2019'a kadar üniversiteye girişte reform niteliğinde değişiklik
Üniversiteye giriş proje dönemi sisteminde yapılacak değişiklikler arasında bazı fakültelerin kendi öğrencisini kendisi seçmesi de gündemde. Öğrenci kabulünde lise boyunca hazırlanan projeler ve sosyal sorumluluk çalışmaları belirleyici olacak.
Hükümetin 2019'a kadar üniversiteye giriş sisteminde yapacağı köklü değişimler arasında bazı fakültelerin kendi öğrencisini kendi seçmesini de öngörülüyor. Öğrenciler sadece akademik başarıyla değil, lise boyunca hazırlayacakları projeler, katılacakları sosyal sorumluluk çalışmaları ile ilgi ve yeteneklerine göre üniversiteye girecekler. ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan bu sistemle bazı fakültelerin belirlediği barajı geçenler söz konusu bölüme başvuracak. İlgili bölüm mülakat, uygulama ve öğrencinin lise boyunca sergilediği performansı dikkate alarak seçim yapacak. Özetle kimin mühendis ya da mimar olacağına tek bir sınavda çözeceği tarih soruları değil, üniversitenin kendisi karar verecek. Yapılacak değişiklikle lisedeki eğitimin de öğrenciler üzerinde daha çok proje geliştirmeye, kitap okumaya ve kendini geliştirmeye odaklanması hedefleniyor.
YILDA 3 SINAV YAPILACAK
Öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla kez yapılabilmesi için gerekli teknik altyapı çalışmalarına başlandı. 2019'a kadar reform niteliğinde değişiklikler yapılacak. Düzenleme kapsamında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) yılda bir kez yerine birkaç defa yapılması gündemde. Buna göre YGS'ler ekim, ocak ve mart aylarında yılda 3 kez gerçekleştirilecek. Adaylar isterlerse sınavların hepsine ya da birine girebilecek. Konu Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017 Performans Raporu'nda da yer aldı. Raporda "Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılması temin edilecektir. Mevcut üniversitelere ilave olarak bundan sonra kurulacak yeni üniversite ve fakülteler için; öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile kurulmuş bulunan fakültelerin doluluk oranları gibi objektif kuralları baz alan bir mekanizma geliştirilecektir" denildi.
ÖZEL ÜNİVERSİTELERLE BİLİME YATIRIM
MEB'in raporunda Türk yükseköğretim sisteminde uzun yıllardır eksikliği hissedilen özel üniversitelerin kurulmasına yönelik atılacak adımlar da yer aldı. Buna göre yapılacak anayasa değişikliğiyle "Özel üniversitelerin kurulmasına ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye'de, Türkiye'deki üniversitelerin yurtdışında faaliyet göstermelerine imkan verilecektir" denildi. Mevcut anayasaya göre Türkiye'de yalnızca devlet ve kar amacı gütmeyen vakıf üniversiteleri kurulabiliyor. Ancak üniversitelerin çeşitli bilimsel araştırmalar yapabilmesi için kullanacakları kaynaklarla ilgili vakıf üniversitesi olsa bile YÖK'ten onay alması gerekiyor. Bürokratik aşamaları oldukça çeşitli ve uzun süren bu süreç nedeniyle vakıf üniversiteleri birçok projesini askıya alabiliyor. Özel üniversitelerin kurulması en çok bu bürokrasiyi ortadan kaldıracağı için yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırmalara daha çok ağırlık vereceği bekleniyor.
Konular
- TUS sınavında önemli değişiklik
- Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devletten Nasıl Yapılır?
- EKPSS geçerlilik süresi 4 yıla çıkarıldı
- E Devlet Denklik Başvurusu Sorgulama
- Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi E Devlet Sorgulama
- E-Devlet soy ağacı sorgulama sayfası giriş
- MSÜ 2018 sınav başvuru ücreti ne kadar?
- ALES'e ilişkin analizlerin yer aldığı ilk sınav değerlendirme raporu açıklandı
- MSÜ'ye kimler başvuru yapabilir? Başvuru şartları nelerdir?
- Soy ağacı araştırma nasıl yapılır?
- Ailemde şehit olanlar var mı nasıl öğreneceğim?
- e-Devlet soyağacı sorgulama daha eskiye dönük yapılabiliyor mu?
- e-Devlet soyağacında neyi merak ediyoruz?
- ÖSYM sınav görevlisi ücretlerinde kesinti kaldırıldı
- Alt üst soy belgesi ile çifte vatandaşlık alınabilir mi?
- E devlet sefer görev emri nasıl sorgulanır?
- DGS'de neler değişti?
- E Devlet Kara Nakil Araçları için Lojistik Sefer Görev Emri Sorgulama
- MF Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- YKS'ye Çalışmaya Nasıl Başlanmalı?
- e-Devlet'ten Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?
- e Devlet miras sorgulama sayfası giriş
- YKS Sınav Binasına En Geç Saat Kaçta Girebilir?
- Son Sınıfında Okuyan Adaylar YKS Sınava Başvurularını Nasıl Yapacaklardır?
- e Devlet deprem riski sorgulama ekranı giriş
- MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Açıklandı
- TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım sözel bölümden tercih yapabilir miyim?
- KYKNET ile hangi işlemler e-devlet üzerinden yapılabilmektedir?
- ÖSYM'den YDS adaylarına saat uyarısı
- YÖK'ten diploma seçeneği