hgs  eokul   lgs   kyk  
  19.03.2024  

Uzman gözünde ders çalışmada bazı püf noktalar



Çocuğunuz dersi derste dinliyor, disiplinli bir şekilde çalışıyor ama yine de istediğiniz şekilde başaralı olamıyor mu? Sakin olun ve farklı öğrenme yöntemleri olduğunu unutmayın. Ders çalışmanın da bazı püf noktaları var. Önemli olan çok değil, verimli çalışmak. Gelin uzmanların bu konudaki önerilerine göz atalım.

Farklı yöntemlerle bilgiyi öğrenmek ve etkin hale getirmek mümkün. Her öğrencinin kendine özgü bir öğrenme biçimi var. Kimileri işitsel, kimileriyse görsel veya dokunsal öğrenmeyle bilgiye ulaşıp kaydediyor. Öğrenme biçimlerini göz önünde bulundurmak, eğitimde başarıyı da getiriyor. Her öğrencinin yapması gereken, dersi derse yoğunlaşmış bir şekilde ve öğretmenle göz teması kurarak dinlemek. Bunun verimi artırdığı unutulmamalı. Anabilim Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimi öğrenme biçimlerini şu şekilde anlattı:

ÜÇ YÖNTEM

- Görsel öğrenme: Bu yöntemle çalışan öğrenciler için derste not almak, önemli noktaların altını çizmek verimi artırıyor. Şekillerden, grafiklerden yararlanmak ve renkli kalemlerle bunları desteklemek hem faydalı olur hem de akılda kalıcılığı artırır.

- İşitsel öğrenme: Bu öğrencilerde, sesli bildirimler ve yönergeler etkili oluyor. Dolayısıyla sınıfta öğretmenin anlatımı, akılda kalıcılığı artırıyor. Bu öğrenciler, bilgilerini tekrarlarken öğretmenin anlattığı tarzda yüksek sesle çalışması verimi artırır. Aynı şekilde yüksek sesle tekrarlar yapmak veya çalışma grupları oluşturarak etrafındakilere anlatması da öğrenmede etkili olur.

- Dokunsal öğrenme: Derslerde daha aktif rol oynayarak ve sürece dahil olarak gerçekleşiyor. Sürekli bir şeylerle uğraşmaya ihtiyacı olan ve enerjilerini doğru yerlere odakladıklarında öğrenebilen öğrenciler için proje bazlı dersler verimi artırıyor. Bu öğrencilerin dersin akışını bozmadan etkin katılımı sağlanmalı. Ayrıca ev ortamında dolaşarak çalışmalarına müsaade edilmeli. El ve kol hareketlerini kullanarak sınıfta ders anlatıyormuşçasına ders tekrarları yapmak başarıyı artırır. Deney yapmaları, çalışmalarını materyallerle desteklemeleri, odak noktalarını doğru noktaya yöneltmeleri başarıyı getirecektir.

DÜZENLİ VE PLANLI DERS ÇALIŞILMALI

Öğrenme stillerinin yanı sıra her öğrencinin verimini artıracak ve etkili ders çalışmasında yardımcı olacak yöntem ise düzenli ve planlı ders çalışmak. Zamanı iyi yönetmek için günlük plan yapmak ve bu doğrultuda ilerlemek verimli ders çalışmanın ilk adımı. Yarınını planlayan öğrenci, ödevlerine zaman ayırırken farklı aktivitelere de vakit ayırmış olmasından duyduğu hazla daha verimli ders çalışır. Ayrıca, yeni öğrenilen bilginin günlük tekrarlarla akılda kalıcılığını artırmak da mümkün. Tekrarlar sayesinde bilgi pekiştiriliyor ve uzun hafızaya atılması sağlanıyor. Bu bilgileri anladığını hissetmek adına çocuğa sorular sorulması ise bilgilerin öğrenilip öğrenilmediğini gösteriyor. Günlük tekrarlar dışında bir sonraki günün konusuna göz atmak, ders esnasında konuya hakim olmayı kolaylaştırıyor ve bu da verimi artırıyor.

TELEVİZYON VE TABLET ÖĞRENCİLERİ YORUYOR

Öğrenciler okulda geçirdikleri uzun saatler boyunca yeni bilgiler alıyor. Her birey gibi öğrencilerin de dinlenmeye ihtiyacı var. Verimli ve etkili ders çalışabilmeleri adına önce dinlenmeleri ve zihinlerini de boşaltmaları gerekiyor. Televizyon izlemek ve tablette oyun oynamak bir dinlenme şekli değil. Aksine öğrencilerin zihnini daha fazla yoruyor. Dinlendirici müzikler dinlemek, hafif tempoda doğa yürüyüşü gibi aktiviteler günün yorgunluğunu atmada yardımcı olur.

Öğrencileri doğru yönlendirmek, planlı ve programlı hayata alıştırmak, emeklerinin karşılığını almalarına yardımcı olmak gerekiyor. Doğru yönlendirilen her çocuk kendi kapasitesi ve yeteneği doğrultusunda başarıya ulaşacaktır.

Konular

TUS sınavında önemli değişiklik
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devletten Nasıl Yapılır?
EKPSS geçerlilik süresi 4 yıla çıkarıldı
E Devlet Denklik Başvurusu Sorgulama
Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi E Devlet Sorgulama
E-Devlet soy ağacı sorgulama sayfası giriş
MSÜ 2018 sınav başvuru ücreti ne kadar?
ALES'e ilişkin analizlerin yer aldığı ilk sınav değerlendirme raporu açıklandı
MSÜ'ye kimler başvuru yapabilir? Başvuru şartları nelerdir?
Soy ağacı araştırma nasıl yapılır?
Ailemde şehit olanlar var mı nasıl öğreneceğim?
e-Devlet soyağacı sorgulama daha eskiye dönük yapılabiliyor mu?
e-Devlet soyağacında neyi merak ediyoruz?
ÖSYM sınav görevlisi ücretlerinde kesinti kaldırıldı
Alt üst soy belgesi ile çifte vatandaşlık alınabilir mi?
E devlet sefer görev emri nasıl sorgulanır?
DGS'de neler değişti?
E Devlet Kara Nakil Araçları için Lojistik Sefer Görev Emri Sorgulama
MF Puanının TYT ve AYT testlerindeki ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?
YKS'ye Çalışmaya Nasıl Başlanmalı?
e-Devlet'ten Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?
e Devlet miras sorgulama sayfası giriş
YKS Sınav Binasına En Geç Saat Kaçta Girebilir?
Son Sınıfında Okuyan Adaylar YKS Sınava Başvurularını Nasıl Yapacaklardır?
e Devlet deprem riski sorgulama ekranı giriş
MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Açıklandı
TYT sınavında 150 barajını geçtim ancak 0,5 net şartını aşamadım sözel bölümden tercih yapabilir miyim?
KYKNET ile hangi işlemler e-devlet üzerinden yapılabilmektedir?
ÖSYM'den YDS adaylarına saat uyarısı
YÖK'ten diploma seçeneği