ÖSYM Tercih Listeleri Oluşturulurken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kazandığınızda gidip okumayı düşünmediğiniz programları listenize yazmayın. Listenizde yer alacak en son program bile gidip okuyabileceğiniz bir program olsun. 2.Unutmayın,şu anda yaptığınız tercih,aynı zamanda bir yaşam biçimi tercihidir. Nasıl bir işiniz olacak,nasıl bir kariyer perspektifiniz olacak,yaşamınızın büyük bir bölümü nasıl bir ortamda geçecek....Tercih listenizi bu dikkatle düzenlemelisiniz. 3.Teknik açıdan hata yapmayın. Bir puan türündeki tercihleriniz, kendi içinde, yüzdeliği en küçükten en büyüğe, puanı en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmalıdır.
Elbette tercihlerde belirleyici olan isteklerimizdir. Ancak üniversiteye girişte her yıl yaşanan bir de Türkiye gerçeği var.Yıllardır pek de değişmeyen ve adayların genel eğilimlerini yansıtan bir tercih anlayışı var. Örneğin 440 civarında bir puan alan aday birinci tercihine, okumayı çok arzu ettiği ve taban puanı 425 olan bir programı yazıyor.
Ardında da 435 taban puana sahip bir programı yazıyor diyelim. ÖSYM'nin yerleştirme mantığında ilk sıraya yazılan program adayın en çok istediği program olarak kabul ediliyor ve yerleştirmede istek sırası belirleyici oluyor.Yani adayın önce birinci tercihindeki okula yerleşip yerleşemeyeceği incelenip daha sonra diğer tercihleri değerlendiriliyor.
Bu aday birinci tercihine çok rahat yerleşebilir zaten. İkinci tercihine gerek kalmayacaktır. Fakat varsayalım ki birinci tercihine yerleşemedi. 440 civarında bir puanı olan aday 425 puanlık bir programa adayların eğilimlerinde önemli bir değişiklik olur da puanı yeterli gelmediği için yerleşemezse 435 puanlık programa zaten hiç yerleşemez.
Böylece taban puanı düşük bir programa yerleşemeyen bir adayın taban puanı daha yüksek bir programa yerleşme olasılığının daha zayıf olması son derece mantıklı bir değerlendirmedir.Bu bakımdan işin mantığını doğru anlamalıyız. Her yıl 350 binin üzerinde üniversite öğrencisi kazandığı bölümü beğenmediği için yeniden sınava giriyor. Her üniversitenin bulunduğu yörede yurt ve konaklama olanağı var.
Bu nedenle ille de belli kentlerdeki üniversiteleri seçme, bunların dışına çıkmama gibi bir tavır içine girmemeye çalışın. Bir yıl sonra bu puanı alıp alamayacağınızı düşünün.Ancak ille de belli bir üniversitenin belli bir programını hedefliyorsanız ve gelecek yıl daha yüksek puan alabileceğinize inanıyorsanız idealinizden vazgeçmeyin.
Günümüzde,hangi üniversiteyi bitirdiğimizin önemi giderek azalmaktadır. Artık,akademik eğitimin yanı sıra birey olarak kendimizi ne ölçüde yetiştirdiğimiz, hangi artı değerlere sahip olduğumuz, çağa ne kadar uyum sağladığımız önem kazanmaktadır.Bu nedenle üniversite sonrası iş olanağı yaratmada sadece mezun olunan üniversite ya da programın belirleyici olduğu dönem gerilerde kalıyor.Bütün üniversitelerde aynı program için aynı dersler veriliyor,aynı eğitim yapılıyor. Tercihlerde bunu da dikkate almalısınız.
Okul birincileri tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeli?
2014-2015 öğretim yılında okul birincisi olanlar için ayrılan kontenjanlar Tablo 3B ve Tablo 4'ün 6 numaralı sütununda gösterilmiştir. Bir programın öngördüğü okul türü, yaş, cinsiyet, sağlık gibi tüm koşullar okul birincileri için de aynen geçerlidir.
YGS/LYS'lerde başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirileceklerdir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri, puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilirler.
Okul birincilerinin kendilerine sağlanan bu olanaktan yararlanabilmeleri için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmaları gerekir. Tercihlerini dengeli yapan okul birincilerinin bir yükseköğretim programına yerleşme olasılıkları artar.
Üniversiteye giriş nasıl oluyor?
Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, iki farklı yöntem uygulanıyor: Biri,ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Diğeri de Yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme yöntemi.
Bu iki yöntem kullanılarak ülkemizde adaylar 6 farklı biçimde üniversiteli olabilirler.
1. Meslek lisesi çıkışlı adaylar hiç sınava girmeden başvuru sırasında sınavsız geçiş hakkını kullanacağını belirterek ve tercih formuna da sınavsız geçişle yerleşebileceği ön lisans programlarını seçerek sınavsız biçimde üniversiteli olabilirler.
