2018 YGS'ye Başvuru İşlemi Nasıl Tamamlanacak?
Ocak 2018 tarihinde başlayan 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS 2018) başvuru işlemleri, ÖSYM'nin bildirdiği tarihte sona erecektir.Adaylar 2018-YGS’ye girmek ve sınavsız geçiş yapmak için başvuru işlemini yapacaklardır.
2018-ÖSYS’ye başvuru işlemini yapan adaylar ile, sınav/sınavsız geçiş ücretini yatıracak adaylar başvurularını tamamlayacaklardır. 2018-ÖSYS’ye başvuru işlemini yapan ancak, sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırmadığı için başvurusu henüz tamamlanmayan adayların,Ocak 2018 tarihi mesai saati bitimine kadar sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlamaları ve ÖSYM’nin İnternet sayfasında bulunan Aday İşlemleri Sisteminden aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmeleri önemle hatırlatılır.
2018-ÖSYS’ye başvuru işlemini yaptığı halde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırmadığı için başvurusu tamamlanmayan adayların, süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlamaları gerekmektedir. Süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırmayan adaylar sınava alınmayacak, sınavsız geçiş hakkından da yararlanamayacaklardır.
ÖSYS 2018 Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız
ÖSYS 2018 Başvuru İşlemleri için Tıklayınız
ÖSYM başvuru işlemleri ve ücretleri ile ilgili detaylar ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr/) resmi internet adresinde ilgili tarihlerde yayımlanacak olan başvuru kılavuz bilgilerinde detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
ÖSYS’ye Başvuru İşlemleri Nasıl Tamamlanacaktır?
a) Başvuru Merkezinde Yapılacak Başvurular
Tüm Başvuru Merkezleri başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri içinde alacaklardır. Başvuru işleminin yapılabilmesi için adayın başvuru merkezine şahsen gitmesi zorunludur. Adayın başvuru merkezine gitmeden önce aşağıdaki işlemleri tamamlamış olması gerekir:
• 2018-ÖSYS Aday Başvuru Formu eksiksiz ve doğru doldurulmuş olmalıdır.
• Son sınıf düzeyinde olup da okulu başvuru merkezi olmayan adayların, 2018-ÖSYS Aday Başvuru Formundaki eğitim bilgileri kendi okul müdürlükleri tarafından onaylanmış olmalıdır (MEB e-okulda bilgisi olanlar hariç).
** Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir:
• Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş (aday son sınıf öğrencisi ise onaylanmış) 2018-ÖSYS Aday Başvuru Formu
• Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı,pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (T.C. Kimlik Numarası
elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir),
• ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde engel/sağlık bilgisi yer almayan veya engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık raporlarının bir örneği, engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu (Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu tam ve doğru olarak doldurulmuş olmalıdır. Bu belgeler, başvuru merkezine teslim edilmeyecek aday tarafından başvuru süresi içinde ÖSYM’ye gönderilecektir.)
• MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki (ÖSYM arşivindeki) eğitim bilgilerinde değişiklik olan adaylar, başvuru için başvuru merkezlerine giderken yukarıda belirtilen belgelere ek olarak eğitim bilgilerini gösterir belgelerinin (diploma, mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi vb.) resmî onaylı bir örneğini de (Noter onaylı veya mezun olduğu okul müdürlüğünden ön ve arka yüzü onaylı. Belgenin aslı ve bir fotokopisi adayın yanında bulunmak kaydıyla fotokopi belge, aslı kontrol edilerek başvuru merkezi görevlisi tarafından da onaylanabilecektir.) yanlarında bulundurmak zorundadır. Onaylı belge başvuru merkezi görevlisince teslim alınacaktır. Bu belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacak, ÖSYM tarafından talep edildiğinde başvuru merkezlerince ÖSYM’ye gönderilecektir.
Başvuru merkezi görevlisi tarafından 2018-ÖSYS Aday Başvuru Formundaki bilgiler ile birlikte Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adayların web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adayların fotoğraflarının çekilmesi sistem tarafından engellenmektedir. Bu kural nedeniyle başvuruda fotoğrafı yeniden çekilemeyen adaylardan fotoğrafının değişmesini talep edenler, bu taleplerini başvurularını tamamladıktan sonra ÖSYM’ye Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile ileteceklerdir. Adayın talebi ÖSYM tarafından uygun görüldüğü takdirde fotoğraf değişikliği ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri tarafından gerçekleştirilecektir.
Web kamerayla çekilecek fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü salon başkanının, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini veya sınavınızın geçersiz sayılabileceğini göz önünde bulundurunuz. Başvuru merkezi görevlisi, bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı 2018-ÖSYS Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmeniz için size verecektir. Bu belgeyi özenle kontrol ediniz, fotoğrafınız uygun çekilmiş ve diğer bilgileriniz doğru olarak sisteme işlenmiş ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri veriniz. Fotoğrafınız uygun çekilmemiş ve/veya bilgileriniz sisteme doğru olarak işlenmemiş ise görevliden düzeltilmesini isteyiniz.
