı gerekli miydi?
Tıp ve Hukuk için Taban Başarı Sırası
Bu seferki değişiklik ÖSYM'den değil doğrudan YÖK'ten kaynaklı. 2010 ÖSYS sırasında en düşük tıp başarı sırasının 20.200, hukuk başarı sırasının 177.000 olduğunu; 2014 yılına gelindiğinde ise tıp başarı sırasının 101.000, hukuk başarı sırasının da 366.000inci sıraya kadar gerilediğine dikkat çeken YÖK, kurumun kendi resmi ifadesine göre "bu fakültelerdeki eğitim seviyesinin yükseltilmesine" yönelik bir karar aldı. YÖK, bu karara göre kontenjanlardan bağımsız olarak bir taban başarı sırası getirdi. Taban başarı sırası tıp fakülteleri için 40.000, hukuk fakülteleri için ise 150.000 olarak belirlendi. Örnek verecek olursak 50.000inci sıradan tıp, 200.000inci sıradan hukuk yazılamayacak. Ayrıca isterse vakıf üniversiteler bu başarı sıralarından daha yüksek bir başarı sırası belirleyebilecekler. Örneğin bir vakıf üniversitesi kendi tıp fakültesi için tavan başarı sırasını 35.000 yapabilecek.
ÖSYM Tercih
- 2017 2018 Özel Üniversite Fiyatları Belli Oldu mu?
- 2017 Milli sporcu yerleştirme sonuçları açıklandı mı?
- 2017 ÖSYM Tercih Kılavuzu İndir!
- 2017 ÖSYM Üniversite Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu Yayınlandı mı?
- 2017 ÖSYS Tercih Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İndir!
- 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu
- 2017 Üniversite ek yerleştirme kayıtları başladı mı?
- 2017 Üniversiteye ek yerleştirme sonuçları açıklandı mı?
- 2017 YGS puanı ile öğrenci alan 2 yıllık tüm üniversiteler
- 2017 Yükseköğretim Programlarına Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılıyor?
- 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sonuçları Kitabı
- 2018 ÖSYM Ek Tercih Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYM LYS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS'ye Başvurduktan Sonra Bilgilerinde Değişiklik Olanlar Ne Yapacak?
- Açıköğretim Proğramlarına Yerleşmek için YGS'den En Az Kaç Almak Gerekiyor?
- Aileler, çocuklarının tercih sürecinde yer almalı
- Arel tıp fakültesi açıyor
- Bahçeşehir Koleji dünya okulu oluyor
- Bölüm Bölüm Üniversite Mezunlarının İşsizlik Oranları
- Doğa'dan 34 yeni kampus
- Doğru Tercih Yapmanın Püf Noktaları
- Dokuz Eylül Üniversitesi Çift Diploma İmkanı Sunuyor
- Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2017
- Ege'ye dev sağlık kompleksi
- Ek tercih sayısı kaç olacak,tercih işlemleri nereden yapılacak?
- İkinci Üniversiteye Kimler Başvurabilir?
- İlahiyat nasıl kazanılır
- İmam hatip ek puan kalktı mı?
- Maden faciaları, öğrenci tercihlerini etkiledi