Üniversiteleri tanımadan tercih yapmayın
Çok çalıştınız, çok uğraştınız işin sonuna geldiniz. Şimdi aldığınız puanı iyi bir eğitime dönüştürme süreci başlıyor.
Önünüzde devlet ve vakıf üniversiteleri var. Son yıllarda devlet ve vakıf üniversiteleri iyi öğrenci alma yarışı içersine girdiler. Başarılı öğrencilere cazip imkanlar sunuyorlar. Bilindiği gibi bilgi teknolojisinin çok hızlı gelişmesi sonucunda, bilgiye ulaşmak artık an meselesi.
Tercihlerinizde bu durumu gözden kaçırmayın. Devlet ve vakıf üniversiteleri arasında tercih yapma durumunda kalan bir çok genç bu durum karşısında ikilem içersinde kalabilir. Ancak en önemli olan 'iş bulma garantisi' olmalıdır.
Ayrıca adayların tercih yaparken düştükleri bir hata ise çevrelerinin etkisi altında kalarak, aldıkları yüksek puanlar boşa gitmesin diye istemedikleri programları tercih listesine yazmaları sonucunda oluşuyor. Aday sonradan kendine uygun bir program olmadığını fark ederek sınava yeniden girmenin yollarını arıyor.
Bütün bunlar tercih hatalarının sonucunda ortaya çıkan olumsuzluklar. Bu hatalara düşmeden iyi bir tercih yaparak son virajı aşabilirsiniz. ÖSYM'nin ortaya koyduğu tablolar, adayların bilinçli bir tercih yapmasına yetmiyor. Adaylar ellerinde tercih kılavuzu kapı kapı dolaşıyorlar. Öğrencilerin zor görülen bu süreci aşmaları için kararlarını belli temel noktalarda toplamaları şart.
Bu kararların başında ön hazırlık geliyor. Şu anda vakıf üniversiteleri de dahil 200'i buluyor. Tercihinizi yerleştikten sonra değiştirmeniz mümkün olmayacağından, seçebileceğiniz illerdeki üniversiteleri araştırın. Üniversite tercihiniz gelecekteki iş yaşamınızda elinizi güçlendirecektir.
Tercih sıralamasında dikkat edeceğiniz başka bir konu da hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilere ulaşmaktır. Bu konuda elinizdeki yazılı kaynaklardan, üniversitelerin eğitim kurumlarına gönderdikleri broşürlerden ve internetten yararlanabilirsiniz. Eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan birkaç öğrenciyle, o bölümden mezun olanlarla görüşüp bilgi sahibi olmanın yollarını arayın.
Bilgisayar teknolojisini kullanın
Bu aşamanın sonunda akademik değerlendirmeye geçebilirsiniz. Bu aşamaları geçtikten sonra tercihinizi umutla yapabilirsiniz. Bu çalışmaları yapmadan yapacağınız her tercih sizi umutsuzluğa götürür. Yapacağınız tercihi gidebileceğiniz üniversitelere göre yapın.
Bu yıl tercih edebileceğiniz 7 binden fazla farklı lisans bölümü bulunuyor. Bu bölümler arasında rahat bir değerlendirme yapmanız için mutlaka bilgisayar teknolojisini kullanın. Seçeceğiniz üniversiteleri belirledikten sonra, üniversiteleri mutlaka görün. Üniversitelerin başarılı öğrencilere verdikleri burslar, öğrencilerin başarısız olması durumunda kesintiye uğruyor.
Bazı üniversiteler böyle bir kesinti yapmıyorlar. Ayrıca yaz okulları konusu var. Bu yıl YÖK'ün koyduğu bütünleme sınavları her üniversitede farklı şekilde uygulanmaya başlandı. Öğrencilerin karşılaştığı bir sorun ise kayıt dondurulması halinde vakıf üniversitelerinin ücret talep etme durumu... Mutlu olacağınız bölümü seçin, tercih simsarlarına teslim olmayın.
ÖSYM Tercih
- 2017 2018 Özel Üniversite Fiyatları Belli Oldu mu?
- 2017 Milli sporcu yerleştirme sonuçları açıklandı mı?
- 2017 ÖSYM Tercih Kılavuzu İndir!
- 2017 ÖSYM Üniversite Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu Yayınlandı mı?
- 2017 ÖSYS Tercih Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İndir!
- 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu
- 2017 Üniversite ek yerleştirme kayıtları başladı mı?
- 2017 Üniversiteye ek yerleştirme sonuçları açıklandı mı?
- 2017 YGS puanı ile öğrenci alan 2 yıllık tüm üniversiteler
- 2017 Yükseköğretim Programlarına Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılıyor?
- 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sonuçları Kitabı
- 2018 ÖSYM Ek Tercih Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYM LYS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS'ye Başvurduktan Sonra Bilgilerinde Değişiklik Olanlar Ne Yapacak?
- Açıköğretim Proğramlarına Yerleşmek için YGS'den En Az Kaç Almak Gerekiyor?
- Aileler, çocuklarının tercih sürecinde yer almalı
- Arel tıp fakültesi açıyor
- Bahçeşehir Koleji dünya okulu oluyor
- Bölüm Bölüm Üniversite Mezunlarının İşsizlik Oranları
- Doğa'dan 34 yeni kampus
- Doğru Tercih Yapmanın Püf Noktaları
- Dokuz Eylül Üniversitesi Çift Diploma İmkanı Sunuyor
- Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2017
- Ege'ye dev sağlık kompleksi
- Ek tercih sayısı kaç olacak,tercih işlemleri nereden yapılacak?
- İkinci Üniversiteye Kimler Başvurabilir?
- İlahiyat nasıl kazanılır
- İmam hatip ek puan kalktı mı?
- Maden faciaları, öğrenci tercihlerini etkiledi