4/B'li personel verilen görevi yapmak zorunda mıdır?
4/B'li sözleşmeli personel olarak çalışan bir kişi, verilen bir görevi yapmak zorunda mıdır?
Soru: Ben Tarım Bakanlığı bünyesinde 4/B li olarak çalışan bir personelim. Ben sizden bir konuda bilgi almak istiyorum. Aldığım bir eğitim sonucu görevlendirmeye çıkmaya başlayacağım ancak bu görevi yapmak istemiyorum. Görev yaptığım ilde de bu görevi yapacak olan tek ben varım. Benim bu görevi bırakma durumum var mı?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B bendinde; "B) Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir." denilmiştir.
6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4 üncü maddesinde; "Personel, sözleşmelerinde belirtilen görev yeri dışında çalıştırılamaz.
Görev yeri dışına geçici olarak gönderilenlerin gündelik ve yol giderleri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinde saptanan süreyi ve 1 inci derece Devlet memurlarına ödenen harcırah miktarını aşmamak üzere sözleşmelerde belirtilir. Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez." hükmü,
Esasların 6 ncı maddesinde ise, "İlgililer sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamaz." hükmü yer almaktadır.
Yukarıdaki hükümlere göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi çerçevesinde sözleşmeli istihdam edilen personeller, görev yeri dışında (geçici görevlendirme hariç) ve sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamayacaktır.
Anayasamızın "Kanunsuz emir" başlıklı 137 nci maddesinde yer alan; "Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz." hükmü gereğince, kamu çalışanlarının istisnalar haricinde verilen görevi yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirtilmiştir.
Bu itibarla; sorunuzda bahsedilen görevin, görevinizle (özel bir meslek bilginiz, istihdam amacınız ve ihtisasınızla) ilgili olmaması veya görev yerinizin dışında sürekli bir iş olarak nitelendirilmesi durumları söz konusu ise, çalışmakta olduğunuz kurum ya da kuruluşa sözleşmenizi ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasları gerekçe göstererek itiraz etmeniz gerekmektedir. Yapılan itiraza İdarece olumsuz cevap verilmesi durumunda söz konusu idari işlem dava konusu edilebilecek olup yargı mercilerinden lehinize bir karar çıkmadığı sürece görevi yapmakla yükümlü olduğunuz kanaatindeyiz.
Konular
- TUS sınavında önemli değişiklik
- Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devletten Nasıl Yapılır?
- EKPSS geçerlilik süresi 4 yıla çıkarıldı
- E Devlet Denklik Başvurusu Sorgulama
- Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi E Devlet Sorgulama
- E-Devlet soy ağacı sorgulama sayfası giriş
- MSÜ 2018 sınav başvuru ücreti ne kadar?
- ALES'e ilişkin analizlerin yer aldığı ilk sınav değerlendirme raporu açıklandı
- MSÜ'ye kimler başvuru yapabilir? Başvuru şartları nelerdir?
- Soy ağacı araştırma nasıl yapılır?
- Ailemde şehit olanlar var mı nasıl öğreneceğim?
- e-Devlet soyağacı sorgulama daha eskiye dönük yapılabiliyor mu?
- e-Devlet soyağacında neyi merak ediyoruz?
- ÖSYM sınav görevlisi ücretlerinde kesinti kaldırıldı
- Alt üst soy belgesi ile çifte vatandaşlık alınabilir mi?
- E devlet sefer görev emri nasıl sorgulanır?
- DGS'de neler değişti?
- E Devlet Kara Nakil Araçları için Lojistik Sefer Görev Emri Sorgulama
- MF Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- YKS'ye Çalışmaya Nasıl Başlanmalı?
- e-Devlet'ten Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?
- e Devlet miras sorgulama sayfası giriş
- YKS Sınav Binasına En Geç Saat Kaçta Girebilir?
- Son Sınıfında Okuyan Adaylar YKS Sınava Başvurularını Nasıl Yapacaklardır?
- e Devlet deprem riski sorgulama ekranı giriş
- MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Açıklandı
- TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım sözel bölümden tercih yapabilir miyim?
- KYKNET ile hangi işlemler e-devlet üzerinden yapılabilmektedir?
- ÖSYM'den YDS adaylarına saat uyarısı
- YÖK'ten diploma seçeneği