LYS'de en az kaç oturuma girebilir?
LYS için başvurular dün başladı, 17 Nisan'da sona erecek. Bu yıl pek çok programın puan türü değişti. LYS, 5 oturumda yapılacak. Aday öncelikle tercih edeceği programlara göre en az iki oturumu seçmek zorunda.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağı Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) başvurular dün başladı, 17 Nisan'da sona erecek. Sınav ücretini ödemek için adayların 18 Nisan'a kadar süresi var. Adaylar başvuru işlemlerini ÖSYM merkezlerinden ya da internetten aday işlemleri sistemi ais.osym.gov.tr adresinden TC Kimlik Numarası ve şifreleriyle giriş yaparak gerçekleştirecekler.
Bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alan 1 milyon 506 bin 479 aday, LYS'ye girmeye hak kazandı. LYS, LYS-1 (Matematik), LYS-2 (Fen Bilimleri), LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya), LYS-4 (Sosyal Bilimler), LYS-5 (Yabancı Dil) olmak üzere 5 oturumda, 10-11 Haziran ile 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. YGS'de olduğu gibi adaylar, saat 10.00'da başlayan sınavlarda saat 09.45'ten sonra; saat 14.30'da başlayan sınavlarda saat 14.15'ten sonra sınav binalarına alınmayacaklar.
En az 2 oturuma girilecek
Adayların puanlarının hesaplanabilmesi için tercih edecekleri programın puan türünü dikkate alarak en az iki sınava girmesi gerekiyor. Örneğin gözde programlardan tıp fakültesi MF-3 puan türüyle öğrenci alıyor. Bunun için adayların LYS-1 ve LYS-2'ye girmeleri gerekiyor. Yine gözde programlardan hukuk, TM-3 puan türüyle öğrenci alıyor. TM-3 puanının hesaplanması için de aday, LYS-1 ve LYS-3'e girmek zorunda.
Adaylar, hangi puan türünde hangi LYS'lere katılmaları gerektiğini ÖSYS Kılavuzu'ndan inceleyebilirler. Kılavuzdaki Tablo 4'te programların puan türleri yer alıyor, Tablo 1E'de de bu programların puan türlerinin hesaplanmasında hangi testlerin kullanılacağı gösteriliyor.
Üniversite adaylarının istedikleri programlara göre puan türlerinin hesaplanması için kılavuzu iyi incelemeleri gerekiyor. Adayların son dakika başka programları tercih etme ihtimalini de göz önünde tutarak, farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için LYS'lerin tamamına girmelerinde yarar var.
Ayrıca üniversiteye giriş sınavları öncesinde değişiklikler de olabiliyor. Adayların bu değişikliklerden haberdar olması için ÖSYM'nin sitesini günlük takip etmesi gerekiyor.
Tüm sınavlar 200 TL
LYS, beş oturumda gerçekleşecek. Her oturum için adaylar 40 TL ödeyecekler. Adayların iki sınava girmeleri şart ancak LYS'lerin tümüne katılmak isterlerse toplam 200 TL sınav ücreti ödeyecekler. LYS'ye hazırlanan adayların önünde 2,5 aylık bir süre var. Bu süreyi planlı çalışarak ve deneme testi çözerek değerlendiren adayların hedefledikleri üniversiteye ve programa yerleşme şansı yüksek.
Ek puan geri geldi
Önceki yıllarda meslek liselerinin kendi alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakkı vardı. Ancak uygulama bu yıl kaldırıldı. Artık sınavsız geçiş hakkı olmayan meslek lisesi mezunları, alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına kendilerine verilecek ek puanla yerleşebilecekler. Adayların programlara yerleştirilirken OBP'nin 0,06 katsayısıyla çarpımından elde edilecek ek puanları yerleştirme puanlarına eklenecek. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde ön lisans için 150, lisans için 180 barajını geçmeleri şart.
Meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarının hangi puan türüyle öğrenci aldığını bilmesi gerekiyor. Öyle ki YGS'de alanı dışında farklı bir puan türünde 150 barajını aşan birçok aday, ek puan alarak alanının devamı niteliğindeki önlisans programlarına yerleşeceğini zannediyor. Örneğin muhasebe mezunları, YGS-6 ile öğrenci kabul eden muhasebe bölümüne yerleşirken ek puan alıyorlar. Ancak eğer aday sadece YGS-1 veya YGS-4 puan türünde 150 barajını geçtiyse YGS-6 ile öğrenci alan muhasebe bölümünü tercih edemeyecek. O nedenle ÖSYS Kılavuzu'nda yer alan Tablo 3C'nin de iyi incelenmesi gerekiyor.
İlçe merkezlerinde LYS'ler yapılacak
Önceki yıllarda üniversiteye giriş sınavlarının birinci basamağı YGS ilçe merkezlerinde yapılırken LYS'ler sadece il merkezlerinde yapılıyordu. Bu durum ilçe merkezlerinde ikamet eden adayları ve aileleri olumsuz etkiliyordu. Öyle ki il merkezinde gerçekleştirilen LYS'ye girebilmek için adaylar, 4-5 saatlik bir yolculuk yapmak zorunda kalıyorlardı. Ancak ÖSYM bu yıl, ilçe merkezlerinde de LYS yapacak.
ÖSYS Kılavuzu'nda "LYS'ler il merkezlerinde ve LYS'lere girme hakkı kazanan aday sayısına bağlı olarak ÖSYM tarafından belirlenecek ilçelerde yapılabilecektir" ifadesine yer verildi. Adaylar kılavuzda yer alan Liste 1'deki il ve ilçe merkezlerinde LYS'lere girebilecekler.
Sınavda ilk kez açık uçlu sorular yer alacak
ÖSYM'nin yayınladığı 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nda çok sayıda değişiklik var. Bu değişiklikler şöyle:
LYS-1'de artık Geometri diye bir test yok. Geometri soruları Matematik testinin içerisinde yer alacak. Soru sayısı değişmeyecek. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 50 Matematik, 30 Geometri sorusu olacak. Adaylara tek bir kitapçık içinde 80 soru verilecek. Örneğin MF-3 puan türünden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon tercihi yapacak öğrenci için Geometri testinin etkisi 2016'da yüzde 5, bir sorunun değeri de yaklaşık 0.66'ydı. Bu öğrenci için Matematik testinin etkisi yüzde 13 ve tek Matematik sorusunun değeri de yaklaşık 1.04 puandı. 50 Matematik sorusu 52, 30 Geometri sorusu 20 puan getiriyordu. Bu yüzden de özellikle ilk 25 bin ile 40 bin arasında başarı sırası hedefi olan öğrenciler Geometri testini önemsemiyordu. Şimdi Matematik sorularının içinde ağırlıkları arttı. Bir Geometri sorusunun değeri Matematik'le eşitlendi ve yaklaşık 0,9 oldu. Aynı şekilde MF-3 puan türünde bir Matematik sorusunun değeri de 0,9 oldu. Geometri de Matematik kadar önemli hale geldi. Aynı durum TM puan türleri için de geçerli. Bu yıl Geometri'ye ayrı önem verenler avantaj sağlayacaklar.
LYS'lerdeki testlerde kısa cevaplı sorular yer alacak. Matematik ve Yabancı Dil testlerinde 3, Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 ve diğer testlerde 1'er kısa cevaplı soru olacak. Adaylar bu soruların yanıtlarını cevap kağıdına yazıp sonra da kodlayacaklar. Kısa cevaplı sorularda yanlış sorular doğruları götürmeyecek.
Öğretmenlik programlarının tamamı ve ilahiyat programı LYS ile öğrenci alacak. Hedefini sadece okul öncesi öğretmenliği olarak belirlemiş bir aday YGS-5 için çalışmalarını sürdürürken puan türü değişikliği ile birlikte TS-1'e yani LYS'ye ocak ayından itibaren hazırlanmak zorunda kaldı.
Öğretmenlik programlarında rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü dahil başarı sırası barajı 240 bin olarak belirlendi.
