YGS'de sınava girmeyenlerin sayısı neden arttı?
YGS sonuçları açıklandı. Bu yıl 150 puan barajını geçemeyen sayısı 73 bin 288 kişi artarken, son 5 yılın en kötü matematik testi ortalaması elde edildi.
12 Mart’ta gerçekleştirilen ve 2 milyon 265 bin 902 kişinin katıldığı YGS sonuçları dün açıklandı. YGS'de bu yıl 277 bin 567 kişi her hangi bir programı tercih etme hakkına sahip olmak için gerekli olan 150 puan barajını geçemedi. Geçen yıla göre bu sayı 73 bin 288 kişi arttı. Ayrıca son beş yılın da en kötü matematik ortalaması elde edildi.
YGS sonuçlarını değerlendiren İstanbul Kültür Üniveristesi Eğitim Kurumları İlişkileri Koordinatörü Yavuz İlker Baldan, “ÖSYM'nin her yıl YGS sonuçları ile birlikte yayınladığı sayısal bilgiler incelendiğinde dikkate değer değişimlerin olduğu gözlemledik. Tabi ki bir değerlendirme yaparken karşılaştırma yapmak gerekiyor. Bu nedenle ÖSYM'nin yayınladığı YGS sayısal bilgileri 2013 yılından bu yana toparlayarak son 5 yılın YGS sonuçları karşılaştırmasını yaptık” dedi.
Baldan’ın sozcu.com.tr’ye paylaştığı değerlendirmeler şöyle:
102 BİN 949 KİŞİ SINAVA GİRMEDİ
2017 YGS'de belki de en öne çıkan değişim sınava başvurduğu ve başvuru ücretini yatırdığı halde sınava girmeyen kişi sayısındaki büyük artış. Geçen yıllarda sınava girmeyen kişi sayısında düzgün bir trend varken bu yıl bu sayı 102.949 kişiye yükseldi.
SINAVA GİRMEYENLERİN SAYISI NEDEN ARTTI?
Sınava girmeyen kişi sayısındaki artışın en büyük nedeni Sınavsız Geçiş'in kaldırılması olabilir. Bilindiği üzere bu yıl öğrenci seçme ve yerleştirme sisteminde yapılan en büyük değişiklerden birisi sınavsız geçişin kaldırılmasıydı ve meslek lisesi öğrencilerinin tercihlerinde ek puan uygulamasının yapılacağının duyurulmasıydı. Meslek liselilerle yüz yüze görüşmelerimizde sınavsız geçişin kaldırılmasının ek puan bile uygulansa öğrenciler tarafından olumsuz karşılandığını biliyorduk. Sınava girmeyi düşünmeyen ve bir sonraki yıl tekrar hazırlanmak isteyen meslek lisesi öğrencilerin varlığı sınava girmeyen öğrenci sayısındaki artışın ana sebeplerinden olabilir.
“BAŞARIYI MESLEK LİSELERİ DÜŞÜRÜYOR”
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İELEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. Erhan Erkut, matematik sınavında kötü bir ortalama yakalanmasının nedeninin bu yıl matematik sorularının geometri ile birleştirildiğinden ve çocukların buna hazır olmadığından kaynaklanabileceğini söyledi. YGS'den 150 puanı aşamayan öğrenci sayısının artmasındaki nedenlerden birinin meslek lisesi sayısının artması olduğunu anlatan Erkut, şöyle devam etti: “İmam hatip lisesi sayısı da arttı. Her yedi liseden biri imam hatip lisesi. Bu da matematik ve fen sonuçlarının düşmesine neden olabilir. Ben imam hatip açılmasın demiyorum. Bilim ve fen öğretilmeli diyorum. Her çocuğun çağdaş eğitim hakkı var” diye konuştu. Aslında lise mezunu sayısına yetecek kadar üniversite kapasitesinin olduğunu, buna karşın çocukların yönlendirilemediğini vurgulayan Erkut, “Kariyer planlaması yapamıyoruz. Binlerce öğrenci üniversiteye yerleştiği halde yeniden sınava giriyor. Yatay geçişle bu işi çözmeye çalıştılar ama olmadı. Yatay geçişin efektif olması gerekiyor. Kariyer planlanması lazım” dedi.
9:45 KURALI SINAVA GİRİŞİ NASIL ETKİLEDİ?
