logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

ÖSYM YGS Başvurusu Yapacaklar Bunlara Dikkat Edin!



Bu yıl puan türlerinin oluşmasında LYS testlerinin etkisi değişti. Hukuk artık TM-2 ile değil, TM-3 ile öğrenci alacak. Hukuk okumak isteyen daha çok edebiyat sorusu çözmek zorunda...

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) ve barajı geçenlerin katılacağı Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecek olan gençlerin bu yıl dikkat etmeleri gereken nokta, programlarda yapılan “puan türü” değişiklikleri ve testlerin değişen ağırlıkları olacak.

Bu değişiklikler, başta hukuk olmak üzere Türkçe Matematik (TM) puan türleri ile tercih yapacak gençleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü hukuk fakültelerine bu yıldan itibaren TM-2 ile değil, TM 3 ile öğrenci alınacak, edebiyat soruları bu puanın oluşmasında daha fazla etki yapacak.

TM puan türünü oluşturan sınavlardan Türkçe Matematik (LYS-3) sınavındaki testlerin ağırlık katsayıları da değişti. Bu değişikliklerin ne anlama geldiğine bakalım.

Başta hukuk, işletme, sosyoloji, psikoloji gibi Türkçe Matematik (TM) puan türleriyle tercih yapacak öğrencinin gireceği sınavlar değişmeyecek. Yine eski yıllarda olduğu gibi Matematik (LYS-1) ve Edebiyat- Coğrafya (LYS-3) sınavlarına girecek.LYS-1’de 50 soruluk matematik, 30 soruluk Geometri testlerini yanıtlayacak. Ardından LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 56, Coğrafya-1 Testi’nde ise 24 soru çözecek. Bu iki sınav sonucunda öğrencinin üç farklı puan türüne sahip Türkçe Matematik (TM) puanları hesaplanacak.

AĞIRLIKLAR NE OLDU?

İşte bu hesaplama yapılırken geçen yıla göre testlerin puan türlerinin oluşmasına yapacağı ağırlıkları değişecek. TM-1, TM-2 ve TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türünün hesaplanmasında YGS’nin testlerinin katkısı yine yüzde 40 olacak. Geçen yıla göre YGS içinde yer alan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinin ağırlık yüzdeleri ayrı kalacak.

Ancak işletme, maliye, uluslararası ticaret gibi TM-1 puanıyla öğrenci alan programlar için yapılan hesaplamada Matematik sorularının etkisi geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olacak. Geometri soruları yüzde 10 değil yüzde 8, Türk Dili ve Edebiyatı soruları yüzde 18 değil yüzde 20 etki yapacak. Coğrafya- 1’in etkisi yine eskisi gibi yüzde 7.
Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda bu kez LYS’nin Matematik sorularının etkisi yine yüzde 22 ama geometrinin etkisi yüzde 8’den yüzde 6’ya düştü. Türk Dili ve Edebiyatı soruları ise yüzde 22 değil ama yüzde 24 etkili. Coğrafya-1 Testi’nin bu puan türüne etkisi yine yüzde 8.
Psikoloji, sosyoloji gibi artık hukuk fakültelerinin de öğrencilerini seçerken kullanacağı TM-3 puanında Matematik sorularının etkisi yine yüzde 18. Ancak bu puan türünün oluşumunda Geometri’nin etkisi yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Türk Dili ve Edebiyatı sorularının etkisi ise yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldi. Coğrafya-1’in etkisi de yüzde 10’dan yüzde 9’a düştü.

Hem sınava girmek hem de sınavsız geçiş yapmak için başvuracaksınız

Bugün üniversiteli olmak için ilk adımı yapacağınız başvuru ile atacaksınız. Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvurmak zorundasınız. Üstelik sadece bu sınavlara girecek olanlar değil, mesleki ve teknik liselerde okuyanlar da sınavsız geçiş hakkından yararlanabilmek için ÖSYS’ye başvuracak.

Üniversite yolunda atacağınız bu adımda işlemlerin doğru yapılması çok önemli. Başvurunuzu gerçekleştirirken ve aday bilgi formunu doldururken hata yaparsanız bundan girmek istediğiniz sınavlar da olumsuz etkilenecek. Sınavsız geçiş hakkınızı da yine hatalı işlem yaparsanız kaybetmiş olursunuz. Her yıl binlerce genç başvuru işlemlerini tamamlayamadığı ya da hatalı gerçekleştirdiği için sınavlara katılma hakkını da yitiriyor. Bu nedenle başvuru işleminizi doğru ve hatasız gerçekleştirebilmeniz için size bu süreçte yardımcı olacak, dikkat etmeniz gereken noktaları hatırlatacağız.