Açıköğretim önlisans ve lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynı oldu. Açıköğretim Fakültesi'nden İşletme bölümünü tercih etmek isteyen bir adayın eskiden sadece YGS'ye girmesi yeterliydi. 2017'den itibaren ise bu aday YGS'den 180 puan barajını geçecek ayrıca LYS'ye de girecek ve İşletme programının aldığı TM-1 puan türünde tercih yapacak.
Kanada Okulları'nın sayısı artıyor
Kanada eğitim sistemini Türkiye'ye taşıyan Kanada Okulları, büyümeye devam ediyor. Önceki yıl Levent ve Çamlıca anaokulları ile eğitime başlayan Kanada Okulları, Ulus'taki ilkokulun ardından, bu yıl da Bağdat Caddesi'nde anaokulu ile Moda'da anaokul, ilkokul ve ortaokul açıyor. 15 Nisan'da Çiftehavuzlar'daki yeni okulda, ilk kez açılan ortaokulun bulunduğu Moda Kampüsü tanıtılacak ve kayıt olmak isteyenler bilgilendirilecek.
Okul öncesinden lise son sınıfa kadar devam edecek bir eğitim yapısı kurma stratejisi izleyen kurumda eğitim gören öğrenciler, Kanada'daki yaşıtlarıyla aynı akademik ve sosyal olanaklara sahip oluyorlar. Her iki ülkenin eğitim bakanlıkları tarafından kayıt altına alınan öğrenciler, eğitimlerini istedikleri zaman Kanada'da sürdürebiliyorlar.
Yabancı dil olarak İngilizce eğitim gören öğrenciler, Türkçe dışındaki tüm dersleri, Kanadalı öğretmenler tarafından alıyorlar. Bunun yanı sıra öğrencilere ikinci yabancı dil olarak Fransızca eğitimi de veriliyor.
Tasarruflu projelere ödül
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) düzenlediği "Kamera Elinde Geleceğin Cebinde" Kısa Film Yarışması için başvurular başladı. "Küçük birikimler, büyük mucizeler yaratır!" sloganıyla, finansal bilincin artmasına katkıda bulunma hedefiyle düzenlenen yarışmaya yurtiçi ve yurtdışından katılım yapılabilecek.
Başvuruları 29 Eylül'e kadar devam eden yarışmaya katılmak isteyenler düzenli para biriktirme ve tasarruf etmenin, birikimi yatırıma dönüştürerek geleceği güvence altına almanın, küçük birikimlerle bugünü ıskalamadan geleceği inşa etmenin önemini anlatan ve 3 dakikayı aşmayan film hazırlayacaklar.
Yarışmacıların filmlerini www.kameraelindegelecegincebinde.com sitesi üzerinden doldurdukları formla birlikte göndermesi gerekiyor. 18 yaşını dolduran herkesin katılabilceği yarışmada birinci 12 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü ise 7 bin 500 TL'lik para ödülü kazanırken; ilk 10'a giren yarışmacıları, sürpriz hediyeler bekliyor.
Bahçeşehir robotikte ABD'de fark yarattı
STEM eğitiminin yanı sıra robotik ve kodlama eğitimlerinin verildiği Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımı "INTEGRA 3646", ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen FIRST Robotics Competition'da, yarışmanın en saygın ödülü olan "Chairman's Award"u ikinci kez kazandı. Bu yıl "Steamworks" temasıyla yapılan yarışmada robotik takımları eş zamanlı olarak altı hafta boyunca bir robotun mekanik tasarımı, elektronik tasarımı ve yazılımını tamamlayıp üretim sürecini gelişti rdiler. Takım, geçtiğimiz yıllarda Judges Award ve Team Spirit Award ödüllerini kazanmıştı.
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin ayrıca ulusal ve uluslararası alanda biyoloji, fizik, enerji verimliliği, bilim tarihi ve tarih gibi alanlarda ödülleri bulunuyor.