Belgede yer alan şifre geçici şifrenizdir. Bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM’nin İnternet adresinden değiştiriniz.Şifreniz daha sonraki işlemlerinizde de gerekeceğinden şifrenizi unutmayınız, kimseye vermeyiniz, hiç kimse ile paylaşmadan özenle saklayınız.Başvuru bilgilerinizin doğruluğundan ve fotoğrafınızın uygunluğundan, başvurunuz onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız. Onaylanmış, fotoğraflı belgeyi alınız ve 2018-ÖSYS’nin bütün aşamalarında size gerekli olabileceğinden saklayınız.
DİKKAT! BU AŞAMADA BAŞVURU İŞLEMİNİZ HENÜZ TAMAMLANMAMIŞTIR! Bilgilerinizin doğruluğunu kontrol ettikten sonra ONAY KODUNU GÖREVLİYE BİLDİRİNİZ. Görevli onay kodunu girdikten sonra başvuru bilgileriniz sisteme kaydedilecektir. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav/sınavsız geçiş başvuru ücreti yatırılamayacağından sorumluluk adaya aittir.Başvuru işleminizi yaptıktan sonra sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini başvuru süresi içinde yatırarak BAŞVURUNUZU TAMAMLAYINIZ. Başvurunuzu başvuru tarihleri içinde (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden MUTLAKA KONTROL EDİNİZ.
Adayların Sağlık/Engel Bilgileri: Adayların 2018 yılında başvurdukları sınavlarda (2018-EKPSS hariç) alınan engel durumu bilgileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır. ÖSYS’ye başvuru esnasında engel durumu bilgisi sistemde yer almayan adaylar, başvuru merkezinde sağlık raporlarını ibraz ederek bu bilgilerinin sisteme kaydını yaptırabileceklerdir. Bu alanda yapılacak tüm işlemler resmî belgeye dayalı yapılır. Sistemde mevcut olan engel durumu bilgisinde değişiklik sadece ÖSYM tarafından yapılır. Başvuru merkezlerinde ilk kez engelli olarak kaydı yapılan adaylar ile sistemde mevcut olan engel durumu bilgisinde değişiklik olan adayların Sağlık/Engel Bilgi Formunu, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisi ile sağlık raporlarının onaylı bir örneğini, engel durumlarını belirten dilekçeleri ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
Belgelerin asılları ÖSYM’ye gönderilmemeli, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine ve diğer başvuru merkezlerine de teslim edilmemelidir. Tutuklu/hükümlü olan adaylar ise başvurularını, kendileri için oluşturulan başvuru merkezlerinden yapacaklardır.
b) İnternet İle Bireysel Başvurular
2018-ÖSYS’ye bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, ÖSYM’nin İnternet sayfasında “2018-ÖSYS Bireysel Başvuru” alanındaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını süresi içinde tamamlayacak ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatıracaklardır. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru Ocak 2018 tarihinde, saat 23.59’da sona erecektir.
DİKKAT! Başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir.
İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan engelli/sağlık sorunu olan adaylardan, sistemde sağlık bilgisi bulunmayanların veya değişiklik olanların, sağlık/engel bilgilerinin sisteme girilebilmesi için, Sağlık/Engel Bilgi Formunu, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisi ile sağlık raporlarının onaylı bir örneğini, engel durumlarını belirten dilekçeleri ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
c) Yurt Dışından Postayla Başvurular
İnternet aracılığıyla bireysel başvuru hakkı olmayan adaylardan, başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) bir başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar posta ile başvuru yapabileceklerdir. Bu adaylar, aşağıdaki belgeleri
bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırmalı ve başvuru süresi içinde sınav ücretini yatırmış olmalıdırlar.
2018-ÖSYS’ye başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler ile Aday Başvuru Formu üzerinde eksik bilgilerin yer aldığı belgeler kesinlikle işleme konulmayacaktır. Bu belgelerden biri bile eksik olan adaylar ile sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların posta ile başvurusu kabul edilmeyecektir.
• Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış 2018-ÖSYS Aday Başvuru Formu
• Yurt dışında bulunma nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (engelli/sağlık sorunu olan adaylar için bir devlet veya üniversite hastanesinden alınan sağlık raporu ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu)
• Eğitim bilgilerinin yer aldığı diploma, transkript, karne vb. onaylı bir belge (Türkçe’ye tercüme edilmiş)
• Adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir. Bu fotoğraf sadece ilgili sınav için geçerli olacaktır.)
• Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus cüzdanında soğuk damga, son iki yıl içinde çekilmiş bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı; pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportkabul edilmeyecektir.),Yurt dışından postayla başvuru yapacak adaylar sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatıracaktır.
Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini bu yolla yatırmayan adayların belgeleri işleme alınmayacak, başvuruları kabul edilmeyecektir.Postayla başvuru yapacak adaylar, sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini, Aday Başvuru Formu üzerinde
belirtmiş olduğu kendi TC Kimlik Numarasına yatırmış olmalıdır. Aday Başvuru Formu üzerinde belirtilen TC Kimlik Numarasına yatırılmayan sınav/sınavsız geçiş başvuru ücreti işleme alınmaz, bu durumdaki adayların posta ile başvurusu kabul edilmez.
SINAVSIZ GEÇİŞ BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR VE NASIL YATIRILACAKTIR?
2018-ÖSYS’ye KKTC ve yurt içinden başvuran adaylardan;
• “YGS’ye girmek istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 60,00 TL’yi,
• “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.”seçeneğini işaretleyenler 20,00 TL’yi (Bu seçeneği işaretleyen adaylardan süresi içinde 20,00 TL ücreti yatırmayanlar sınavsız geçiş hakkı için yükseköğretim programı tercihinde bulunamaz.) kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri TC kimlik numarasını ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücreti ödeme işlemleri Ocak 2018 tarihinde, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.
Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaktır.
DİKKAT!
“YGS’ye girmek istiyorum.” seçeneğini işaretleyen adaylardan, başvuru işlemini yaptığı halde 60,00 TL sınav ücretini yatırmayanların başvuruları tamamlanmamış olacağından bu adaylar için 2018-YGS Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.
“Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.”
seçeneğini işaretleyen adaylardan, başvuru işlemini yaptığı halde 20,00 TL sınavsız geçiş ücretini yatırmayanların başvuruları tamamlanmamış olacağından bu adaylar, sınavsız geçiş hakkından yararlanamayacak ve tercih işlemi yapamayacaklardır.
BAŞVURU İŞLEMİ SONRASI VERİLEN İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ NE İŞE YARAR?
Başvuru işlemi sonrası Aday İşlemleri Sistemine ilk kez dâhil olan veya bir başvuru merkezinde sınav başvurusu esnasında İnternet erişim şifresi talebinde bulunan adaylara ücretsiz olarak geçici şifre verilmektedir.Şifre geri dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir. Bu nedenle şifre kullanılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adaya aittir. Şifre ile adaylar, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) ve (https://sonuc.osym.gov.tr) adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını edinme vb. işlemlerini yapabilirler.
Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. İnternet erişim şifresini kaybeden veya unutan adaylar, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen İnternet adresinden “Şifremi Unuttum” alanına girmeleri, burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Sorulara doğru cevap veremediği için İnternet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, 5,00 TL ücret karşılığı yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Tutuklu/hükümlü veya zorunlu askerlik görevini yapmakta olduğundan dolayı ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine gelemeyecek
olan adaylara ise bulundukları cezaevi müdürlüklerinin veya askerî birlik komutanlarının resmî yazı ile ÖSYM Başkanlığına başvurması hâlinde, adayın ismine düzenlenmiş, kapalı zarf içinde adaya iletilmek üzere şifre verilebilecektir. Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.
2018 YGS Başvuruları
- 2018 YGS Aday Başvuru Formu Nasıl Doldurulacak?
- 2018 YGS Başvuru Bilgileri Nasıl ve Nereden Değiştirilecek?
- 2018 YGS Başvuru İşlemi Nasıl Yapılacak?
- 2018 YGS Başvuru Kılavuzunda Neler Var?
- 2018 YGS Başvuru Koşulları Nelerdir?
- 2018 YGS Başvuru Sayfası (ÖSYM)
- 2018 YGS Başvuru Tarihleri Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 YGS Başvuru Ücreti Ne Kadar? Hangi Bankaya Yatırılacak?
- 2018 YGS Başvuru ve Sınav Ücreti Nasıl Yatırılacak?
- 2018 YGS Başvuruları Nasıl Yapılıyor?
- 2018 YGS Başvuruları Ne Zaman?
- 2018 YGS Sınav Giriş Yerleri ve Başvuruları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 YGS ve LYS Başvuru Tarihleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2018 YGS'ye Başvuru İşlemi Nasıl Tamamlanacak?
- 2018 YGS'ye Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?
- 2018 YGS’ye Kimler Başvurabilir?
- ÖSYM 2018 YGS LYS Sınav ve Başvuru Tarihleri Açıklandı mı?
- ÖSYM Aday Şifresi Öğrenme / YGS Başvurusu Yapma 2018
- ÖSYM YGS Başvurusu Yapacaklar Bunlara Dikkat Edin!
- ÖSYM'den YGS Adaylarına Kamu Spotlu Uyarı!
- ÖSYM'den YGS ve LYS Açıklaması
- YGS Başvuru Sonrası Verilen İnternet Erişim Şifresi Ne İşe Yarar
- YGS Başvuru Ücreti Hangi Bankaya Yatırılacak 2018?
- YGS Başvuru Ücreti Online Ödeme İşlemleri
- YGS'ye Başvuru Yapamayan Öğrenciler Ne Yapacak? Süre Uzatılacak mı?
- YGS'ye Hangi Adaylar Nereye ve Nasıl Başvuracak 2018?