logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

2018 YGS ve LYS Başvuru Tarihleri Ne Zaman Başlayacak?



ÖSYM 2018 YGS LYS başvuruları ne zaman başlayacak? Üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS için başvurular Ocak'ta,LYS için ise Nisan ayında alınmaya başlanacak.

ÖSYM 2018 YGS ve LYS başvuruları için tek bir kılavuz yayınlayacak.ÖSYM başvuru kılavuzu ise ilgili tarihler içerisinde (http://www.osym.gov.tr/) internet adresinden adaylar tarafından edinilebilecek.

2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS 2018) başvurular, Ocak 2018 tarihleri arasında yapılacaktır.

2018 YGS ve LYS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 YGS ve LYS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

2018-ÖSYS başvuruları 2 aşamadan oluşmaktadır:

1) Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi (Başvuru işlemi)

2) Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (Başvurunun tamamlanması)

2018-ÖSYS başvuru işlemleri nasıl yapılacak?

1) Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

2) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir.

3) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.

Başvuruların yapılması:

— Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklardır.

— ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar, başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapacaklardır.



— Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (*) veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

** Eğitim bilgisi: MEBe-okul sistemindeki eğitim bilgileri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır. MEBe-okul sisteminde eğitim bilgileri bulunmayan adayların ise ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgileri, ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenerek ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresine TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir.

MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgisinde değişiklik olanların başvuru için bir başvuru merkezine giderken diploma/mezuniyet vb. öğrenim belgelerinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve başvuru merkezi görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi/değiştirilmesi amacıyla Merkezimize gönderilen dilekçeler/belgeler işleme alınmayacaktır.

Sağlık/engel bilgileri hariç tüm bilgi değişiklikleri/düzeltmeler, başvuru merkezlerinden veya aday tarafından ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

2018-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2018-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer almaktadır. 2018-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2018-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Adaylar, 2018-ÖSYS Kılavuzuna ve Başvuru Merkezleri Listesine, aşağıdaki bağlantılardan erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da, başvuru süresi içinde başvuru merkezlerinde inceleyebileceklerdir.

Adayların, sınav/sınavsız geçiş ücretini ödeyerek ÖSYS’ye başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek ÖSYS’nin diğer aşamalarından gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.

2018 LYS Başvuruları nasıl yapılacak?

2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2018) kapsamında Merkezimiz tarafından yapılan 2018 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS 2018) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS 2018) başvuru yapabileceklerdir.

LYS’lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS’lere başvuru yapmak isteyenlerin, Nisan 2018 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru süresi uzatılmayacaktır.

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2018) Kılavuzu, LYS’ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adaylar, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemelidir.

LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. Başvurusunu bir Başvuru Merkezinden yapan adaylar, 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir.

LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.

LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar; Akbankın ATM, tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının ATM ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türk Ekonomisi Bankasının tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla ve tüm PTT işyerlerinden sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırabilirler.

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:

1) Hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.)

2) İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemlerini yapmak

3) Sınav ücretini yatırmak (Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir.)

4) Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden kontrol etmek, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamak

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacaktır. Adaylar, girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir.

Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2018-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacaktır.

Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır.

Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ONAY KODUNU görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.

Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde ( Nisan 2018 tarihleri arasında) ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için Nisan 2018 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasından İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapacak adaylar için Nisan 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için Nisan 2018 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için Nisan 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir.

2018 LYS sınav tarihleri

LYS 4 Sosyal Bilimler Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS 1 Matematik Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Pazar), 10.00, 135 dakika

LYS 5 Yabancı Dil Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Pazar), 14.30, 120 dakika

LYS 3 Edebiyat-Coğrafya Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Pazar), 10.00, 120 dakika

LYS 2 Fen Bilimleri Tarihi, Saati ve Süresi Haziran 2018 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
YGS