Özel yetenekliler için uluslararası kongre
Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV), Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi düzenleyecek. Özel yetenekli konusunu her alanda bütüncül bir yaklaşımla, disiplinler arası işbirliği yaparak ele almak amacıyla yapılan kongre, 7-9 Nisan'da Cevahir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Kongre kapsamında Üstün ve Özel Yeteneklilerin Keşfine Yönelik Eko- Sistemik Yaklaşım, Özel Yetenekliler için Dengeli Eğitimde Yeni Bir Strateji, Beklenenden Düşük Başarı Gösteren Özel Yetenekli Öğrenciler: Teşhis ve Yaklaşım Biçimleri gibi farklı konularda oturumlar düzenlenecek. Konuşmacıların programı devam ederken paralel oturumlarda kongreye özel bildiri sunumları gerçekleştirilecek, özel yetenekliler eğitimine yönelik atölye çalışmaları da sergilenecek.
Taşa hayat verecek yetenekler aranıyor
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin (İMİB) "Taşa Hayat Ver" sloganıyla bu yıl 6.'sını düzenlediği yarışmaya başvuralar 5 Mayıs'a kadar devam ediyor. Yarışmanın bu yılki konusu, doğal taş kullanılarak üretilebilir, ticarileşebilir ve özgün tasarım olması ana şartıyla doğal taş kullanımını artırıcı ve özendirici yeni tasarım ve ürünlerin ortaya konması olarak belirlendi. Yarışmada profesyonel kategoride birinci olana 15 bin TL; öğrenci kategorisinde ilk sırayı alana 10 bin TL ödül ile 2 yıllık yurt dışı eğitim bursu ödülü verilecek. İMİB de öğrencilerin okul ücretlerinin yanı sıra aylık 1500 dolar para desteği sağlayacak.
Gençler soruna değil çözüme odaklanacak
Anabilim Eğitim Kurumları, "Soruna değil çözüme odaklanan gençlik" sloganıyla öğrencilerin güncel konuları çok yönlü tartışabilmelerini için Anabilim Gençlik Organizasyonu düzenleniyor. 7-10 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek organizasyon, sağlık, dış işleri, eğitim, medya, insan hakları, kadın hakları, sanat, çevre gibi pek çok alanda, sorunları belirlemek, farklı ülkelerle bu sorunları karşılaştırmak, analiz ve sentez ile bir sonuca ulaşıp çözüm yolları belirlemek amacıyla, her yıl nisan ayında gerçekleştiriliyor.
Konular
- TUS sınavında önemli değişiklik
- Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devletten Nasıl Yapılır?
- EKPSS geçerlilik süresi 4 yıla çıkarıldı
- E Devlet Denklik Başvurusu Sorgulama
- Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi E Devlet Sorgulama
- E-Devlet soy ağacı sorgulama sayfası giriş
- MSÜ 2018 sınav başvuru ücreti ne kadar?
- ALES'e ilişkin analizlerin yer aldığı ilk sınav değerlendirme raporu açıklandı
- MSÜ'ye kimler başvuru yapabilir? Başvuru şartları nelerdir?
- Soy ağacı araştırma nasıl yapılır?
- Ailemde şehit olanlar var mı nasıl öğreneceğim?
- e-Devlet soyağacı sorgulama daha eskiye dönük yapılabiliyor mu?
- e-Devlet soyağacında neyi merak ediyoruz?
- ÖSYM sınav görevlisi ücretlerinde kesinti kaldırıldı
- Alt üst soy belgesi ile çifte vatandaşlık alınabilir mi?
- E devlet sefer görev emri nasıl sorgulanır?
- DGS'de neler değişti?
- E Devlet Kara Nakil Araçları için Lojistik Sefer Görev Emri Sorgulama
- MF Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
- YKS'ye Çalışmaya Nasıl Başlanmalı?
- e-Devlet'ten Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?
- e Devlet miras sorgulama sayfası giriş
- YKS Sınav Binasına En Geç Saat Kaçta Girebilir?
- Son Sınıfında Okuyan Adaylar YKS Sınava Başvurularını Nasıl Yapacaklardır?
- e Devlet deprem riski sorgulama ekranı giriş
- MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Açıklandı
- TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım sözel bölümden tercih yapabilir miyim?
- KYKNET ile hangi işlemler e-devlet üzerinden yapılabilmektedir?
- ÖSYM'den YDS adaylarına saat uyarısı
- YÖK'ten diploma seçeneği