logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

ÖSYM soruları ezberi bozdu



ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan ve 120 sorunun sorulacağı Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.

2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, Yabancı Dil Oturumu da 24 Haziran'da yapılacak. Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak. Adaylar örnek kitapçığa "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

Farklı içerik

TYT ile ilgili en fazla merak edilen konuların başında ise soru içerğinin değişmesiydi. Konuyla ilgili olarak ÖSYM Başkanı Mahmut Özer, Matematik ve Türkçe sorularında bilgiyi yorumlamaya yönelik soruların olacağını VATAN açıklamış ve örnek soru kitapçığının kısa sürede duyurulacağını açıklamıştı. Bu açıklamadan kısa süre örnek soruların paylaşıldı. İşte sorularla ilgili uzmanların görüşleri:

PISA ve TIMSS işaretleri

- Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin: "Örnek soru kitapçığındaki sorularla yeni bir soluk ve heyecan geldi. YÖK'ün isteğiyle ÖSYM üniversite sınavındaki sorularda ilk başta iki testte Türkçe ve matematik ağırlıklı olmak üzere soruların içerisine yavaş yavaş PISA türü soruları koymaya başlıyor. Sonraki adımda bu iki testin içindeki soru miktarları artacak. Sorular genel yapı olarak YGS'den çok farklı gözükmemekle birlikte değişimin sinyallerini görüyoruz. Türkçe'nin içinde felsefeyle, tarihle ilgili soru var. Felsefe ya da tarih bilgisini verirken Türkçe yeterliliğini soruyor. Sosyal bilimlerde coğrafyaya baktığımızda matematikle ilişki görülüyor. Fen bilimlerinde matematik yeterliliğine bakılıyor. YGS soru havuzu korunuyor. Oradan bir takım sorular alınacak ama ÖSYM bu duruma uygun soru havuzunu yeni baştan oluşturuyor. Güzel bir uygulama. Milli Eğitim Bakanlığı da buna uyum sağlayacak. Burada önemli bir entegrasyon yaşanıyor. MEB, YÖK ve ÖSYM, PISA ve TIMSS'i hem müfredat olarak hem de sınav içeriği olarak adapte etmeye çalışıyor."

'Ezberleyen kaybeder'

- Eğitim uzmanı Cihat Şener: "İçerik olarak eski YGS'ler daha yumuşak. Ama bir bilgi ölçme sınavı değil. Bilgiyi kullanma becerilerini ölçme sınavı. Bileceksiniz ama yetmez ve bunu kullanacaksınız. Eski YGS'lerde yüzde 25 böyle soruluyordu. Eski YGS'leri çözen kişinin TYT'de sorun yaşayacağını sanmam. Çok zor gelmeyecektir ama bu tür soruların riskli yanı vardır. Cevaplarına hemen atlamamak gerekir. Cin gibi sorulardır bunlar. Soruları küçümsememek gerekir. Hep tetikte olmak gerekir. Ayrıt edicilik böyle olacak. Verilen çekirdek bilgiden yola çıkıp çıkarım yapılması istenecek. Matematikte ise sayısal işlem yeterliliği çok önemli olacak. Mesela sayılar yerine semboller ile işlemler yapılmış. Matematikte bunun adı, sayısal verilerle düşünme yeterliliğidir. Bazı fen sorularında da bu kullanılıyor. Öğrenciler arasında da analitik düşünme adı veriliyor. Sadece ezberleyerek, kalıp bilgiler alarak sınava giren başarılı olamaz."