2. YGS puanlarıyla isterlerse sınavsız geçişten boş kalan ön lisans programlarını tercih ederek üniversiteli olabilirler.
3. YGS'de 150 puan ve üzerinde puan alan adaylar YGS puanlarıyla Açık öğretim tercihi yaparak üniversite okuyabilirler.
4. YGS'de 180 puan barajını geçen adaylar YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih ederek üniversiteye girebilirler.
5. YGS ve Özel Yetenek Puanlarıyla Özel Yetenek gerektiren programlara yerleşebilirler.
6. LYS'de 180 puan barajını geçen adaylar LYS puanlarıyla öğrenci alan programlara yerleşebilirler.
LYS sonuç belgesi nasıl anlaşılmalı?
2017 LYS Sonuç Belgelerinin üst kısmında adayların LYS Testlerindeki doğru ve yanlış sayıları var.Adayın katıldığı sınavlarda gösterdiği başarı bu bölümde yer alıyor. Hemen bu bölümün altında ise adayların Okul başarılarıyla ilgili bilgiler bulunuyor.
Adayın diploma notu ile hemen yanında diploma notunun 5 ile çarpılmasından elde edilen adayın OBP'si var. Bu bilgilerin altında sol tarafta adayların sınavlarda aldıkları puanlar ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alıyor.
Sağ tarafta ise adayların sınav puanlarının üzerine OBP'si 0,12 katsayısı ile çarpılarak elde edilen puan eklenerek Yerleştirme puanları bulunmuş. OBP katkıları da eklenmiş olan ve üniversiteye yerleştirmede kullanılan Yerleştirme Puanları ile bu puanlara göre adayların başarı sıraları sonuç belgesinde listelenmiş.
Dikkat edilirse bu aday hem MF hem de TM puan türünün oluşması için gerekli olan LYS'lere katılmış.MF puan türü için Matematik-Geometri ile Fizik,Kimya ve Biyoloji sınavlarına ;TM için de Matematik-Geometri ile Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1 sınavlarına katılmış.
TS puanı için girilmesi gereken 5 testin ikisine katılarak bu testlerin en az ikisinden 0,5 ve daha yüksek ham puan elde ettiği için TS puanı hesaplanmış;ancak TS puanı için gerekli olan LYS-3 dışındaki ikinci test olan LYS-4'e yani Tarih,Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerine katılmadığı için bu testlerin standart puanları TS puanı oluşurken sıfır kabul edilmiş.
Adayların tercih etmek istediği program hangi puan türüyle öğrenci alıyorsa adaylar da bu puan türündeki puanını ve başarı sırasını dikkate alarak tercihlerini düzenleyecektir. Örneğin MF-3 puanıyla öğrenci alan bir programı tercih etmek istiyorsa aday 478,28344 olan Y-MF- 3 puanını ve bu puanın karşısındaki 7608 başarı sırasını ölçü almalıdır.
ÖSYM Tercih
- 2017 2018 Özel Üniversite Fiyatları Belli Oldu mu?
- 2017 Milli sporcu yerleştirme sonuçları açıklandı mı?
- 2017 ÖSYM Tercih Kılavuzu İndir!
- 2017 ÖSYM Üniversite Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu Yayınlandı mı?
- 2017 ÖSYS Tercih Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İndir!
- 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu
- 2017 Üniversite ek yerleştirme kayıtları başladı mı?
- 2017 Üniversiteye ek yerleştirme sonuçları açıklandı mı?
- 2017 YGS puanı ile öğrenci alan 2 yıllık tüm üniversiteler
- 2017 Yükseköğretim Programlarına Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılıyor?
- 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sonuçları Kitabı
- 2018 ÖSYM Ek Tercih Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYM LYS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS'ye Başvurduktan Sonra Bilgilerinde Değişiklik Olanlar Ne Yapacak?
- Açıköğretim Proğramlarına Yerleşmek için YGS'den En Az Kaç Almak Gerekiyor?
- Aileler, çocuklarının tercih sürecinde yer almalı
- Arel tıp fakültesi açıyor
- Bahçeşehir Koleji dünya okulu oluyor
- Bölüm Bölüm Üniversite Mezunlarının İşsizlik Oranları
- Doğa'dan 34 yeni kampus
- Doğru Tercih Yapmanın Püf Noktaları
- Dokuz Eylül Üniversitesi Çift Diploma İmkanı Sunuyor
- Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2017
- Ege'ye dev sağlık kompleksi
- Ek tercih sayısı kaç olacak,tercih işlemleri nereden yapılacak?
- İkinci Üniversiteye Kimler Başvurabilir?
- İlahiyat nasıl kazanılır
- İmam hatip ek puan kalktı mı?
- Maden faciaları, öğrenci tercihlerini etkiledi