HER LYS'nin 35 TL OLMASI BEKLENİYOR

Lisans programlarını tercih etmek isteyen bir aday en az 2 LYS’ye katılmak zorunda olduğu için 60 TL ödeyecek. Buna YGS ücreti de eklendiğinde sadece tek puan türüyle lisans programı tercih edecek adayın ödeyeceği ücret geçen yıl 110 TL olmuştu.

LYS’lerin 5 oturumuna da katılacak adaya sınavların bedeli geçen yıl 200 TL olarak belirlenmişti. Başvuru merkezleri ve bankalar tarafından kılavuzda yer alan ücretlerin dışında herhangi bir işlem için adaylardan ücret talep edilmeyecek. Ancak başvurusunu veya tercihini yapmayan, başvurusu veya tercihi geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmeyecek. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu size ait olduğu için hangi başvuru için işlem yaptığınızı belirtmelisiniz.

Başvuru ücretlerini Ziraat, Halkbank, Akbank, Kuveyt Türk Katılım, Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet ile tüm PTT işyerlerinden ve ÖSYM’nin sitesinden ödeyebilirsiniz.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

2018-2019 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme veya ilgili kurumlarca gerçekleştirilecek özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar 2018-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorunda. Sınavsız geçiş de dahil başvuru yapacaklar şöyle sıralanıyor.

-2017-2018 öğretim yılında lise veya dengi okullar ile açık öğretim lisesi son sınıfında okuyanlar

-Lise son sınıfta beklemeli olanlar
-Lise mezunları
-Ortaöğrenimlerini yurtdışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar
-YGS’ye girmeden yalnızca sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyenler

Önce başvuru yapacaksınız sonra paranızı yatıracaksınız

Bu yıl ÖSYS için önce Ocak 2018 tarihleri arasında başvurunuzu yapacak, sonra ücretinizi yatıracaksınız. Ancak Ocak mesai bitimine kadar ücretinizi yatırmadığınız takdirde başvurunuz geçersiz sayılacak.

Üniversiteli olmak için ilk adım Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvuru yapmak. Bu sisteme yalnızca Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile lisans programlarını tercih edebilmek için girmeniz gereken Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılmak isteyenler değil, sınavsız geçiş yapmak isteyen ve özel yetenek sınavlarına girecek olanlar da başvuracak.

2018-2019 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak. Başvuru işlemleri bugün başlayacak ve Ocak tarihine kadar sürecek. Eğer internet üzerinden başvuru yapacaksanız bu süre gece 23.59’da son bulacak.

BU DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT!

Bu yıl ÖSYM, başvuru sisteminde değişiklik yaptı. Adaylar önceki yıllarda önce sınav ya da sınavsız geçiş ücretlerini bankalara yatırıyor, ardından da başvuru işlemlerini gerçekleştiriyordu. Ancak binlerce aday, sınav ücretini yatırmasına rağmen başvurusunu zamanında tamamlayamadığı için sınava girme hakkını yitiriyordu. Bu nedenle ÖSYM, bu yıl adaylara ücret yatırmadan önce başvuru hakkı tanıdı.

Önce internet ya da başvuru merkezi aracılığıyla başvuru işlemlerini gerçekleştireceksiniz. Ardından da ÖSYM’nin belirlediği bankaların şubeleri, ATM’leri ya da internet aracılığı ile başvuru ücretinizi yatıracaksınız. Başvuru tarihi Ocak’ta bitecek ama YGS’ye girmek isteyenler 60 TL ya da sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyenler 20 TL başvuru ücretlerini Ocak 2018 günü mesai bitimine kadar yatırmak zorunda. Bankadan aldığınız dekont üzerindeki TC kimlik numaranızı, adınız ve soyadınızla sınav adı bilginizin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. Bu dekontu da saklamalısınız. Ödeme işleminizi ÖSYM’nin internet sitesinden de yapabilirsiniz.

Geçen yıla ait başvuru tarihleri, sınavlar ve ücretler

-YGS Başvuru Ücreti: 50 TL
-Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti: 15 TL
-Başvuru Hizmeti Ücreti: 3 TL
-ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Şifre Edinme Ücreti: 5 TL
-ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Fotoğraf Güncelleme Ücreti: 10 TL

-LYS Başvuru Ücreti: Her sınav için 30 TL

-Ek Yerleştirme Ücreti: 15 TL

güncel ücret listesine kılavuzdan ulaşabilirsiniz.

Son gün vatandaşlığa geçmek zorunda

2013 yılında yapılan değişikliğe göre yabancı uyruklular veya bir devletin uyruğunda olmayanlar tercih süresinin son gününe kadar TC vatandaşlığına başvurursa üniversiteye yerleştirilecek. Doğumla Türk vatandaşı olup izinle vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar da KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da ÖSYS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınacak.
YGS