Sınava girmeyen öğrenci sayısındaki artışa az da olsa etkisi olabilecek bir diğer sebep, 09:45 kuralı olduğu kesin. YGS sonrası birçok haber sitesinde ve sosyal medyada sınava geç kalan ve giremeyen öğrenciler olduğuna rastlamıştık.
Sınava girmeyen kişi sayısındaki bu artış tercih döneminde ön lisans programları kontenjanlarının doluluk oranlarına yansıyacaktır.
BİN 457 KİŞİNİN SINAVI GEÇERSİZ SAYILDI
YGS'deki bul öne çıkan sonuçlardan birisi de sınavı geçersiz sayılan aday sayısı. Bu artışın nedeni ÖSYM tarafından açıklanmasa da daha önceki yıllarda ki sebeplerine baktığımızda sınavlarının geçersiz sayılma nedenleri arasında adayların sınav kurallarına uyulmama, gizlilik ihlallerine uyulmama, başka birinin yerine sınava girmeleri, sınavda kopya çekmeye çalışmaları gibi sebepler geçerli sayılıyordu. YGS sonrası yine kopya çekerken yakalanan birçok aday ile ilgili yansımalara şahit olmuştuk.
2017 YGS’de 37 bin 26 kişinin puanı hesaplanmadı. Geçen yıl bu rakam 32 bin 513 kişiydi.
YGS’de her hangi bir puanın hesaplanabilmesi için, bir adayın sınavdaki Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden 4 ayrı testten herhangi 2’sinden en az 0.5’er ham net puan almaları gerekiyor. Bu yıl bu asgari net sayısını yapamayan kişi sayısı 37 bin 26 kişi. Burada “Kendimi deneyeyim” diye, “laf olsun” diye, “belki tutar” diye sınava giren bir sürü kişi de var.
Puanı hesaplanmayan, YGS'de 150 ve 180 puan barajlarını geçemeyen kişi sayıları her geçen yıl artıyor.
“LAF OLSUN” DİYE SINAVA GİRENLER VAR
Bu sene son sınıf öğrencisi oranı yüzde 43,99 yani 940 bin kişi son sınıf öğrencisi sınava katılmış. Bu sınava son sınıf öğrencilerinin dışında lise mezunu, üniversite öğrencisi, üniversite mezunu, üniversiteden kaydını sildirmiş adaylar gibi farklı gruplar katılıyor. Yani adaylar homojen bir grup değil. “Kendimi deneyeyim” diye, “laf olsun” diye, “belki tutar” diye sınava giren bir sürü kişi de var. Bu kişilerin başarısız geçen YGS denemeleri YGS'nin genel başarısını da düşürüyor. Böylece sınava başvuran kişi sayısındaki artışla orantılı olarak puanı hesaplanmayan kişi sayısında da artış gözleniyor.
MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİ OLDU
Ayrıca bu yıl YGS'de yapılan müfredat değişikliği de bu oranın artışında etkili. Müfredatta yapılan değişikliklerin, öğrenciler açısından olumlu olacağını düşünülse de, tamamı sayısal derslerden yapılan müfredat değişikliği, 11. sınıftan itibaren hazırlanan ve bu konulara çalışan öğrencileri bir taraftan bir taftan hayal kırıklığına uğrattığını gözlemlemiştik.
277 BİN 567 KİŞİ 150 PUAN BARAJINI GEÇEMEDİ
YGS'de bu yıl 277 bin 567 kişi her hangi bir programı tercih etme hakkında sahip olmak için gerekli olan 150 puan barajını geçemedi. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında bu sayı 73 bin 288 kişi daha artmış gözüküyor. 2016 YGS'de 150 puan barajını geçemeyen kişi sayısı 204 bin 279 kişiydi.
Bu artışın sebepleri arasında yine sınava giren kişi grupları arasında homojenliğin olmaması, müfredat değişiklikleri gibi sebepler gösterilebilir.
150 puan barajını geçemeyen kişi sayısına puanı hesaplanmayan 37 bin 026 kişiyi de eklediğimizde 314 bin 593 kişinin bu yıl tercih yapamayacağı gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Yani sınava girenlerin yüzde 14,8'i bir sonraki yıl YGS'de şanslarını denemek zorundalar.
180 PUAN BARAJINI GEÇENLERİN SAYISI DA AZALDI
180 puan barajını geçen sayısında 2016 YGS'ye göre 93 bin 570 kişilik azalma gözleniyor.
Yine 2017 YGS'de 150 puan barajını geçtiği halde 180 puan barajını geçemeyen kişi sayısı 340 bin 366 kişi olduğunu görüyoruz. Herhangi bir puan türünde 180 puan barajını geçen aday sayısı 1 milyon 506 bin 479 kişi. Geçen yıl bu rakam 1 milyon 600 bin 49 kişiydi. Bu yılki YGS'de 180 puan barajını geçme performansında 93 bin 570 kişilik bir azalama olduğu görülüyor.
SON 5 YILIN EN KÖTÜ MATEMATİK TESTİ ORTALAMASI
Bu yıl YGS'de en öne çıkan konulardan birisi ise Matematik testi ortalamasındaki düşüklük olduğunu söyleyebiliriz. YGS sonrası sınavı değerlendiren öğrencilerden alınan geri dönüşlerde de Matematik ve Türkçe testlerinin zorluğu ön plandaydı.
Bu yıl oluşan Matematik ortalaması 5,13'ken geçen yıl bu sayı 7,89'du. Son 5 yılı incelediğimizde ortaya çıkan sonuç, bu yıl ki matematik testi performansı son 5 yılın en kötüsü olduğudur. Matematik testinde olduğu gibi Türkçe testinde de bu yıl geçen yıllara göre bir düşüklük olduğu gözlemleniyor. Geçen yıl 19,10 olan Türkçe Testi ortalaması bu yıl 17,28'e gerilemiş durumda.
YANLIŞ TERCİH YAPAN ÜNİVERSİTELİLERİN ORANI YÜZDE 27,99
Bu yıl sınava giren öğrencilerin öğrenim türlerine baktığımızda daha önce üniversite deneyimi olan adayların yüzdesinin yüzde 27,99 olduğunu görüyoruz. Bu oranın diğer bir açıklaması yanlış tercih yaparak girdiği üniversiteden memnun olmayan kişi sayısı oranıdır. Bu orana karşılık gelen kişi sayısı ise 627 bin 24 gibi üzerinde durulacak derecede büyük ve önemli bir sayıdır. Doğru tercihin önemini bu sayılar ışığında bir kez daha gündeme getirmek gerek.
KIZLAR ERKEK ÖĞRENCİLERDEN DAHA BAŞARILI
Son 5 yıla baktığımızda değişmeyen gerçeklerden birisi kız öğrencilerin erkek öğrencilerden çok daha başarılı olduğudur. Bu yılda hem 150 puan barajını (Erkek: Yüzde 82,58 , Kız: Yüzde 88,6) hem de 180 puan barajını (Erkek: Yüzde 66,04 , Kız: Yüzde 73,72) geçen kız öğrenci oranı erkek öğrenci oranından daha yüksek olduğunu görüyoruz.9
YGS
- YGS Giriş Yerleri Belgesi 2017
- YGS Taktikleri
- 20 Bin Üniversite Adayı YGS Provası Yaptı
- 2016 YGS Biyoloji Konuları Öğren
- 2016 YGS Coğrafya Konuları Öğren
- 2016 YGS Din Kültürü Konuları Öğren
- 2016 YGS Felsefe Konuları Öğren
- 2016 YGS Geometri Konuları Öğren
- 2016 YGS Kimya Konuları Öğren
- 2016 YGS Matematik Konuları Öğren
- 2016 YGS Tarih Konuları Öğren
- 2016 YGS Türkçe Konuları Öğren
- 2017 ÖSYM Başvurumu Nasıl Yapacağım?
- 2017 ÖSYS Adayların Eğitim Bilgilerinin Kontrol İşlemleri Ne Zaman Son?
- 2017 ÖSYS'ye Ne Kadar Aday Başvurdu?
- 2017 YGS Aday Eğitim Filmi İzle
- 2017 YGS Fizik Konuları Öğren
- 2017 YGS Geometri Konuları Nelerdir?
- 2017 YGS Giriş Yerlerini Öğrenme Ekranı
- 2017 YGS kolay mı zor mu olacak?
- 2017 YGS Konuları Nelerdir?
- 2017 YGS Sınav Tarihi Ne Zaman?
- 2017 YGS Sınavı Hakkında Bilgi
- 2017 YGS Sınavı Hangi Tarihte ve Saatte Yapılacak?
- 2017 YGS Türkçe Konuları Nelerdir?
- 2017 YGS'de Hangi Testler Yer Alacak?
- 2017 YGS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım?
- 2018 OSYS TYT Ornek Soru Kitapçığı Yayınlandı
- 2018 YGS Başvuruları
- 2018 YGS Matematik Konuları Nelerdir?